Sursa foto

Daca lasa la o parte grijile constante referitoare la ce vor manca maine, somerii se pot considera ceva mai norocosi decat cei care lucreaza pe salarii minime sau intr-un mediu foarte stresant. Cel putin din punct de vedere al sanatatii, daca ne luam dupa un studiu efectuat de Universitatea Manchester si publicat in Jurnalul International de Epidemiologie.

Studiul a fost efectuat pe 1.000 de someri britanici cu varste intre 35 si 75 de ani, care nu au lucrat nici macar o zi in anii 2009 – 2010. Demersul nu s-a limitat doar la chestionare, ci a implicat si monitorizarea medicala pe parcursul mai multor ani a indicatorilor hormonali de stres si a altor markeri specifici.

Concluzia trasa de cercetatorii universitatii este ca adultii care au obtinute slujbe de proasta calitate sufera in mod evident de stres cronic, spre deosebire de cei care au ramas someri. Stresul s-a transformat incet in acesti oameni in probleme de sanatate, in special suferinte ale inimii.

Partea interesanta a studiului este ideea ca starea de sanatate a celor care au obtinut slujbe mai bune, desi nu s-a inrautatit, nici nu s-a imbunatatit comparat cu a celor care au ramas someri. In ciuda acestui fapt, cei cu slujbe bune au avut cele mai mici semne de stres din esantionul studiat.