10 greșeli comune în negocierea salariului

19.06.2017
3 min
10 greșeli comune în negocierea salariului

Distribuie

Sursa foto

 

În 70% din postările pe care le faceți pe forum-ul platformei Undelucram.ro apare întrebarea: „Știe cineva cât este salariul pentru poziția...”.

 

Este firesc să ne interesăm care este cuantumul remunerației, mai ales în condițiile accesării primului sau a unui nou job. Negocierea salariului  a devenit aproape o artă, reprezentând forma principală prin care puteți obține un salariu cât mai apropiat de experiența, educația profesională și nivelul la care ați ajuns! 

 

S-a scris foarte mult despre negocierea salariului și modalitățile cele mai eficiente pentru a atinge cuantumul pe care îl doriți. Să abordăm acum însă 10 din cele mai comune greșeli care sunt comise sau pot apăarea în acest moment important al carierei voastre.

 

Salarii adăugate recent

 

1. Stabilit și nu negociat! Este total nerecomandabil să acceptați din start ce vă oferă firma, fără negociere! Cele mai multe situații de acest gen apar la candidații tineri și la persoanele de sex feminin, care sunt intimidate și nu se simt confortabil în procesul negocierii. Consecințele eludării negocierii țin de viitor: acceptarea unei oferte sub ceea ce vă doriți duce la frustări și probleme din ce în ce mai mari la locul de muncă.

 

2. Nu spuneți cât ați putea accepta. Dacă dezvăluiți angajatorului chiar de la primul interviu acest lucru afirmând: „acesta este un salariu acceptabil”, va fi foarte greu mai târziu să negociați pentru un salariu mai mare dacă sunteți angajat. Pe scurt: nu oferiți detalii, fiți precauți, referitor la acest lucru,chiar dacă sunteți întrebat de la primele interviuri.

 

3. Negociați pe valoarea voastră și pe nevoiele pe care le aveți. Mulți candidați încearcă (în mod greșit) să-l convingă pe angajator că salariul pe care trebuie să-l primească este necesar să acopere nevoile sale. Greșit: voi trebuie să vă negociați valoarea, plusul pe care îl puteți aduce companiei prin experiența și profesionalismul care vă caracterizează.

 

4. Documentați-vă și faceți un plan pentru negocierea salariului. Sunt numeroase articolele, cărțile, site-urile și statisticile (de curând a fost publicată o astfel de statistică chiar de Undelucram. ro) care vă oferă documentația necesară negocierii salariului. Citiți cât mai mult despre performanțele societății la care vreți să aplicați și despre salariile oferite de alții (inclusiv media acestora) pentru job-uri similare cu cel pe care îl doriți.

 

5. Nu negociați salariul înainte de a primi oferta. Când ați primit oferta este normal să abordați problema salariului și a bonusurilor, dar nu înainte. Angajatorii sunt „deranjați”când un candidat se concentrează exclusiv pe salariu, iar când puneți acestă problemă în interviuri nu vi se mai oferă ci sunteți întrebat la ce vă așteptați.

 

6. Nu acceptați o ofertă imediat. Companiile care „se respectă” și vor cu adevărat să vă integrați în cultura lor (am mai abordat acest subiect vezi: „Câte întrebări îmi pun înainte de a accepta un job.6, 9 sau 12?”) oferă o marjă de timp pentru ca să luați o decizie. Nu lungiți prea mult această perioadă de acceptare sau refuz, dar nici nu luați o decizie nefondată.

 

7. Nu refuzați oferta imediat. Există tendința de a refuza o ofertă pentru că salariul vi se pare sub așteptări. Foarte multe companii oferă în schimb bonusuri substanțiale și alte suplimente financiare sau facilități. Dacă sunteți bine documentați puteți negocia pentru un salariu de început mai mare, având ca background salarii oferite de firme din domenii similare.

 

8. Nu cereți prea multe în contraoferta voastră. O contraofertă apare atunci când salariul propus este sub așteptări, dar ea poate fi contraproductivă dacă conține prea multe cereri. Studiați cu atenție bonusurile și alte suplimete financiare și după aceea faceți contraoferta!

 

9. Nu considerați negocierea salariului ca pe o problemă strict personală. Nu este plăcut să primiți o ofertă sub așteptări, dar nici nu este înțelept să vă considerați „insultat” de o asemenea propunere. Țineți cont de faptul că un angajator serios vă dorește în organizația lui când face oferta, dacă după negocieri aveți în vedere și alte oportunități, manifestați-vă ca un profesionist, nu le spuneți nimănui, până nu vă hotărâți la o schimbare.

 

10. Solicitați oferta finală în scris. Dacă sunteți mulțumit cu salariul oferit puteți solicita oferta în scris. Pentru orice angajator n-ar trebui să fie o problemă. Dacă, totuși vă refuză, sfatul specialiștilor este, în acest caz, să vă gândiți dacă doriți cu adevărat să lucrați pentru această companie.

 

Spune şi tu comunității cât câştigi. Postarea ta este şi va rămâne anonimă. Adauga salariu >>

Citește toate articolele despre

Negociere

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro