O modalitate de recrutare care capata importanta si la noi in tara este interviul telefonic. Prin aceasta metoda se face o prima evaluare a candidatului. Daca interviul se desfasoara bine de ambele parti, dar mai ales daca veti tine cont in desfasurarea lui de sfaturile care urmeaza, este destul de probabil sa prindeti job-ul dorit.

Angajatorii manipuleaza interviul telefonic astfel incat, dincolo de primul contact si de prima impresie pe care si-o formeaza, sa se convinga de veridicitatea abilitatilor si aptitudinilor pe care le-ati trecut in CV.

Pana la intalnirea propriu zisa, forma aceasta de interviu este scurta si orientata spre ceea ce urmeaza. Are drept scop aflarea mai multor lucruri despre voi, cu predilectie a modului in care va vedeti in rolul oferit de companie.

1. Fiti pregatiti

Se poate intampla sa primiti un telefon de la angajator, care doreste sa va intrebe cate ceva chiar atunci, pe loc. In acest caz este posibil sa nici nu fiti pregatit, si nici sa fi avut timp sa aflati foarte multe lucruri despre compania la care ati aplicat.

Nu va fie teama in a solicita, politicos, sa se revina cu un telefon la o data pe care o stabiliti, de comun acord, dupa ce ati sugerat ca nu este cel mai bun moment pentru interviu. O asemenea rezolvare este si mai valoroasa atunci cand ati aplicat pentru mai multe job-uri si, primind telefonul, nu stiti cu exactitate care este rolul oferit de companie.

Un interviu telefonic stabilit pentru o anumita data va ofera posibilitatea sa faceti cercetarile necesare referitoare la companie si job.

2. Alegeti un mediu potrivit

Daca aveti un interviu telefonic sau un video-interviu prestabilit, asigurati-va ca ati ales locul potrivit, fara alti oameni langa voi sau elemente care sa va perturbe atentia. Orice zgomot de fond este deranjant nu numai pentru voi, dar si pentru interlocutor.

Daca folositi telefonul mobil, asigurati-va ca receptia este buna de ambele parti.

3. Obtineti informatii despre cel cu care vorbiti

Interviul telefonic prestabilit va ofera avantajul de a va putea informa de pe site-ul companiei sau LinkedIn despre persoana care va va intervieva. Veti dovedi mult mai multa siguranta de sine daca aveti asemenea informatii.

4. Imbracati-va ca pentru un interviu propriu zis

Chiar daca sunteti tentati sa fiti cat mai comod imbracat, specialistii nu recomanda acest lucru. Explicatia vine de la psihologi: daca sunteti imbracat intr-o tinuta profesionala, va fi cu mult mai probabil ca raspunsurile voastre sa sune si sa fie percepute ca profesionale.

5. Oferiti informatii prin raspunsuri concise

De obicei interviul telefonic are o durata mult mai mica decat cel propriu zis. In acelasi timp, nefiind in fata angajatorului, puteti avea senzatia ca nu este atent la ce ii spuneti.

Este indicat sa oferiti informatiile prin raspunsuri concise, nu foarte scurte, asigurand in permanenta un echilibru al propozitiilor. Nu exagerati - un raspuns telegrafic sau grabit poate crea prejudecata ca nu sunteti interesat sau chiar agasat de telefonul primit.