Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Cuvântul anului 2021 pentru noi este, cu siguranță, CURAJ. Anul acesta a fost unul plin de provocări, dar am avut determinarea să facem pași importanți pentru creșterea și expansiunea Softbinator. Întotdeauna am avut în vedere să transformăm provocările întâlnite în oportunități, de aceea am decis în acest an să facem pasul către o nouă etapă de dezvoltare.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Un proces mai laborios privind integrarea persoanelor nou recrutate, pe fondul unui mod de lucru distinct față de anii precedenți. Diferența față de anii pre-pandemici rezidă în o mai mare flexibilitate a programului de lucru (program inegal, mai mare frecvență a work from home) și reducerea, în consecință, a interacțiunii directe între colegi. Un alt motiv de îngrijorare ar fi și lipsa de predictibilitate a consecințelor contextului pandemic.

Față de obiectivele asumate la începutul anului, Softbinator a reușit nu doar depășirea acestora, dar și atingerea unor noi orizonturi. Astfel, am marcat o creștere financiară semnificativă și am realizat o campanie de M&A de succes.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Anul 2021 a adus o serie de reușite cu care ne mândrim. Poate cel mai răsunător este încheierea plasamentului privat prin care am reușit să atragem suma de 6 milioane lei, sumă suprasubscrisă de aproape opt ori. Printre distincțiile pe care Softbinator le-a primit în acest an se numără: Business Service Company of the Year Award, Angajatorul Anului în cadrul Universității din București, Top Solutions Provider at CEE Digital Solutions Awards în Texas și locul 3 în topul angajatorilor Undelucram.ro, astfel marcând al doilea an consecutiv de prezență în top 5 angajatori.

O altă reușită a fost reprezentată de implementarea programului Softbinator Labs, cu impact major în educația programatorilor din România, program la care s-au înscris peste 1300 de aplicanți.

De asemenea, prin campania noastră de M&A, am reușit să atragem alături de noi companiile WiseUp și Ixperi.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

În 2021, mediul privat de afaceri a fost nevoit să facă față unei situații dificile, efectele pandemiei resimțindu-se puternic în anumite domenii. Când mediul privat se află într-un context complicat, se vede forțat să inoveze, producând, în unele cazuri, soluții interesante.

Unele companii au inovat pentru a supraviețui, altele au inovat pentru a crește accelerat. În cele mai multe cazuri soluțiile au venit prin digitalizare sau cu un accent mai mare pe dezvoltarea afacerii în mediul online.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

O decizie bună a fost, cu siguranță, conceperea unei strategii de sprijin pentru digitalizare. Strategia însă trebuie sa fie susținută și de o implementare de înaltă calitate pentru a avea ca rezultat debirocratizarea sistemelor.

Din păcate, în multe cazuri, restricțiile impuse pentru diverse domenii de activitate nu au venit împreună cu măsuri care să ajute mediul privat, într-un ritm suficient de rapid. Astfel, companiile care aveau o mai mare nevoie de susținere, au fost serios afectate.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Provocările anului 2022 vor fi în legătură cu adaptabilitatea. Companiile vor fi nevoite să ajusteze, în continuare, unele procese și să acomodeze modul hibrid de lucru. Educația va fi nevoită să îmbunătățească modul de lucru online, profesorii fiind forțați să găsească soluții reale pentru a menține  implicarea și interesul studenților.

Sursa: Forbes Romania