Ce trebuie sa faci pentru a obtine un salariu mai mare la noul job

07.11.2017
3 min
Ce trebuie sa faci pentru a obtine un salariu mai mare la noul job

Distribuie

Potrivit unui studiu efectuat de Society for Human Resource Management, 63% dintre oamenii care lucreaza viseaza la un salariu mai mare sau la un venit suplimentar.

De obicei insa salariile nu cresc in ritmul pe care ni-l dorim. Cum putem face deci bani mai repede, fara sa asteptam cresterea anuala sau o posibila promovare? In cele mai multe cazuri cea mai buna solutie este un loc de munca nou, mai bine platit. Dar uneori cautarea si procesul de recrutare se pot intinde pe parcursul catorva luni, preconizata crestere a veniturilor lasandu-se la fel de asteptata ca si cea naturala.

Matthew Bidwell, profesor de management la Whorton School of the University of Pennsylvania, spune ca: „cei care sunt angajati externi castiga in medie cu 18-20% mai mult decat cei care lucreaza la birou, in conditiile ocuparii aceleiasi pozitii in nomenclatorul de salarii.”

Gasirea unui loc de munca in conditiile unei competivitati crescute pe piata muncii si a cresterii timpului de recrutare (o cercetare publicata de Forbes ne spune ca in Romania durata procesului de recrutare porneste de la o medie de 16,9 zile) nu reprezinta cea mai usoara cale catre o cariera de succes.

Ce putem face pentru a restrange timpul necesar gasirii unui loc de munca mai bine platit?

1. Prezinta-te ca un expert in domeniul tau de activitate

Pentru a deveni cat mai atractiv pentru angajatori nu este suficient sa te concentrezi pe brandul propriu, ci trebuie sa te prezinti ca un expert in domeniul tau de activitate. Thea Kelly, job search and interview coach, la Job Network, ne recomanda:

- postari regulate pe social media

- prezenta la seminarii, ateliere de lucru

- activitate de voluntariat in domeniu

- activitati part-time in calitate de consultant

- publicarea de articole de specialitate

2. Foloseste training-urile pentru extinderea abilitatilor

Cand obtineti un job nou sunteti pregatit de catre companie o perioada de timp pentru a va familiariza cu locul de munca si pentru a dobandi noi abilitati. Pentru a va intari si extinde aria abilitatilor este necesar sa participati inclusiv la activitati din alt domeniu.

Puteti formula o cerere de participare la un anumit proiect sau la o anumita lucrare care nu este neaparat din departamentul tau. Ofera-te in schimb sa impartasesti, dupa terminarea proiectului, cunostintle noi acumulate.

Reusita unei asemenea tactici va ofera doua avantaje: un CV mai puternic si o arie de expertiza extinsa.

3. Dezvolta-ti abilitatile de leader

Indiferent de cate schimbari se produc pe piata muncii, capacitatea de a conduce va fi intotdeauna cautata. Indiscutabil, daca esti in pozitie de management poti sa demonstrezi acest lucru prin rapoartele pe care le intocmesti pentru conducerea companiei. Exista, insa si alte modalitati:

    • fii mentorul unui entry-level

    • condu un seminar din cadrul unui training

    • propune si dezvolta un program de voluntariat care va impulsiona imaginea companiei

    • obtine o functie executiva intr-o organizatie non-profit

4. Afla situatia financiara a companiei la care urmeaza sa aplici

Inainte de a aplica pentru un job, fa o lista cu angajatorii care ofera job-uri care ti se potrivesc si analizeaza compania care le ofera din punctul de vedere al situatiei si stabilitatii financiare. Afla si daca salariile se platesc la timp, dar si cuantumul acestora (amanunte iti stau la dispozitie pe platforma Undelucram.ro).

In cazul unei societati publice, cauta sa vezi care sunt dimensiunile profitului si cele ale salariului net. Acestia sunt indicatori financiari de baza pentru o societate de acest gen.

Daca ai in vizor o companie privata sunt site-uri care iti prezinta cat de cunoscuta este compania, ce salarii si bonusuri ofera, dar mai ales care sunt perspectivele dezvoltarii unei cariere de succes.

5. Asuma-ti riscuri inteligente

Cand te hotarasti sa faci pasul spre un salariu mai mare esti constient ca vei iesi din zona ta de confort si aplici pentru ceva care anunta un salariu mai mare, dar care reprezinta un risc.

Indepartati toate barierele”, ne sfatuieste Craig Toedtman, de la JOBMETRX. „Daca ati gasit o slujba care va place si credeti ca o puteti face bine, nu ezitati si aplicati pentru ea.”

Nu uitati ca trebuie sa va concentrati pe ce aduceti la masa negocierilor si ce valoare aduceti in plus companiei. Demonstrati cu exemple ca puteti rezolva o problema si nu va temeti de provocarile noului job.

Citește toate articolele despre

Negociere

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro