Multi candidati se plang ca depun zeci de CV-uri pe site-urile de job-uri, dar nu sunt chemati la interviuri. Ce se intampla in realitate? Liliana Graure, manager in cadrul companiei de recrutare Manpower Cluj, a explicat pentru REALITATEA.NET ce se intampla cu aceste CV-uri, dar si ce greseli fac de obicei candidatii.

 

Trimit sute de CV-uri, dar nu sunt chemati nici macar la un interviu. In realitate, cei mai multi aplicanti gresesc nu numai atunci cand redacteaza CV-ul, dar si atunci cand isi aleg un job. Cei mai multi nu acorda atentie cerintelor postului, lucru ce scade dramatic sansele de angajare.  

 

"Candidatii care isi depun CV-uri pe site-urile de job-uri trebuie sa stie ca au o concurenta foarte mare. In medie pentru un job primim 200 de aplicanti, insa sunt joburi pentru care avem si 500 de aplicanti.  De asemenea, este foarte important sa aplice la acele joburi pentru care indeplinesc criteriile obligatorii, pentru ca peste 80% din cei care aplica la un anunt nu au in CV cerintele obligatorii pentru post. Pentru a-si creste sansele de reusita este bine sa isi actualizeze CV-ul, sa urmareasca saptamanal anunturile si sa aplice imediat ce un post li se potriveste. Chiar daca un anunt este valabil o luna, cu cat aplica mai tarziu cu atat sansele scad, pentru ca este foarte posibil ca angajatorul deja sa fi ales candidatul potrivit", a explicat Liliana Graure, manager in cadrul companiei de recrutare Manpower Cluj pentru REALITATEA.NET.

 

Cat despre angajarile pe recomandari, Liliana Graure spune ca sunt putine situatiile in care angajatorii prefera aceasta forma . "Situatiile de angajare pe recomandari nu sunt foarte frecvente si sunt folosite fie pentru posturi care se gasesc foarte greu pe piata (gen IT) fie in companii cu un numar foarte mare de angajati", a spus specialista.
 
 

Cum te poate ajuta o firma de recrutare sa-ti gasesti un job?

 

Liliana Graure ii indeamna pe cei care doresc sa obtina un post sa apeleze la o firma de recrutare. "Cu siguranta o firma de recrutare te poate ajuta sa iti gasesti un job sau te poate consilia despre cum sa iti cresti sansele de a-ti gasi un job. Insa agentiile de recrutare in niciun caz nu exclud site-urile de job-uri. Prin intermediul unei agentii de recrutare ai sansa de a fi chemat la anumite interviuri pentru care nici nu se publica anunturi, de a afla noutati despre piata fortei de munca si de a fi chemat cu prioritate la un interviu. Orice agentie foloseste initial baza de date si apoi iese cu un anunt", a precizat aceasta.
 

Unde gresesc candidatii atunci cand redacteaza un CV?

 

Liliana Graure a mai spus ca aplicantii fac foarte multe greseli atunci cand redacteaza un CV. Este si motivul pentru care nu sunt alesi pentru un interviu. "Greseala care ii afecteaza cel mai tare pe candidati este completarea necorespunzatoare a CV-ului, adica cu date gresite, fara amanunte despre responsabilitatile si realizarile pe care le-au avut la fostele locuri de munca si  neactualizarea datelor. Intalnim frecvent greseli de ortografie, poze necorespunzatoare unui CV, limbaj mult prea familiar. Iar, in ultimul timp, apar informatii false introduse in CV privind studiile, experienta, limbile straine cunoscute etc.", a explicat Liliana Graure.
 

Cat despre pretentiile candidatilor, referindu-se la tineri, managerul Manpower Cluj este de parere ca, intr-adevar, sunt prea mari in raport cu experienta. "Intr-adevar, la majoritatea absolventilor se constata ca pretentiile financiare nu sunt corelate cu piata, acest lucru datorandu-se si necunoasterii pietei. Insa, de obicei, dupa un contact de 1-2 ani cu piata muncii aceasta tendinta se tempereaza", a precizat specialista pentru REALITATEA.NET.