Nu toata lumea face planuri. Sunt convins ca exista printre cei care posteaza pe Undelucram.ro, oameni care isi planifica viitorul si chiar mai tin liste cu ce au facut. Exista insa ceilati care nu gandesc asa, nu privesc viitorul etapa cu etapa. Intrebarea de la care trebuie sa porniti este: „Tu stii cine esti?”

Vine momentul interviului, cand trebuie sa demostrezi ca ai o viziune de ansamblu, ca stii care vor fi directiile tale de dezvoltare in viitor. Una dintre intrebarile pe care foarte multi angajatori o includ in interviu este Unde te vezi peste cinci ani?

De ce angajatorul pune aceasta intrebare?

Nici macar unul dintre cei aflati in fata voastra la interviu nu pune intrebarea din curiozitate. Sensul intrebarii se dezvaluie atunci cand ii oferiti raspunsul. Din acest raspuns el isi da seama

- daca tratati cu seriozitate oportunitatea oferita

- daca rolul oferit se potriveste sau este inclus in planurile tale pe termen lung

- daca esti un om cu ambitii de viitor

- daca planurile tale se potrivesc cu ceea ce are compania nevoie

- daca probabilitatea sa fii ceea ce cauta este mare

Este o intrebare al carui raspuns poate cantari foarte mult in evaluarea interviul.

Cum abordezi intrebarea?

Toti specialistii recomanda ca pricipala dimensiune a interviului sa fie sinceritatea. Raspunsul vostru sincer poate determina pozitionarea voastra in clasa candidatilor apti pentru postul respectiv.

Exista si situatii in care aplicati pentru costumer service in Constanta, dar voi, in planurile voastre de viitor, va vedeti proprietarul unui club in Bucuresti. Fiti sigur ca angajatorul nu este chiar dornic sa stie ca in maxim cinci ani nu veti mai fi in companie.

Orice plan ati avea el trebuie sa includa rolul pentru care ati aplicat, iar viziunea asupra urmatorilor cinci ani trebuie sa fie una cat mai plauzibila. Deci, cea mai buna abordarea a acestei intrebari este aceea de a va pune in locul recrutorului. Ce vrea el sa auda? Cum poate raspunsul vostru, continand totusi adevarul, sa-l impresioneze?

Ce ar trebui sa spuneti?

Intrebarea la care ne referim nu este cea mai usoara din interviu si nu poate primi un raspuns telegrafiat. De aici si necesitatea de a va pregati raspunsul. Daca v-ati transpus in pielea angajatorului atunci veti fi capabili sa raspundeti chiar si pentru o perspectiva de 10 ani.

Iata cateva sfaturi referitor la continutul pe care ar trebui sa-l acopere raspunsul vostru:

1. obiectivele carierei cel putin partial in acord cu job-ul pentru care ati aplicat.

2. fiti sigur ca toate telurile personale pe care le discutati sunt benefice si nu afecteaza afacerea la care veti participa.

3. nu uitati sa va manifestati interesul fata de dezvoltarea si reputatia in viitor a companiei care va ofera job-ul

4.manifestati-va personalitatea si disponibilitatea de a conduce.

Ce trebuie sa evitati?

Nu visati la cai verzi pe pereti. Nimeni n-o sa sa va creada daca veti spune ca in cinci ani veti fi managerul general si veti avea o leafa cu cinci zerouri, Ambitia, dorinta de a progresa, trebuie sa iasa la suprafata din raspuns, dar nu trebuie sa depaseasa realitatea.

Nu fiti ezitant cand raspundeti

Daca stati prea mult pe ganduri iar raspunsul care vine nu pare logic apar suspiciunile.

Nu fiti exhaustivi

In incercarea de a raspunde perfect puteti cadea in cealalta extrema, incercand sa acoperiti toate perspectivele. Un raspuns de genul in cinci ani as dori sa fiu team leader, dar mi-ar place si manager, va arunca in derizoriu.