Abuzuri la serviciu: Desfiintarea postului in concediul de maternitate

08.04.2012
1 min
Abuzuri la serviciu: Desfiintarea postului in concediul de maternitate

Distribuie

Din ce in ce mai multe femei din Romania se confrunta cu situatii de abuz la locul de munca in cazul in care decid sa aiba un copil - unele au surpriza de a-si gasi postul desfiintat cand se intorc din concediul de maternitate.

 

Cele mai frecvente cazuri de discriminare a femeilor la locul de munca sunt concedierea in urma deciziei de a deveni mama sau desfiintarea postului pe timpul concediului de maternitate, potrivit unui studiu realizat in cadrul proiectului Femina.
 

Aproape 10% dintre femei declara ca si-au pierdut locul de munca in urma deciziei de a deveni mame, conform studiului citat de The Money Channel. Daca una din trei femei este discriminata la locul de munca, numai 2% dintre acestea ajung in justitie pentru ca se tem de procese lungi si fara rezultat.
 

"Cand m-am intors din concediul de maternitate, postul meu nu mai exista. Cei de la HR mi-au propus diverse variante de joburi, sub pregatirea mea sau in domenii cu care nu aveam legatura, asa ca nu le-am acceptat. Au trecut deja doua luni, dar situatia mea este inca incerta", spune Delia N., manager in sistemul bancar.
 

Angajatorii sunt obligati, potrivit legii, sa pastreze cel putin 6 luni persoana care se intoarce din concediul de maternitate, insa companiile pun tot felul de presiuni asupra angajatelor care au devenit mame.
 

„Instantele din Romania si CNCD au inceput sa dea hotarari prin care sanctioneaza pe cei care discrimineaza femeile in relatiile de munca. Este adevarat ca nu este suficient sa ai o hotarare din partea unei instante sau a unei autoritati", a declarat Iustina Ionescu, avocat Femina Romania.
 

In cadrul proiectului Femina, proiect co-finantat din Fondul Social European POSDRU, exista posibilitatea de consiliere juridica online, femeile se pot interesa cu privire la drepturile pe care le au pe feminaromania.ro.

Citește toate articolele despre

Misiune Legislative

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro