Harman International Romania Harman International Romania
Harman International Romania

Harman International Romania

3.60

167 evaluări

Cum sa iti pastrezi angajatii motivati atunci cand acest lucru “este un challenge constant”, Silvia Micu, Senior HR Manager, HARMAN Connected Car Romania

16.11.2018

Motivatia este un challenge constant, asa cum ne-a mentionat si Silvia Micu, Senior HR Manager, HARMAN Connected Car Romania. In ciuda acestui lucru, motivatia este cheia principala care deschide poarta catre angajati multumiti si productivi.

Cu Silvia Micu am vorbit si despre cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le aiba un viitor angajat la HARMAN, dar si cum se formeaza o echipa de succes. Daca vreti sa aflati mai multe despre:

- departamentul HR

- profilul candidatului ideal

- si programe de internship la HARMAN, cititi interviul de mai jos cu Silvia Micu, Senior HR Manager la HARMAN Connected Car Romania.

1. Spuneti-ne cateva cuvinte despre dvs. si in special ce v-a atras in departamentul HR.

Sunt absolventa de ASE si a unui master in Resurse Umane. Lucrez in zona de HR de 13 ani, si inca o fac cu placere si pasiune. Catre zona de HR m-a atras interesul pentru oameni si dorinta de a crea un impact din zona in care lucrez.

2. Puteti enumera cateva dintre abilitatile absolut necesare pe care trebuie sa le aiba o persoana care aplica pentru un post in compania dvs.? Inclusiv cateva aspecte legate de standardele pe care le aveti in selectia candidatilor.

In general analizam mixul dintre background-ul educational, experienta acumulata, personalitatea si potentialul de dezvoltare al candidatilor. Pe langa toate acestea si “cultural fit-ul” este extrem de important. Cautam un good match intre profilul candidatilor si cultura organizationala a HARMAN.

3. Ne puteti specifica cateva dintre deficientele pe care le-ati constatat in pregatirea candidatilor si, in mod special, care ar fi in opinia dvs. cauzele acestora?

In zona rolurilor de IT se simte inca un gap destul de mare intre focusul pus de mediul universitar si cerintele/nevoile  mediului de business. O confirmare a acestei realitati vine din zona programelor de internship, pe care le organizeaza mai toate companiile pentru a pregati tinerii angajati pentru realitatea din mediul de business. Pe langa baza cunostintelor tehnice/specifice se simte si o deficienta in zona de feedback, iar asta cred ca este o problema generala a sistemului educational in Romania (de la nivelul primar pana la cel universitar). Nu avem o cultura a feedback-ului si intrarea in mediul de business, unde se pune mare accent pe feedback, ridica problema de adaptabilitate, de integrare etc.

4. Care este strategia adoptata de dvs. in ceea ce priveste dezvoltarea carierei angajatilor?

In HARMAN filozofia de learning & development este ca in centrul acestui proces sta angajatul. El este owner-ul acestui proces. Managerul sustine si compania investeste. In industria IT si mai ales IT-ul din zona de automotive este dominat de inovatie. Tehnologiile se schimba foarte rapid si fara o strategie in zona de learning & development nu poti tine pasul cu ritmul impus de piata. HARMAN University este divizia care se ocupa de implementarea strategiei noastre de learning & development si care incearca mereu sa aduca cele mai potrivite solutii si programe de training pentru angajatii HARMAN.

5. Derulati programe de internship? Daca da, in ce departamente?

Da, incepand din 2018 am lansat programul “Automotive Boot Camp”. Este mai mult decat un program de internship, este un program de pregatire intensiva a studentilor selectati pentru preluarea unor roluri full-time in proiectele derulate de HARMAN in centrul de dezvoltare din Bucuresti. Boot Camp-ul este direct conectat cu strategia de crestere a HARMAN in Romania.

6.  Multi angajati se plang de multitudinea de sedinte zilnice. Cum ati defini o sedinta eficienta: durata, scop, participanti, rezultat?

In functie de scopul sedintei (informativ, brainstorming, project status etc.) se pot defini si celelalte coordonate: durata, numar de participanti si rezultatul. Cred insa ca din ingredientele unei sedinte eficiente nu trebuie sa lipseasca: o agenda clara, un interval de timp si definirea pasilor urmatori (daca e cazul).

HARMAN Connected Car Romania

7. Cum reusiti sa mentineti motivati angajatii?

Motivatia este un challenge constant, mai ales in contextul unei piete atat de dinamice ca a noastra. Cred ca pastrand un focus catre a oferi un mediu de lucru care sa sustina creativitatea, o cultura organizationala care sa puna in valoare profesionalismul, un program flexibil care sa asigure un echilibru intre job si viata personala, oportunitati de dezvoltare si experiente profesionale interesante putem crea premisele pentru un nivel ridicat de motivatie al angajatilor.

8. Cum se formeaza o echipa de succes?

Cred ca ingredientele de baza sunt: selectia oamenilor, claritatea rolurilor, setarea si comunicarea clara a asteptarilor si a targeturilor, precum si un leadership bun.

9. Viitorul anunta schimbari rapide in profilul viitoarelor posturi de munca si cariere, ne referim aici la disparitia unor job-uri si aparitia altora. Ce set de skill-uri ar trebui sa aiba viitorii angajati pentru a ramane competitivi?

In zona IT tehnologiile raman in continuare un influencer puternic. Pe langa un background tehnic bun, e nevoie de orientare catre schimbare, inovatie, proactivitate, colaborare si orientare catre rezultate.

10. Enumerati 3 sfaturi de cariera pentru un angajat la inceput de drum.

Sa isi acorde timp pentru a invata, sa isi permita sa greseasca ca parte din procesul de invatare si sa fie autentici.