5 lucruri pe care să le faci vara asta

Distribuie

După mai bine de un an în care am fost cu toții consemnați la domiciliu, simțim tot mai pregnant gustul libertății pe care îl aduce vara aceasta. 

 

Mai tii minte vision boardul pe care l-ai făcut în Decembrie 2019? Lista aia lungă de lucruri pe care le plănuiai pentru 2020? Probabil te-ai gândit la ele cu atât de mult regret, încât s-a diminuat și dorința de a le face. Sau poate dorința e super puternică, dar nu o susține portofelul, după așa an de austeritate și instinct de supraviețuire activat la maxim. 

 

Dar, indiferent de ce meleaguri te vor primi în vizită vara asta, iți las o listă de 5  lucruri pe care să le faci în lunile ce urmează, astfel încât să echilibram balanța ultimului an și jumătate.

 

Hai să aducem în viața noastră un pic de sens, conexiune și adevăr!

 

1. Recondiționează ceva

Ne plac cumpărăturile peste măsură. Cumpăram lucruri de care nici nu avem nevoie și trăim în goana asta după lucruri menite să ne aducă validare, statut, satisfacție și fericire. Dar ce am învățat eu anul trecut, după ce am renunțat la aproape tot ce dețineam ca să locuiesc cu familia într-o rulotă timp de cateva luni, e că toate trăirile ce le așteptam de la ce deținem, sunt de fapt în noi și așteaptă să le descoperim. Un mod de a face asta e să înțelegi cât de valoros poate fi un obiect, dacă alegi să îi oferi o a doua șansă. Nu-ți fă griji că nu ai talentul necesar. Mintea creativă e la locul ei, așteaptă să o pui la treabă. Dacă nu știi de unde să începi, Pinterest e la un click distantă și iți da de lucru pentru următoarele 3 veri, nu doar pentru aceasta :) 

 

2. Grădinărește

Când m-am mutat la tara și mi-am băgat mâinile în țărână am înțeles nu doar ce înseamnă viața, ci și cum e să o trăiești. Să vezi că din mana ta, cu bunăvoința naturii, se face mâncarea de-o poți pune pe masă...asta e o “promovare” pe care mi-aș dori să o primim cu toții: săditori de viață. 

 

Îți recomand ca vara asta să iți găsești un colț al tău, în balcon, pe terasa, în bucătărie sau în curte dacă ai, în care să te promovezi la rolul minunat al “săditorului de viață”. Nu o faci ca să hrănești tot cartierul, ci ca să te bucuri de ritmul de creștere al plantei și să înțelegi că în viață, fiecare ne urmăm cursul, în propriul ritm. Și că așa cum ai grijă de plantele din colțul tău verde, e nevoie să ai grijă și de tine. Și să fii răbdător. Și iubitor. Și să conștientizezi că dacă vrei să crești, mediul e factor decisiv al direcției în care o vei face. 

 

3. Contribuie

Dacă ne era dat să fim singuri, nu mai citeai acest articol. Nu te interesa ce au de spus cei din jur, nu te preocupa experiență de viață a altora și cu siguranță nu simțeai nevoie să te conectezi cu alții. Suntem aici unii pentru alții. E adevărul fundamental al vieții  mele și nimic nu îmi dă mai multă energie și bucurie decât gândul că ne putem face unii altora, viață mai frumoasă. 

 

Așa că te întreb: tu cum poți să contribui? 

 

Alege o zi din vara ta și dă-o altora. Fă voluntariat la un centru, mergi la țară și ajuta bătrânii să aibă grija de gospodărie, caută un ONG și oferă-ți serviciile pentru o zi . 

 

O zi. 

 

O zi din an în care doar dai, nu  primești. 

 

Și NU. Nu vreau să te duci la supermarket, să cumperi un coș cu alimente și să le dăruiești cuiva. Asta poți să faci în toamna. Vara asta vreau să te duci și să fii acolo pentru alții. Să simți că lumea asta nu e numai despre tine sau despre mine, e despre NOI. Și să vezi că oricât de obosit ai fi, ai mai multă energie ca niciodată, pentru că ai contribuit la  interconectivitatea umană.

 

4. Conturează un plan de carieră

Cum ai ajuns în jobul pe care îl ai? L-ai vânat obsesiv? L-ai găsit din întâmplare? A venit către tine..natural? 

 

Cum ar fi dacă vara asta, iți iei câteva zile să iți analizezi cariera și să descoperi ce iți dorești cu adevărat?

 

Ia o pauza de la tot ce știi că ești acum: părinte, manager, coleg, partener, antreprenor, prieten, membru de familie...sau orice roluri mai ai în viața de zi cu zi. 

 

Fii preț de câteva zile….TU. Ce visai că vei face când o să fii mare? Ce îți aduce fericire în fiecare zi? Cum vrei să arate viața ta peste câțiva ani?

 

Și ce poți face de azi, ca să susții această viziune?

 

Cine vrei să devii profesional? Și de ce ai nevoie ca să ajungi acolo?

 

Fă din toate astea un plan de carieră și pune-te pe strategie. 

 

Viața ni se poate întâmpla ...din întâmplare. Sau o putem trăi conștient, conform dorințelor și nevoilor noastre. 

 

Ce alegi?

 

5. Dezvață și-apoi ….învață!

Ce a vrut să spună autorul? :) 

 

Că eu nu cred în schimbare. Eu nu cred că oamenii se schimbă. Eu cred că oamenii evoluează prin experiențe transformative. 

 

Și în timp ce citești zeci de cărți de dezvoltare personală, al căror conținut, apropo, îl uiți în proporție de 80% în maxim o săptămână, îți faci liste imense de TO DO ca să devii acest nou TU, upgradat. 

 

Dar adevărul e că înainte să înveți….de multe ori trebuie să te dezveți. 

 

Așa că vara asta alege un obicei/comportament ce nu îți face bine. Ba’ mai mult alege acel obicei ce stă în calea obiectivelor din planul de mai sus. 

 

Poate fi faptul că niciodată nu te odihnești. Sau vrei mereu să iasă totul perfect. Sau nu prea ai răbdare să vezi rezultatul final. Sau poate ...mereu au fost ceilalți o prioritate pentru tine și acum e rândul tău să devii o prioritate în viața ta. 

 

Alege un obicei pe care vrei să îl dezveți.  

 

Și începe cu pași mici. Care e primul pas ce îl poți face ca să te dezveți de acest comportament?

 

Exersează zi de zi  și cere ajutorul unui specialist dacă simți că nu te descurci singur. 

 

Important e să înțelegi că ai în spate ani și ani de antrenament pentru acest obicei ...și pentru multe altele. 

 

Nu dispar peste noapte.

 

Mintea noastră trebuie reeducată ...pas cu pas. 

 

Iată.  5 lucruri pe care sper să le faci vara asta.  

 

Ba’ mai mult: 5 lucruri pe care m-aș bucura să îi îndemni și pe cei din jur să le facă vara asta. 

 

Să fim bine!

 

 P.S Ce ai vrea să știe următorul tău coleg despre mediul în care lucrezi? 


Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro.

 

Editorial Off Topic Echilibru
Andra Pintican, Chief of Marketing Undelucram.ro

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV