Cat costa, de fapt, sa faci o angajare gresita?

Orice proces de angajare costa bani. Cu fiecare zi care trece si cei de la HR citesc CV- uri, verifica pontentialul angajat si conduc interviuri, costurile cresc. Presiunea pusa pentru angajarea cuiva duce la greseli. La randul lor aceste greseli determina inregistrarea unor costuri mari.

O angajare gresita are consecinte directe asupra productivitatii, bunei functionarii a echipei in care va lucra cel in cauza si genereaza cheltuieli nejustificate imputate departamentelor HR.

Consecintele angajarii gresite

58% dintre angajatii gresit acceptati au o calitatea foarte proasta a muncii

52%, desi au trecut prin interviuri si teste, au o atitudine negativa fata de munca si echipa

51%, fiindca nu s-a tinut cont de rezultatele testelor sau raspunsul la interviuri privind lucrul in echipa, nu pot lucra cu altii;

49% dintre angajatii asupra carora nu s-au facut verificari privind veridicitatea abilitatilor mentionate in CV sau nu au fost testati conform rolului pe care-l vor avea in noua organizatie nu au abilitatile postului pentru care au aplicat;

45% dintre noi veniti, in lipsa aplicarii testelor de personalitate, creeaza probleme, uneori doar prin simpla prezenta.

Furturi si fraude

Daca prin departamentul HR nu se fac macar simple verificari privind existenta unor posibile antecedente, asistam la 65.000$ media valorii furturilor pe un singur angajat, in timp ce 43% din veniturile pierdute se datoreaza fraudelor angajatilor, care nu au fost verificati de HR, macar sumar, privind cazierul

Pierderi datorate relatiilor defectuoase cu clientii

Lipsa unor teste privind comunicarea si posibilitatile de persuasiune, atunci cand sunt acceptati cei care aplica pentru asemenea posturi face ca:

62 miliarde de dolari sa fie pierduti anual datorita unor relatii defectuoase cu clientii;

59% dintre clienti nu mai cumpara din acelasi loc sau nu mai folosesc serviciile oferite datorita relatiilor negative cu vanzatorul;

95% dintre clienti impartasesc si altora experienta proasta pe care au avut- o.

Productivitate scazuta

Inexistenta unui mediu de lucru adecvat, a unei atmosfere de echipa unita, managementul defectuos si faptul ca departamentul HR nu cunoaste sau trece cu vederea problemele reale, duc la starea de nemultumire a angajatilor, care nu numai ca au fost angajati gresit, dar sunt si nefericiti. Din aceasta cauza intre 450-550 miliarde $ se pierd doar in Statele Unite datorita categoriilor de muncitori nefericiti a caror productivitate este foarte scazuta.

Stres-ul de la locul de munca

Conditiile improprii de munca, impreuna cu faptul ca este angajat cineva care nu se potriveste cu acel loc de munca si care acuza tot timpul cresterea stres-ului prin presiunea diversilor factori, produc pierderi greu de imaginat: aproximativ 500 miliarde $ se pierd anual datorita faptului ca stres-ul la locul de munca scade drastic productivitatea, duce la absenteism si in final la plecarea unui angajat.

Absenteismul

Acest fenomen este prezent nu numai la noi, ci peste tot in lume. Un angajat despre care nu s-au luat referinte de catre HR privind activitatea sa poate prin absenteism sa provoace pagube care insumate pot speria pe oricine: 3.600$ se pierd anual atunci cand un muncitor angajat cu ora lipseste, iar in cazul salariatilor care absenteaza nemotivat pierderea este de 2.650$.

Cat costa angajarea pentru a inlocui pe cineva plecat

In acest caz intervine media facuta de specialisti care afirma ca 1/5 din salariu anual este cheltuita pentru acest proces, sume care de multe ori reprezinta valori mai mari decat salariul platit lunar persoanei respective.

in cazul unui salariu mediu net pe economie de 2.900 lei, suma cheltuita reprezinta 16%

pentru un job de nivel ridicat cu un salariu de 10.000 lei suma cheltuita este de 21%

pentru un post executiv cu un salariu de 10.000 de euro cheltuielile reprezinta 213%.

La aceste cheltuieli se adauga timpul necesar pentru inlocuirea celui plecat, care in medie este de 5 saptamani, iar pentru functie executiva de 7,5 saptamani.

Pregatirea noului angajat

Se estimeaza ca in medie pentru a pregati un nou angajat se cheltuie 984 $, cifrele variiind in functie de marimea companiei :

- o companie mica (sub 1000 lucratori) cheltuie 1.238 $

- o companie medie (peste 2500 de angajati), 812 $

- o companie mare ( peste 10.000 de angajati), 903 $

In cazul in care persoana pregatita se retrage dupa scurt timp cheltuielile se vor dubla.

Datele din materialul de mai sus sunt oferite de Employment Background Investigation - pe baza unei cercetari efectuate de CareerBuilder