Internetul este probabil cel mai folosit instrument de lucru de pe planeta. Fara Internet, telefoanele mobile, tabletele si cele mai performante calculatoare si-ar pierde 75% din valoare.

Toate tarile din lume fac tot ce este posibil pentru o viteza cat mai mare a Internetului. State of the Internet Report este realizat trimestrial de Akamai, o companie din Massachusetts, si include tarile cu cea mai mare viteza a Internetului.

In ultimii 2-3 ani clasamentul era dominat de tarile din Asia si tarile nordice, al doilea trimestru din 2017 ne prezinta insa evolutii spectaculoase.

Autorii cercetarii considera ca exista trei elemente care influenteaza crestrea rapida a vitezei Internetului:

1. dezvoltarea economica a tarii respective

2. venitul pe cap de locuitor

3. interventia guvernelor

Daca exista o populatie numeroasa si o economie solida atunci, pentru a avea succes Internetul este deja o necesitate, iar viteza schimbului de date trebuie sa fie pe masura. Daca, in schimb, nu ai o populatie numeroasa si nici o economie dezvoltata interesul guvernului este marginal, sustin cei care au realizat cercetarea.

Aceasta teorie se bazeaza pe analiza clasamentului din al doilea trimestru, in care primele doua locuri sunt ocupate de Honk Kong si Coreea de Sud, tari cu o economie mai mult decat dezvoltata si cu o populatie in crestere. Hong Kong-ul este denumit „casa investitorilor straini” fiind una dintre zonele cu cea mai prospera economie, inregistrand succese in finante si tehnologie. Coreea de Sud, cu o populatie mult mai mare, considerata unul din „tigrii” Asiei, are programe guvernamentale speciale, care incurajeaza dezvoltarea si mai ales folosirea pe scara larga a Internetului.

Informatii recente despre interviuri

Japonia, cea mai robotizata tara din lume, este pe primul loc in lume la numarul de utilizatori de Internet de pe telefoanele mobile si a introdus in acest an tehnologia 5G. Dezvoltarea tehnologica a Japoniei, spun autorii cercetarii, justifica pe deplin necesitatea unei viteze mari.

Letonia, Romania si Belgia, care ocupa locurile 4, 5 si 6, nu au o populatie comparabila cu tarile asiatice, dar au inregistrat un salt spectaculos in ultimii trei ani. Pentru ca au doar 2,4, 6 si respectiv 8,6 milioane de utilizatori, realizatorii studiului considera ca „viteza internetului s-ar datora faptului ca guvernele acestor tari nu au impus restrictii la folosirea lui.”

Elvetia, care este considerata una dintre cele mai bogate tari din lume cu un sector urias de internet banking, nu este o surpriza, iar Bulgaria a facut eforturi deosebite sa intre in primii 10.

Israelul, clasat pe locul 9, vine foarte puternic din urma, stiut fiind faptul ca beneficiaza de o cercetare deosebit de puternica in domeniul telecomunicatiilor si de o tehnologie de varf. Singapore, locul 10, o tara „cocheta” cum o numesc analistii, beneficiaza la randul sau de tehnologii avansate, un comert deosebit de dezvoltat si de 11,5 milioane de utilizatori.