Ce ar trebui (sau nu) sa spui cand seful tau are pretentii aberante

06.05.2018
3 min
Ce ar trebui (sau nu) sa spui cand seful tau are pretentii aberante

Distribuie

Exista multe cuvinte prin care ai putea sa-ti descrii seful.

Sunt convins ca majoritatea celor care au un cont pe platforma Undelucram.ro sau viziteaza aceasta platforma au intalnit sefi ale caror asteptari fata de voi sunt complet nerealiste. Cum poti rezolva asemenea situatii fara a parea ca esti lenes, nu accepti provocarile sau chiar nepoliticos.

Sa analizam, impreuna, cateva situatii in care pastrand politetea cuvenita puteti rezolva problemele:

1. Cand seful tau iti da un termen limita total nerezonabil

Ati trecut prin asemenea situatii. Seful vine la biroul tau si iti spune ca Raportul X trebuie sa fie gata pana maine. Chiar daca bei o tona de cafea si stai toata noaptea tu stii foarte bine ca termenul dat este total nerezonabil. Complexitatea raportului, volumul de date de analizat si redactarea, ti-ar lua cateva zile.

Ce ai vrea sa-spui: Cred ca glumiti. Sunt unul dintre cei mai buni in meseria asta, dar ceea ce se poate face in minimum cinci zile nu pot, nu pot sa fac eu in opt ore de munca, intr-o singura noapte. Luati raportul si dati-l altcuiva.

Ce trebuie sa-i spui: Inteleg ca acest Rapor este o prioritate. Am studiat cu atentie cerintele sale si trebuie sa marturisesc ca nu voi face o treaba, la standardele cerute, in termenul limita de timp invocat. Poate gasiti o modalitate de a prelungi perioada de predare pentru vinerea aceasta.

2. Cand seful tau iti atribuie ceva care in mod sigur nu este jobul tau

Vi s-a spus de multe ori sa stati departe de formularea „Nu este treaba mea”, desi uneori ati fost tentat sa o scrieti pe biroul la care lucrati. Vine insa un moment cand apare (inevitabil) seful si va spune ca ar trebui sa–l ajutati cu o programare la stomatolog sau ca nu are cu cine lasa miercuri cainele. In asemenea situatii tentatia este de a-l  pune la punct si nu intr-un mod elegant. Nu va grabiti!

Ce ai dori sa spui: Nu va inteleg, suntem cumva in „Diavolul se imbraca la Prada?” Nu cred ca in job description scrie despre asemenea lucruri.  Nu sunt asistentul vostru personal care sa va indeplinesca toate dorintele. Am job-ul meu si fac ce trebuie sa fac, nimic mai mult.

Ce trebuie sa spui: Imi pare foarte rau ca nu pot sa va ajut. Am de terminat listele cu clientii, de prezentat documentarea pentru noua politica de marketing, la care se adauga si graficile pentru luna trecuta. Daca va aduceti aminte am stabilit saptamana trecuta ca acestea sunt prioritatile acum si mi-ati cerut sa depun toate eforturile pentru a finaliza aceste lucruri.

3. Cand seful vrea sa-si  consolideze propria pozitie

Sunt sefi care, dorind sa iasa in evidenta, au tendinta de a lua asupra lor o multime de sarcini sau parti de proiect, pe care nu le realizeaza prin propriile forte ci le distribuie subordonatilor. Unele dintre sarcinile preluate se pot regasi chiar pe „farfuria ta”, le ai deci in lucru. Totusi, seful insista sa preiei si altele.

Ce ai vrea sa-i  spui: Priveste ce am pe lista de facut, nu spune ca nu stiai. Numai punctele de rezolvat si constituie o adevarata enciclopedie. Du-te la altul, care are mai putin de lucru sau rezolva chiar tu!

Ce ar trebui sa spui: Sunt flatat ca ai incredere si-mi atribui mie aceste lucruri. Totusi, uite cat de prins sunt saptamana aceasta si cite am de predat. Daca vrei, ia un loc si ai sa vedem impreuna ce am pe lista si ce as putea sa rezolv, cu prioritate , pentru a te ajuta.

4. Cand seful tau presupune ca esti la dispozitia lui tot timpul

Sunt asemenea sefi, care nu tin cont de libere, de sfarsitul de saptamana, de faptul ca esti in concediu sau ca ai viata ta, dincolo de locul de munca. Sunt tentati sa te sune in orice moment, sa-ti dea mesaje , email-uri,  chiar dupa orele de program si chiar daca, conform Legislatiei UE, acest lucru a fost interzis.

Ce ai vrea sa-i spui: Oricat de mult imi place sa aud sunetul unui nou mesaj sau sunetul telefonului mobil, totusi, am viata mea particulara, am familie si prieteni. Ai depasit niste limite, ai devenit un vis rau pentru mine. Uita numarul de telefon si emailul meu.

Ce ar trebui sa-i spui: Imi folosesc timpul liber pentru a ma relaxa si a-mi reface fortele, Nu verific casuta postala atunci cand nu sunt la birou. Te asigur insa ca, atunci cand revin din weekend sau concediu, dau proritate mesajelor de la tine si de la clienti.

Gestionati cu atentie solicitarile sefului, mai ales atunci cand stiti cu siguranta ca nu prea face deosebiri intre rezonabil - nerezonabil, realist - nerealist. Puteti sa va revoltati in interiror , dar nu faceti acest lucru vizibil la exteriror. Va protejati atat postul cat si sanatatea.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro