Concediul de crestere a copilului: cum pot imparti parintii intre ei aceasta perioada

02.02.2016
1 min
Concediul de crestere a copilului: cum pot imparti parintii intre ei aceasta perioada

Distribuie

Concediul de crestere si ingrijire a copilului da, de multe ori, batai de cap parintilor, din cauza legislatiei stufoase. Adesea, mamele sunt cele care raman acasa sa-l ingrijeasca pe cel mic, insa multi dintre parinti nu stiu ca tatal poate intra in orice moment in concediu, daca mama trebuie sa se intoarca la serviciu.

 

Potrivit legislatiei in vigoare, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri pot beneficia de concediu de crestere a copilului.

 

In prezent, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate insa depasi 3.400 de lei, in cazul celor care opteaza pentru un concediu de un an de cresterea copilului, respectiv 1.200 de lei, in cazul unui concediu de doi ani.

 

Parintii au posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 de lei si cu o prima lunara de 500 de lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.

 

In cazul in care ambii parinti au realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului, ei pot opta pentru a intra in concediu de crestere copil, pe rand, cu o indemnizatie proportionala cu veniturile fiecaruia, cu conditia sa respecte perioada de concediu solicitata initial (adica 1 an sau 2 ani).

 

"Daca mama alege sa stea acasa cu copilul un an, dar intre timp se razgandeste si doreste sa se reintoarca la serviciu dupa 5 luni, de exemplu, tatal poate intra in concediu de ingrijire copil pentru perioada ramasa de pana la un an. De asemenea, in cazul in care mama a ales sa stea doi ani acasa, insa trebuie sa revina la locul de munca dupa un an si doua luni, de exemplu, tatal poate intra in locul sau in concediu, iar indemnizatia este recalculata, in functie de veniturile acestuia", a declarat pentru wall-street.ro Laura Gheara, managing director al companiei General Human Resources.

 

Important de stiut este ca perioada de concediu de crestere si ingrijire a copilului pentru care s-a optat initial (un an sau doi) nu poate fi schimbata


O luna din concediul de crestere a copilului este rezervata tatilor
 

Legislatia in vigoare prevede ca cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata unuia dintre parintii care nu a solicitat acest drept.


Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Citește toate articolele despre

Echilibru

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro