Asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta de lucru din Bucuresti au crescut in 2013 cu aproximativ 10% fata de 2012.

Pretentiile salariale ale absolventilor de facultate sunt mai mari cu 25% in Bucuresti fata de restul tarii, potrivit unui studiu realizat recent de Catalyst Consulting in randul a 8.700 de tineri.

"In 2013, asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta din Bucuresti au crescut cu aproximativ 10% fata de 2012. De exemplu, un tanar din Bucuresti, fara experienta profesionala, care studiaza sau a absolvit o facultate cu profil economic, are asteptari salariale in jurul a 1.500 RON net, fata de aproximativ 1.300 RON net in 2012",spun realizatorii studiului.

Si asteptarile salariale ale profesionistilor cu 3-5 ani de experienta au crescut putin fata de 2012. Daca anul trecut o persoana cu background economic si cu un nivel de experienta sub cinci ani avea asteptari in jurul a 3.200 RON net, asteptarile salariale au crescut anul acesta cu 300 RON.

"Daca ne uitam la diferentele asteptarilor salariale ale respondentilor cu profil economic versus cele ale respondentilor cu profil tehnic, putem vedea ca cei cu profil tehnic isi doresc in medie salarii cu 30% mai mari", se precizeaza in raport.

Studiul evidentiaza asteptari salariale diferite pentru candidatii din provincie si cei din Bucuresti, cei din Bucuresti asteptandu-se la salarii mai mari cu 25% comparativ cu cei din provincie, indiferent de nivelul de experienta.

Salariul continua sa fie cel mai important criteriu la angajare pentru aproape jumatate dintre absolventii romani, insa tinerii sunt din ce in mai preocupati de gasirea unui loc de munca sigur, se mai arata in studiu.

Pentru candidati cele mai importante criterii in alegerea angajatorului sunt salariul si pachetul de beneficii oferit de acesta (47%), imaginea companiei (36,5%), programele de training puse la dispozitie de angajator (36,3%) si siguranta locului de munca (35%).

Somajul in randul tinerilor ar putea ajunge, in acest an, la o valoare de 25%, ceea ce ar reprezenta 'pragul de alarma' al acestui indicator pentru cei care au absolvit o forma de scolarizare, a declaratrecent ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Chiar daca la nivel de tara suntem sub media europeana, in tara sunt judete unde somajul tinerilor este mare, si ma refer la zona Moldovei si zona de Sud a tarii', a spus ministrul Muncii.