Miercuri seara, ministrul de finante Ionut Misa a anuntat in cadrul unei emisiuni la Antena3 faptul ca incepand din anul 2018 angajatorii vor fi obligati sa plateasca o taxa de 2% din fondul de salarii, pentru ca si ei sa “aiba o responsabilitate fata de bugetul de stat.

Aceasta taxa este o noua incarnare a unei idei similare la care se renuntase in luna iulie. De data aceasta, ministrul anunta ca de vina este legislatia europeana, “care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă.

Salarii adaugate recent

Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii.” spune ministrul Misa.

Potrivit oficialului, taxa se impune si datorita faptului ca pana si sindicatele au cerut, in timpul negocierilor din ultimul timp, ca si angajatorii sa fie obligati sa plateasca ceva, pentru ca, in opinia lor, dupa trecerea contributiilor in sarcina angajatului firmele nu vor mai “răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume.

Nu este clar inca daca acest anunt va influenta decizia angajatorilor de a mari sau nu salariile brute de la 1 ianuarie 2018 pentru a-i feri pe angajati de pierderea unei sume din salariul net. O analiza detaliata a diferitelor scenarii legate de salariile nete gasiti urmand acest link.

De asemenea puteti verifica impactul modificarilor legislative asupra salariului pe care il aveti in noua sectiune Calculator Salariu Undelucram