Amazon are pretentia ca angajaeaza oamenii potriviti, pentru posturi care li se potrivesc. Cele mai frecvente intrebari dintre cele puse la interviu se refera la comportamentul candiatului si la performantele inregistrate de acesta in trecut.

Sa parcurcem impreuna 15 intrebari considerate drept cele mai frecvente in interviurile folosite la selectia candidatilor pentru aceasta companie:

1. Amazon este o companie deosebita. Ce ai tu deosebit? Intrebarea este adresata unui candidat la functia de area manager. Pentru a raspunde la aceasta intrebare ganditi-va cum vedeti voi particularitatile postului pentru care candidati.

2. Jeff Bezos (CEO Amazon) intra in biroul tau si iti spune ca ai un milion de dolari la dispozitie pentru a lansa cea mai buna ideea a ta de antreprenor. Care este ideea ta? Interviul se desfasoara cu un candidat la functia de product development specialist.

3. Daca ai avut 5.000 de participanti la un turneu, cat de multe jocuri trebuie sa se desfasoare pentru a stabili invingatorul? Pentru area manager caruia i se pune frecvent o intrebare de acest calibru, nu ar trebui sa fie destul de greu. Ganditi-va la canotaj.

4. Ce valori vei folosi pentru a conduce la o schimbare? Nu va ganditi la bani sau la tehnologie. Ganditi-va la valoarea echipei pe care o aveti la dispozitie pe postul de senior product manager, caruia i s-a adresat intrebarea.

5. Daca vedeti pe cineva ca fura un sfert din marfa, il veti raporta? In cazul de fata, intrebarea este adresata pentru un candidat la functia de shipping manjfest clerk. Daca va veti afla intr-o asemenea pozitie, nu puteti trece nimic cu vederea.

6. Va veti opune unui supraveghetor care a luat o hotarare contrara politicii companiei, dar rezolva problema de siguranta a unui angajat? Folosind o tehnica din logica si aflandu-te in postura de candidat pentru area manager, ai tot dreptul sa ceri detalii asupra contextului in care s-au desfasurat lucrurile.

7. Spune-mi despre un proiect care a depasit scopul muncii tale. Nu faceti greseala, candidand pentru funtia de marketing specialist, sa va limitati la a spune ce proiect aveti voi in acest domeniu. Intrebarea se refera la un proiect indraznet, care se afla dincolo de munca voastra specifica.

8. Povesteste-mi despre cum ai gestionat momentul depasirii atributiilor de manager, pentru a obtine impunerea punctului tau de vedere. In cazul in care veti candida pentru functia de project manager, nu este exclus sa vi se adreseze o asemenea intrebarea. Ea vizeaza soliditatea opiniilor voastre si modul in care stiti sa va impuneti.

9. Descrie o situatie cand trebuie sa iei o decizie fara sa detii datele necesare. Raspunsul vostru este clar la aceasta problema: nimeni nu poate lua o decizie fara minimul de informatii de la care sa porneasca. Intrebarea se adreseaza de obicei unui candidat la functia de senior investigation specialist.

10. Spune-mi de ce ar trebui sa te angajam tocmai pe tine? Aparent sunt zeci de variante de raspuns la aceasta intrebare. Insa cand esti candidat la postul de transaction risk investigator, trebuie sa dovediti pe de o parte ca stiti foarte bine care sunt riscurile fiecarei tranzactii, iar pe de alta parte ca aveti cunostinte solide de risk management. Nu aplicati fara sa indepliniti aceste conditii.

11. Cum vei motiva oamenii? Nu gresim cu nimic daca va reamintim de existenta multiplelor forme de motivare a angajatilor. Pentru acest lucru, mai ales cand candidezi pentru graduate area manager, este bine sa vezi care sunt mijloacele de motivare pe care le foloseste compania, indiferent care este aceasta. Nu uitati de documentare, inainte de a candida.

12. Cum vei gestiona un grup de de afaceristi mai dificili? In acest caz conteaza foarte mult relatiile pe care le-ati stabilit cu acestia, amploarea afacerii si care sunt marjele voastre de negociere. Intrebarea este formulata pentru candidatul la postul de area manager.

13. Povesteste-mi despre momentul cand ai folosit analiza pentru a lua o decizie critica, referitor la o afacere. Descrie-mi pasii analizei si rezultatul obtinut. Cand ai luat decizia sa candidezi pentru postul de business development manager, stii ca o faci numai in conditiile in care abilitatile tale forte sunt analiza si sinteza. Fara sa detii aceste abilitati nu te apropii de un asemenea job.

14. Spune-mi cum ai rezolvat o situatie complexa, printr-o solutie simpla. De obicei cand aveti in fata o situatie complicata de rezolvat, vi se sugereaza nu numai o multitudine de solutii, dar si zeci de informatii, care de multe ori sunt redundante. Cand candidezi pentru senior investigation specialist, capacitatea de a sti sa faci distinctia dintre simplu si complex, dintre datele necesare si cele inutile, este mai mult decat necesara.

15. Povesteste-ne despre momentul in care un feedback primit te-a determinat sa-ti schimbi strategia. Exista cu adevarat momente in care dupa ce ai discutat strategia ta sa-ti ofere cineva alte elemente sau noi informatii, care sa te determine fie sa revezi strategia initiala, fie sa cauti alta. Candidatului la postul de data associate i se pune de obicei o asemenea intrebare, pentru a stabili daca are o putere de reactie rapida, flexibilitate si o intelegere in timp real a informatiilor primite.

Am pastrat titulatura posturilor asa cum apar ele in job description, pentru a va clarifica optiunile, in cazul in care veti candida pentru un post vacant la Amazon.