Absolvent promotia 2013, rog sa NU fiu deranjat pentru un salariu sub 1.500 RON net


Joi, 1 August 2013 13 comentarii 2271 vizualizari

01 AUGUST 2013

 

Asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta de lucru din Bucuresti au crescut in 2013 cu aproximativ 10% fata de 2012.

Pretentiile salariale ale absolventilor de facultate sunt mai mari cu 25% in Bucuresti fata de restul tarii, potrivit unui studiu realizat recent de Catalyst Consulting in randul a 8.700 de tineri.

"In 2013, asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta din Bucuresti au crescut cu aproximativ 10% fata de 2012. De exemplu, un tanar din Bucuresti, fara experienta profesionala, care studiaza sau a absolvit o facultate cu profil economic, are asteptari salariale in jurul a 1.500 RON net, fata de aproximativ 1.300 RON net in 2012",spun realizatorii studiului.

Si asteptarile salariale ale profesionistilor cu 3-5 ani de experienta au crescut putin fata de 2012. Daca anul trecut o persoana cu background economic si cu un nivel de experienta sub cinci ani avea asteptari in jurul a 3.200 RON net, asteptarile salariale au crescut anul acesta cu 300 RON.

"Daca ne uitam la diferentele asteptarilor salariale ale respondentilor cu profil economic versus cele ale respondentilor cu profil tehnic, putem vedea ca cei cu profil tehnic isi doresc in medie salarii cu 30% mai mari", se precizeaza in raport.

Studiul evidentiaza asteptari salariale diferite pentru candidatii din provincie si cei din Bucuresti, cei din Bucuresti asteptandu-se la salarii mai mari cu 25% comparativ cu cei din provincie, indiferent de nivelul de experienta.

Salariul continua sa fie cel mai important criteriu la angajare pentru aproape jumatate dintre absolventii romani, insa tinerii sunt din ce in mai preocupati de gasirea unui loc de munca sigur, se mai arata in studiu.

Pentru candidati cele mai importante criterii in alegerea angajatorului sunt salariul si pachetul de beneficii oferit de acesta (47%), imaginea companiei (36,5%), programele de training puse la dispozitie de angajator (36,3%) si siguranta locului de munca (35%).

Somajul in randul tinerilor ar putea ajunge, in acest an, la o valoare de 25%, ceea ce ar reprezenta 'pragul de alarma' al acestui indicator pentru cei care au absolvit o forma de scolarizare, a declaratrecent ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Chiar daca la nivel de tara suntem sub media europeana, in tara sunt judete unde somajul tinerilor este mare, si ma refer la zona Moldovei si zona de Sud a tarii', a spus ministrul Muncii.

Articol scris de: www.realitatea.net

Vezi toate stirile>>

Comentarii
nick Vineri, 2 August 2013
Fara experienta si mai vrei si 1000 de euro :))))
Eu acela Vineri, 2 August 2013
Pai hai sa vedem putin ce cheltuieli sunt in Bucuresti:

- cea mai jegoasa cocioaba comunista, situata la periferie, te costa MINIM 200 de euro (platiti in euro ca de, "golanii s-au facut afaceristi" vorba unei celebre trupe hip-hop)
- utilitati (intretinere, lumina, gaze, internet,telefon, cablu) + transport in comun aproximativ 100 de euro vara si cam 200 iarna (asta daca administratorul nu fura prea mult)

Rezulta o medie anuala de 350 de euro pe luna. Luam cazul fericit in care mai imparti cocioaba comunista cu inca 1 prieten/prietena si ajungi la o medie de 175 de euro pe luna.

Mancarea pentru o persoana (fara sa te rupi in figuri cu iesit in oras and shit) te costa minim echivalentul a 100 de euro pe luna (cam 110 lei pe saptamana). Mai iti trebuie si tie un sampon, un deodorant, o pasta de dinti, un sapun, etc, te mai costa si alea echivalentul a vreo 50 de euro pe luna.

Deci in total, numai cu strictul necesar, ajungi la 175 + 100 + 50 = 325 Euro. 1500 RON sunt aproximativ egali cu 340 de Euro, deci da, asteptarile sunt realiste avand in vedere costurile dar se pare ca baietii si fetele de la IRealitatea inca nu au invatat ce inseamna sa faci o mica cercetare inainte sa scrii un articol.

Traiasca presa din Romania!
Specialistul Sambata, 3 August 2013
1) Multe firme inclusive firme mari gen hypermarket, benzinarii, dar si in alte domenii, ofera salarii de mizerie la o munca 3 in 1 .....
2) Daca cineva indrazneste sa ceara mai mult de 700-1000 lei, primeste raspunsul ca "nu este corespunzator". Acesti angajatori se bazeaza pe prostia si disperarea celor care vin la interviuri, dar si pe lipsa locurilor de munca generate de distrugerea fabricilor, a agriculturii, a economiei dupa lovitura de stat din 1989 .........
3) Nu sunt respectate diplomele / certificatele de competente profesionale si vedem casieri absolventi de Facultate sau paznici, soferi, vanzatori absolventi de Scoala Postliceala + Bacalaureat. Promovarea si incadrarea pe posturi bune se face doar pe simpatie si relatii.
Absolvent Duminica, 4 August 2013
@Eu acela

Ai foarte mare dreptate la ceea ce zici, pentru cei care se muta la bucuresti, insa pentru cei care sunt din bucuresti si locuiesc cu parintii, le revein o groaza de bani.

As adauga costurile estivative, dupa informatiile colectate de mine pana acuma, pentru cei care vor sa stea cu chirie in buc:

Metoda cea mai avantajoasa este sa stai intr-un apartament cu 2 camere, 2 insi, fiecare cu camera lui, si sa impartiti intretinerea si totul (sau cu 3 camere, depinde). Astfel, daca gasesti un apartament la 200 de euro cu 2 camere (sau 250, depinde de zona, insa se gaseste greu la preturile astea, si doar la periferie), poti da in jur de ~100 euro pe chirie.

La asta mai adaugi un 100 euro mancare (50 euro daca ai bonuri de masa si acopera alea 50% din costa) asta in cazul in care nu mananci in oras, cum a spus domnul de sus, altfel esti terminat.

La astea mai adaugi utilitati (intretinere, curent, cablu), care te duc pe la 50 de euro sa zicem vara, si 75-100 iarna, depinde ce si cum. Inafara de astea, mai adaugi transportul cu metrou (parca 70 de lei e, adica vreo 16 euro, fara RATB aici) si sapun, deodorant, astea cum s-a zis mai sus, inca o medie de 30 de euro pe luna sa zic.

Tragand linie, obtii:

varianta cheap de supravietuire: 100 + 50 (se presupune ca ai bonuri de masa) + 50 + 30 = 230 euro varianta super cheap (280 iarna). Asta inafara sa te imbraci, sau sa iti ei ceva.

varianta medie de supravietuire: 125 + 50 + 50 + 50 = 275 sau 300 iarna.

In general, luati un 300 pentru vara si un 350 pentru iarna. Si nu uitati, fara sa va imbracati, fara sa fumati/beti, fara nebunii prin oras, fara sa va luati piese pentru PC sau aparate pentru bucatarie, sau cine stie ce altceva. Mie mi se pare corect sa iti dea 400 minim pentru buc, si asta la inceput, cu crestere in timp, altfel esti sortit pieirii.

Pentru viata unui tanar absolvent, ar fi bun un 500 euro + bonuri + ceva beneficii sa ai din partea firmei. Anyway, fericiti sunt cei care stau in buc si ii ajuta parintii :).
ET Marti, 6 August 2013
Salariul pe care o companie il plateste angajatului nu are nicio legatura, absolut niciuna, cu nevoile angajatului respectiv. Salariul platit unui angajat are legatura cu productivitatea lui marginala. Salariile cresc doar daca intr-o economie exista sufieicente investitii care sa genereze o concurenta a antreprenorilor pentru forta de munca. Este ceea ce s-a intamplat in Romania intre 2005 si 2008. Din 2008 salariile au inceput sa scada pentru ca multe companii si-au incetat activitatea sau si-au relocat-o in alte state. Salariile nu pot sa creasca prin decizii guvernamentale sau in functie de umorile noastre.
lol Joi, 8 August 2013
salarii mici=drumul incet si sigur spre blocaj financiar/ faliment total , un salariu de 1500lei este absolut normal pentru un absolvent de facultate, eu stiu ca se incearca metoda 600lei indiferent de ce muncesti dar totusi un pis de respect pentru cineva care a studiat 15-16 ani fata de cineva care dupa 8-10 ani de scoala a renuntat
lol Joi, 8 August 2013
pic*
rzv Joi, 8 August 2013
In unele firme salariile ar putea fi chiar si dublate.
Dar de ce oare au venit in tara noastra ,nu pentru a face cat mai multi bani?
Romania=colonie
ET Joi, 8 August 2013
Dar de ce sa le dubleze daca nu au nicio presiune? Daca ar fi putina concurenta pentru forta de munca, asa cum a fost intre 2005 si 2008, cu siguranta ca multe salarii s-ar dubla. Dar in momentul acesta piata muncii nu este in favoarea angajatului si indirect nici in favoarea companiilor: pentru ca daca angajatii sunt platiti prost, nici firmele nu fac afaceri.

Ca sa raspund intrebarii tale, orice companie din lumea aceasta este facuta pentru a produce profituri pentru actionari. Ea nu este un mijloc de protectie sociala. Ar fi foarte bine daca ar fi mai multe firme care sa vina in Romania si sa faca bani. Din pacate, nu prea mai vin aici, pentru ca nu au de ce. Sunt alte state in lume care sunt mult mai primitoare cu investitorii decat este Romania azi. Doar doua exemple din vecinatatea noastra: Turcia si Bulgaria.
rzv Joi, 8 August 2013
Nu mai vin si pentru ca ,se cereau salarii mai mari
ET Joi, 8 August 2013
Nu din cauza ca crescusera salariile nu au mai venit investitori straini in Romania, ci din multe alte cauze. Coruptia autoritatilor, lipsa de strategii nationale pe termen lung, proprietate privata insuficient protejata de cadrul legal existent, taxe si impozite mari si, neprevizibile, lipsa unei infrastructuri rutiere si feroviare performante si lista poate continua la nesfarsit. Si din pacate pentru noi toti vietuitorii acestor meleaguri, perspectivele devin din ce in ce mai negre, cu fiecare zi care trece. Niciuna din cauzele care tin departe investitiile de Romania nu se imbunatateste. Investitiile in infrastructura sunt oprite, urmeaza un nou potop de taxe si impozite si cu siguranta ca vor urma si alte plecari de companii straine, restructurari de personal, scadere a salariilor, inflatie etc. Si muuulta saracie pentru noi.
mzn Duminica, 11 August 2013
drecu m'a pus sa intru aici sa citesc. mi'am stricat ziua. realitatea in romanika e crunta
Specialistul Sambata, 17 August 2013
Un salariu sub 1.500 RON net este umilitor pentru un absolvent de facultate, in raport cu PRETURILE=UE, cu studiile, cu statutul de persoana civilizata in cadrul unei societati civilizate. Este evident ca dupa lovitura de stat din 1989 am fost transformati in colonie .... unii traiesc exagerat de bine, iar multi altii traiesc exagerat de prost .....
Pentru a putea comenta va rugam sa intrati in contul dumneavoastra. In cazul in care nu aveti un cont, va puteti inregistra aici, nu dureaza mai mult de un minut.