3 cele mai frecvente critici ale candidaților față de procesul de recrutare din România

10.04.2019
3 min
3 cele mai frecvente critici ale candidaților față de procesul de recrutare din România

Distribuie

Piața muncii la nivel global este în continuă schimbare. În acest mediu competitiv este din ce în ce mai greu să îți găsești un loc de muncă sau să angajezi. Procesul de recrutare durează în medie 27 de zile lucrătoare:de la prima discuție telefonică și până la ultimul interviu, candidații trebuie să parcurgă un proces lung și obositor.

Pe platforma Undelucram.ro, candidații și-au exprimat opinia cu privire la problemele întâlnite în procesul de recrutare. În acest articol am selectat 3 dintre cele mai frecvente dificultăți întâmpinate de angajații români atunci când își caută un loc de muncă.

      1. Companiile nu comunică un salariu orientativ

Atunci când aplică la un job, candidații își doresc să știe cât mai multe detalii despre programul de lucru, activitățile desfășurate, dar și salariul și beneficiile pe care le vor primi. În ciuda acestui lucru, majoritatea companiilor care recrutează evită să discute despre salariu chiar și la primul interviu.

De multe ori candidații sunt în mijlocul procesului de recrutare și află că suma pe care o vor primi este mult mai mică decât își doreau. Deși companiile își doresc cât mai mulți candidați, afișarea salariului în descrierea jobului va duce la scăderea numărului de candidați, dar va atrage candidații relevanți.

Transparența la nivelul salariului reprezintă un subiect care este abordat din mai multe  perspective. Pe de o parte este susținut faptul că pe piața din România există deja transparență pentru posturile în care cerințele sunt clare. Pe de altă parte, în cazul celor unde acesta nu este prezentat, un lucru esențial este să cunoști bine ce presupune job-ul respectiv, grila de salarizare și mai apoi să discuți salariul.

     2. Specialiștii în HR nu revin cu un răspuns așa cum promit

O altă problemă comună în procesul de recrutare este lipsa feedback-ului după interviu. Candidaților li se promite că vor primi un răspuns după interviu, dar doar cei care sunt acceptați sunt contactați de către HR. Mulți angajați de pe platforma Undelucram.ro au menționat că preferă să primească feedback negativ decât să fie ignorați de către angajatori.

Studiile arată că 69% dintre respondenți spun că nu ar mai aplica la angajatorul care nu le-a oferit feedback. Primirea unui răspuns este un indicator calitativ al procesului de recrutare, atât pentru companii, cât și pentru agenții sau oricare alt tip de societate care face angajări.

      3. Procesele de recrutare au prea multe etape

Procesul de recrutare cuprinde mai multe etape care variază în funcție de fiecare companie. Strategiile de recrutare urmăresc găsirea celui mai potrivit angajat. În funcție de ceea ce își doresc angajatorii de la viitorul angajat, complexitatea procesului de recrutare este mai crescută sau mai scăzută.

O nemulțumire regăsită printre candidații care au aplicat pe un post cu o complexitate mare a procesului de recrutare este tocmai prezența tuturor acestor etape. Pe Undelucram.ro, acestă problemă este detaliată de candidați prin faptul că sunt nevoiți să se deplaseze frecvent la sediul companiei și irosesc timp, mai ales în cazul în care candidatul nu este ales.

Din nefericire, companiile nu informează candidații cu privire la durata procesului de recrutare. Cei mai mulți transmit informațiile fracționat, de la un interviu la altul până la finalul procesului. Statisticile arată că 60% dintre candidați au renunțat în mijlocul procesului din cauza duratei prea îndelungate. Dacă perioada de timp dedicată procesului de recrutare ar fi prezentată, împreună cu etapele acesteia, de la prima convorbire, atunci candidații ar ști la ce să se aștepte.

Salarii adăugate recent

Acestea sunt doar câteva dintre criticile angajaților cu privire la procesul de recrutare din România. Dacă ar exista o comunicare mai eficientă între angajatori și candidați, atunci s-ar îmbunătăți calitatea procesului de recrutare. Transparența este un lucru esențial în acest proces pentru că le dă oportunitatea candidaților să se informeze, să fie pregătiți la interviuri și să își seteze așteptările înainte de a ajunge la ultima etapă a procesului.

Pe Undelucram.ro companiile din România pot detalia toate etapele procesului de recrutare informând, astfel, peste 350.000 de candidați lunar.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro