Cum iti dai seama ca urmeaza sa fii concediat?

28.09.2017
2 min
Cum iti dai seama ca urmeaza sa fii concediat?

Distribuie

Concedierea unui angajat care nu a incalcat in mod flagrant procedurile interne sau chiar legea nu este deloc o treaba usoara in Romania. Legislatia permite unui angajat sa traga cu dintii de postul detinut, pana cand este convins prin diferite metode de catre superiori sa isi semneze demisia.

Prin urmare, se intampla rar ca un angajat sa fie informat ca urmeaza sa fie concediat. El este mai degraba impins catre demisie. Exista cateva semne pe care le poate citi oricine atunci cand superiorii ii pun gand rau. Demisie, concediere, indiferent cum i-am spune, plecarea din companie este mai mereu precedata de una sau mai multe dintre situatiile de mai jos.

Observi o schimbare de atitudine a superiorilor – indiferent de ceea ce isi spun unii altora in cadrul sedintelor in care se stabilesc astfel de lucruri, sefii raman oameni, prin urmare nu isi vor putea ascunde in totalitate, la nivel de comportament, decizia luata.

Vei observa cum evaluarile tale ies din ce in ce mai prost. Incepi sa primesti tot felul de solicitari de rapoarte bizare, care fac referire la modul in care iti desfasori activitatea. Scopul lor semi-ascuns este de a te pune intr-o lumina nu tocmai favorabila.

In ultima instanta, relatia personala pe care o aveai cu superiorul direct, daca exista, se erodeaza, seful incercand sa se distanteze pentru a putea sa iti ceara ulterior demisia. Sau, ca prin pas, mutarea intr-un departament care nu este pe placul tau.

Nu mai este nevoie de tine in noile proiecte – Daca pana acum erai printre cei solicitati sa ia parte la un nou proiect, de data asta esti trecut cu vederea. Ti se motiveaza ca trebuie sa termini ceea ce ai inceput si nu vei avea timp sa te ocupi si de altceva.

Mai mult, nu ti se mai ofera acelasi sprijin in desfasurarea activitatii curente. Daca ai buget, o sa vezi cum se micsoreaza. Daca vrei sa iti extinzi activitatea, ci se sugereaza ca nu este cazul. Ceea ce pana acum faceai singur faci mai nou sub supravaghere, daca nu chiar sub indrumarea unui manager care nici nu ar fi visat pana de curand sa iti ghideze tie eforturile.

Pierzi contactul cu schimbarile din companie – daca pana de curand erai primul care afla noutatile legate de operatiunile companiei tale, deodata nimeni nu pare a vrea sa iti mai impartaseasca micile secrete.

Sansele sunt mici ca si colegii sa stie de plecarea ta, dar ei actioneaza in virtutea unor indicatii venite de sus. In multe cazuri, privind totul obiectiv, colegii sunt cei care observa inaintea ta ca ceva nu mai este in regula.

Relatia cu celelalte departamente se inrautateste si ea. TI-e mai greu sa iei o adeverinta de la resurse umane. Departamentul financiar are deodata nevoie de timp pentru a aproba anumite cheltuieli.

Treptat, toate aceste mici schimbari se vor aduna si vei intelege imaginea de ansamblu. Puse una langa alta, aceste actiuni vor titra cu litere mari pleaca. Nu iti face iluzii. Chiar daca observi schimbarile acestea inca de la inceput, nu ai cum sa schimbi situatia.

Tot ce poti face, atunci cand ajungi in astfel de situatii, este sa iti intrebi superiorii direct ce au de gand. In acest mod fiecare parte implicata va fi scutita de o perioada uneori lunga de insinuari nereceptate, neimpliniri si frustrari.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Planificare carieră

Articol scris de:

Daniel Patrascu - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro