Conform topului celor mai buni angajatori din 2018, Microsoft România ocupă primul loc. Utilizatorii UndeLucram au fost cei care au stabilit rândul angajatorilor în acest top. Pentru a afla care sunt principalele elemente care au adus Microsoft pe primul loc, am stat de vorbă cu echipa de HR de la Microsoft.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre:

- beneficiile unui angajat la Microsoft;

- cultura organizațională a companiei;

- dar și greșelile pe care le-au făcut candidații Microsoft în 2018, citiți interviul acordat de echipa de HR Microsoft România.

1. La finalul anului trecut, compania dvs. a fost desemnată cel mai apreciat angajator de către angajații care postează evaluări pe Undelucram.ro. Care credeți că sunt elementele care v-au poziționat înaintea competiției?

Suntem foarte bucuroși de aceste rezultate, care ne dovedesc că reușim să avem un aport la starea de bine a oamenilor din echipele noastre. Am lucrat și continuăm să lucrăm la cultura organizațională, fiindcă este un nucleu de dezvoltare cu un mare potențial. Investim mult pentru a crea un loc de munca unde fiecare să se simtă inclus, bine venit, acceptat asa cum este, diversitatea și incluziunea fiind elemente esențiale. De asemenea, cu atât mai mult cu cât suntem o companie de tehnologie, insistăm să integrăm aspectul uman în tot ceea ce facem. Pe de o parte investim mult în procesul de învățare și dezvoltare, pe de altă parte oferim angajaților noștri beneficii adaptate acestui mediu dinamic. Dacă e să dăm un singur exemplu, am face referire la programul nostru de Family Care Giver, prin care fiecare angajat are dreptul de a beneficia de 30 de zile libere pe an (în plus față de concediul de odihnă) pentru  a se îngriji de membrii de familie a căror sănătate este precară.
 

2. Piața muncii este, poate, mai educată ca oricând și angajatorii trebuie să fie din ce în ce mai atenți cu angajații. Cum și ce ați schimbat în percepția dumneavoastră față de angajați în ultimii ani?
 
În ultimii ani, Microsoft a devenit un angajator foarte atractiv, evoluție de care suntem foarte mândri. Știm că am ajuns aici și datorită viziunii noastre: alegem să credem în oameni și ne canalizăm resursele pentru a contribui la dezvoltarea fiecărui om, a fiecărei organizații, fie că e mai aproape sau mai departe de activitatea noastră. Suntem cei mai mulțumiți atunci când reușim să avem o influență în traiectoria și depășirea potențialului colaboratorilor noștri. Această viziune cuplată cu un grad ridicat de inovație și cu o cultură organizațională sănătoasă, ne-au adus în preferințele multor angajați.
 

3. Care au fost greșelile frecvente pe care le-au făcut candidații dumneavoastră în anul 2018?
 
Dintre miile de candidați care au trecut prin procesul de selecție în Microsoft, în anul 2018, am reușit să reținem unii dintre cei mai talentați specialiști din domeniul IT și nu numai.

Pe parcursul proceselor de selecție s-au identificat, într-adevăr, și câteva erori, ușor de corectat pe viitor de către candidați. Dintre acestea putem menționa următoarele: aplicații incomplete pe pagina de cariere, CV-uri neactualizate sau care nu reflecta corect abilitățile și competențele candidaților, compatibilitatea redusă, chiar inexistenta între profilul candidatului și cerințele rolului la care aplica, lipsa unei pregătiri înaintea interviului, cu privire la responsabilități, date sau referințe despre companie. Acestea sunt puncte ușor de corectat, iar o buna pregătire, prealabilă unui interviu, poate garanta succesul angajării.
 

4. Ce sfaturi aveți pentru candidații care aplica pentru un job în cadrul companiei dvs?
 
Prima mențiune merge în direcția paginii de cariere Microsoft https://careers.microsoft.com/us/en, aceasta rămâne sursa cea mai actualizată și transparentă, pe care o recomandăm candidaților în vederea identificării rolului potrivit pentru  aplicații ulterioare. Aceleași informații despre oportunități de carieră sunt prezente în mediul online și pe alte canale de recrutare, nu ezitați să accesați tot ce este disponibil.

De asemenea, nu scăpați din vedere cultura organizațională a companiei pentru care aplicați, foarte importantă pentru o evoluție profesională stabilă, pe termen lung. Ne mândrim că Microsoft oferă un mediu organizațional unic, definit  prin diversitate și incluziune, validarea și creșterea potențialului unic al fiecărui angajat, focus permanent pe inovație și grija pentru client.

O altă recomandare pentru candidați este să folosească la maximum contextul interviului și să adreseze întrebări pentru a afla cât mai multe detalii despre rol, echipă și companie. La rândul nostru, le vom răspunde candidaților pentru ca aceștia să poată lua cea mai bună decizie cu privire la cariera lor.

La baza unui interviu de succes stă și o pregătire corectă din partea candidaților, iar o aplicație asumată se măsoară prin înțelegerea rolului, maparea corectă a propriilor competențe, însușirea informațiilor relevante despre companie și atitudinea profesională, deschisă în timpul interviului.

O angajare poate presupune mai multe interviuri și chiar dacă procesul de selecție nu s-a încheiat cu o angajare la o prima încercare, nu vă descurajați. Fiecare interviu poate aduce o nouă șansă de reușită, așadar o alegere strategică este să rămâneți conectați la oportunitățile viitoare.
 

5. Care sunt obiectivele departamentului de HR în anul 2019 și ce programe plănuiți să dezvoltați pentru angajații dumneavoastră?
 
Obiectivele principale ale departamentului de HR sunt să atragem și să dezvoltăm talente și lideri, să avem o cultură organizațională puternică și astfel să răspundem nevoilor clienților noștri, iar Microsoft să continue să fie un loc de munca excepțional.