Ce înseamnă să lucrezi într-un start-up: avantaje și dezavantaje

07.08.2019
5 min
Ce înseamnă să lucrezi într-un start-up: avantaje și dezavantaje

Distribuie

În România, în ultimii ani programul Start-up Nation a ajutat mii de antreprenori să își finanțeze micile afaceri. De aceea, numărul de IMM-uri a crescut considerabil, ceea ce are un impact și asupra numărului de locuri de muncă vacante

În plus, valul mentalității occidentale a ajuns și la noi, aducând din ce în ce mai multe programe de accelerare care sprijină business-urile, în special cele din domeniul tehnologiei. Astfel, din ce în ce mai multe start-up-uri devin afaceri profitabile și atrag alături de ele echipe remarcabile. 

Dacă ai găsit o poziție disponibilă la un start-up sau ești interesant de o astfel de oportunitate de carieră, dar ești reticent să aplici pentru că nu știi ce presupune un job într-o astfel de companie, află mai multe despre mediul de lucru dintr-un start-up în acest articol. 

Ce este un start-up?

Un start-up poate fi definit ca o afacere nou înființată, cu mai puțin de 5 angajați, care aduce în industria în care activează mai multe elemente de  inovație. Astfel, nu orice afacere nou înființată (o cafenea de exemplu) este un startup, ci doar companiile care găsesc o piață subdezvoltată sau dezvoltă unu produs nou pe piață, în special în domeniul tehnologiei. 

În general, un start-up se susține fie din fonduri proprii (conceptul de bootstrapping), fie din investiții externe de la investitori sau business angels, fie din finanțări de stat sau europene, așa cum este de exemplu programul Start-up Nation. 

Care sunt avantajele atunci când lucrezi într-un start-up

 

Indiferent de tipul de job sau de industria din care face parte un start-up, să lucrezi într-o astfel de companie vine cu avantaje și dezavantaje. Să începem cu părțile bune. 

   1. Flexibilitate

Unul dintre principalele beneficii pe care le ai atunci când lucrezi într-un start-up este flexibilitatea. 

Atât din punctul de vedere al programului (care în cele mai multe situații nu este obișnuitul 9:00 - 17:00), dar mai ales din punctul de vedere al modului în care se lucrează în echipă, cum se iau deciziile, cât de multă libertate de exprimare ai. 

Start-up-urile sunt caracterizate de culturi organizaționale dinamice, care dezvoltă proiecte și produse repede, eficient și scalabil. Asta presupune mai multă independență pentru fiecare membru al echipei și o avansare mai rapidă pe scara ierarhică.

    2. Înveți mult și repede

Munca într-un start-up se face la un ritm alert. Spre deosebire de o companie mare unde vei avea aceleași responsabilități zilnice, într-un start-up ai ocazia să înveți foarte multe. În funcție de poziția pe care o ai, vei avea task-uri diferite în fiecare zi sau chiar te vei putea implica în munca altor colegi dacă ai idei sau simți că poți contribui. 

Dacă ești o persoană care urăște monotonia, un job într-un start-up este perfect pentru tine. Cu siguranță nu vei avea ocazia să te plictisești sau să faci muncă repetitivă. 

   3. Faci parte dintr-o mică familie

Colegii de muncă îți vor deveni prieteni atunci când lucrezi într-un start-up. În cazul companiilor mari, nu ajungi niciodată să îți cunoști toți colegii. În schimb, într-un start-up îți vei cunoaște foarte bine colegii și ai ocazia să lucrezi cu fiecare dintre ei. 

   4. Posibilitatea de a primi acțiuni în companie

În România practica de a da acțiuni din companie angajaților este încă la început, dar din ce în ce mai multe companii o adoptă. Astfel, pe lângă salariul lunar, cei mai mulți angajați care lucrează în start-up-uri pot primi acțiuni din companie.

În general, cu cât te alături unui start-up mai devreme (printre primii 3-10 oameni), cu atât procentul acțiunilor este mai mare și cu o valoare ridicată. În concluzie, dacă primești o ofertă de lucru de la o companie care tocmai s-a înființat, discută și acest aspect. 

 

    5. Salarii mai mari 

Multe persoane trăiesc cu impresia greșită că salariile oferite de startup-uri sunt mici. Cu toate acestea, mai ales în cazul companiilor care au primit investiții, salariile sunt competitive cu piața din Occident, inclusiv de la marile corporații. Asta se datorează și faptului că cei mai mulți antreprenori cu business-uri în tehnologie caută să recruteze oameni excelenți și asta implică și o remunerație pe măsură.

Care sunt dezavantajele atunci când lucrezi într-un start-up

 

    1. Volumul mare de muncă

Într-un start-up sunt puțini angajații, ceea ce înseamnă că sarcinile zilnice vor fi împărțite la mai puține persoane. Desigur, un start-up nu are același volum de muncă precum o companie mare, dar ritmul în care se schimbă lucrurile și nevoia de a rămâne competitivi pe piață aduc un număr mare de task-uri ce trebuie rezolvate într-un timp foarte scurt. 

De aceea, în rândul start-up-urilor, fenomenul de burnout are o rată mai ridicată decât în alte companii.Totodată, echilibrul dintre viața personală și cea profesională este deseori la limită din cauza faptului că sunt situații dese în care e nevoie să se stea peste program, sau la ore târzii din noapte ori în weekend-uri. 

Deși aceasta este doar etapă (de obicei în primii doi - trei ani de viață ai companiei), poate fi extrem de solicitantă pentru un angajat. 

     2. Ai mai multe responsabilități

Acest lucru poate fi privit și ca un avantaj și ca un dezavantaj, în funcție de personalitatea ta. Dacă îți place să înveți câte un pic din fiecare și să ai mereu lucruri noi de făcut atunci nu vei privi acest aspect într-un mod negativ. 

Cele mai multe start-up-uri oferă și responsabilitate, și independență angajaților, ceea ce înseamnă mai multe stres și mai multă presiune. Vei fi direct răspunzător pentru orice succes sau insucces în cadrul companiei și e nevoie de multă maturitate emoțională ca să te descurci cu brio. 

    3. Instabilitatea job-ului

Spre deosebire de companiile mari, start-up-urile au șanse mai ridicate de a se desființa atunci când te aștepți mai puțin. Dacă afacerea nu devine profitabilă sau dacă fondatorii companiei nu reușesc să obțină investiție în timp util, există șanse mari ca firma să se desființeze din lipsa banilor și a resurselor.

Astfel, indiferent că ești software developer, marketing manager sau chiar cofondator al companiei, poți rămâne fără job de la o zi la alta, chiar dacă îți faci treaba extrem de bine. 

    4. Lipsa proceselor

Așa cum menționam mai sus, munca într-un start-up presupune un mediu de lucru foarte dinamic, agil, cu schimbări majore și dese de poziționare și strategie. Într-un astfel de mediu, procesele sunt foarte greu de stabilit, ceea ce înseamnă că membrii echipei trebuie să poată să lucreze destul de mult individual, într-un mod și un mediu imprevizibile. 


Acestea ar fi principalele avantaje și dezavantaje de a lucra într-un startup. Dacă te gândești să aplici la un astfel de job, scrie-ne întrebările tale în comentarii și hai să discutăm despre eventualele nelămuriri. Dacă vrei să adresezi mai multe întrebări despre acest subiect, îți recomandăm să te alături și grupului Facebook Romanian Startups dedicat start-up-urilor din România.

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

1 comentariu

nelutu

14.08.2019

Nu ati pus la dezavantaje si ca nimeni nu iti da credit pentru ca firma nu are vechime.

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro