Câte zile libere vom avea în 2022?

Câte zile libere vom avea în 2022?

Distribuie

Un sondaj Undelucram.ro din 2021 a relevat faptul că una dintre principalele cauze din care angajații români intră în burnout este lipsa concediilor.

În acest context, am putea spune că numărul de zile libere oferite anual prin lege pentru angajați, fie ei bugetari, fie în sistem privat, este esențial pentru sănătatea noastră, a tuturor.

 

Știi câte zile libere vei avea anul viitor?

Ca și anul acesta, și anul viitor angajații se vor bucura de fix 15 zile libere pentru sărbătorile legale. Din păcate, șase dintre ele vor pica sâmbăta sau duminica, ceea ce înseamnă mai puține weekend-uri prelungite și vacanțe spontane.

 

Iată cum arată calendarul de libere 2022 pe fiecare lună:

 

Cum stau cu liberele angajații din celelalte țări europene?

Dacă fericirea angajaților s-ar măsura în numărul de zile libere prevăzute în Codul Muncii, atunci românii fac parte dintr-o categorie defavorizată. În vreme ce noi avem 15 zile de sărbători legale, locuitorii Maltei se bucură de nu mai puțin de 36 de zile libere, respectiv sărbători legale. Țara insulară din Marea Mediterană nu este o excepție și, oricât de neplăcut ar suna, realitatea este că ne aflăm la coada listei în Europa.

 

Zile libere în alte țări europene:

Malta - 36 zile

Spania - 34 zile

Bulgaria - 33 zile

Polonia - 33 zile

Germania - 29 zile

Irlanda - 29 zile

Olanda - 27 zile

România - 15 zile

 

Știai că poți beneficia și de zile libere pentru evenimente în familie sau situații speciale?

În afară de zilele libere legale, există și acele zile în care salariații nu pot fi prezenți la muncă din pricina unor evenimente deosebite în familie sau în alte situații speciale.

Art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii reglementează aceste situații:

- Căsătoria – 5 zile;

- Căsătoria unui copil – 2 zile;

- Nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;

- Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;

- Decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;

- Donatorii de sânge – 1 zi;

Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;

30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.

 

Din ce în ce mai mulți angajați au început să fie atenți la modul în care activitatea lor profesională le impactează starea de bine. Balanța work/personal life este un criteriu esențial în decizia de a schimba jobul, cu atât mai mult cu cât, în lumea agitată de astăzi, locul de muncă pare deseori un roller coaster emoțional. 

Iar atunci când stresul de la locul de muncă depășește capacitatea ta de a face față, apare burnout-ul de care vorbeam la începutul articolului. Tocmai de aceea este important să te poți bucura de zilele libere legale, precum și de concediul de odihnă de care beneficiezi.

 

Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă nici de Sărbători

Angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Nu uita, un angajator îți poate sabota drepturile doar dacă nu le cunoști!

Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.


 

PS: Cum e la actualul tău loc de muncă? Respectă angajatorul zilele tale libere? Lasă-i o recenzie 100% anonimă și dă vestea în piață dacă este un angajator așa-și-așa sau dacă chiar este super.

 

Apropo: Dacă actualul mai are de lucru la condițiile tale de lucru, găsește-ți altul. Alt angajator. 

Ți-am făcut noi căutarea mult mai simplă. Algoritmul nostru de job matching îți pune pe masă doar companiile cu care ești super-compatibil. Intră acum și aplică fix la cele care te merită.

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV