5 greșeli de evitat în CV

19.10.2021
3 min
4.75
5 greșeli de evitat în CV

Distribuie

CV-ul tău reflectă nivelul de senioritate? Trece de roboții care fac screening automat? Are verbe de acțiune? Include cuvinte-cheie? Ai notat și realizări profesionale?

 

În urmă cu câțiva ani un profil pe un site de joburi era suficient ca să fii invitat la interviu și să primești o ofertă. Poate un coleg de al tău s-a angajat la o nouă corporație din oraș și te-a “luat” și pe tine. Poate reputația te precede și realmente, nu ai avut niciodată nevoie de un CV. Sau ești un profesionist junior care știe de la facultate că un CV Europass este biletul tău către succes. Totuși, noile trenduri în recrutare aduc în discuție și alte variabile.

 

Iată 5 greșeli de evitat în CV (și soluții practice):

 

1. Nu include realizări profesionale

Sau contribuții. Sau rezultate măsurabile. Oricum le numești, realizările profesionale te diferențiază de alți candidați cu un profil similar cu al tău. Dacă lucrezi într-un domeniu în care rezultatele pot fi cuantificate, impactul pe care l-ai avut în organizație (creștere cifră de afaceri, reducere costuri, optimizare timp, etc.) este cu atât mai impresionant. Nu ezita să pui în prim plan ceea ce ai realizat, nu e momentul să fii modest!

 

Ți-e greu să identifici realizările profesionale? Iată câteva exemple de întrebări care îți activează memoria: Ai primit bonusuri / recomandări / review-uri pozitive? Ai rezolvat probleme dificile? Ai crescut vânzările? Ai îmbunătățit procese? Ai fost promovat? Ai gestionat bugete/alocat resurse?

 

Extra tip: Începe fiecare propoziție cu un verb de acțiune și folosește formatul STAR (situation – task – action – result) pentru a ilustra contribuțiile tale.

 

2. Are mai mult de 2 pagini

Recomand să ai un CV concis. Studiile arată că 7 secunde durează ca un recruiter să decidă dacă citește mai departe sau nu. Cu alte cuvinte, ai 7 secunde să impresionezi și să ajungi pe lista scurtă. Este o idee bună să scrii cele mai importante informații în prima jumătate a primei pagini – folosește cu înțelepciune spațiul disponibil, include doar informații relevante pentru rolul la care aplici și renunță la ceea ce nu aduce valoare CV-ului tău. Dacă ai informații pentru o pagină și câteva rânduri, folosește-te de tehnici de formatare pentru a păstra CV-ul pe o pagină. Dacă vrei să ai un CV de 2 pagini, asigură-te că ai suficientă informație pentru a le popula.

 

Extra tip: detaliază mai mult rolurile mai recente și pune mai puțin accent pe experiențele din trecutul îndepărtat.

 

3. Folosești un format generat de pe site-urile de joburi

Un CV generat de pe site-urile cu anunțuri de joburi nu este un CV optimizat, ci este un instrument de aplicare pe acel site. Păstrează în minte că, majoritatea dintre ele, permit încărcarea unui document extern și poți face diferența, având un CV care iese din “uniformă”. Aceste formate nu te avantajează pentru că structura nu respectă standardele recomandate. Informațiile cu multă valoare pentru procesul de decizie sunt plasate, de obicei, la finalul documentului, iar asta nu este în favoarea ta.

 

Extra tip: informează-te despre structura recomandată a CV-ului și adaptează conținutul la experiențele și nevoile tale.

 

4. CV-ul nu este personalizat

Ai scris tot ce ți-ai amintit despre experiența ta profesională, ai inclus informații generale și aplici la toate rolurile care îți ies în cale. Ești dezamăgit că nu ești invitat la interviu. Iată ce îți propun: alege cu atenție rolurile la care aplici și asigură-te că fiecare secțiune a CV-ului include informații relevante pentru ele. Nu e suficient ca tu să știi că ești potrivit pentru job – ar fi o idee bună ca informațiile din CV să îi spună și recruiter-ului faptul că ești un candidat eligibil. Citește cu atenție fiecare anunț și asigură-te că incluzi atât cuvintele-cheie relevante, cât și competențele specifice rolului pentru a te asigura că documentul transmite rapid informația pe care o caută angajatorul.

 

Extra tip: dacă vrei să abordezi mai mult de o direcție profesională, îți recomand să ai tot atâtea CV-uri, pe care să le rafinezi la nevoie.

 

5. Ai greșeli de tastare sau de gramatică

Sau Doamne-ferește, ai datele de contact scrise greșit! Dacă ai un CV într-o limbă străină, folosește instrumente online sau roagă pe cineva să citească documentul pentru a te asigura că nu există greșeli de gramatică, exprimare sau tastare. Sigur că asta se aplică și pentru un CV în limba ta maternă.

 

Extra tip: fii atent la timpurile verbale, la fonturi și în general, la formatare. Atenția la detalii presupune și să ai un format coerent, în care există un echilibru între spațiul gol și cel scris.

 

Câte greșeli ai bifat?

 

Citește toate articolele despre

Resurse CV Studenți Planificare carieră

Contributor Undelucram.ro

Camelia Macsim

Camelia Macsim

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro