Cum sa obtii SALARIUL pe care il VREI

06.05.2014
3 min
Cum sa obtii SALARIUL pe care il VREI

Distribuie

In toate studiile care interogheaza asteptarile angajatilor salariul este din punct de vedere procentual pe primul loc. Insa foarte putini angajati ajung sa ceara o marire si de obicei acest lucru se intampla dupa lungi reflectii personale in care angajatul se incarca cu o miza foarte mare si emotional, iar negocierea se incheie de cele mai multe ori cu un esec.

 

Si atunci, cum sa obtii salariul pe care il vrei? Iata mai jos cateva sfaturi care va pot imbunatati sansele de success intr-o astfel de actiune:

 

1. Pregateste-te pentru negociere. Vei pleca cu doua dezavantaje:

 

    La tine miza este mai mare decat la managerul tau in aceasta negociere.
    El poarta acest tip de negocieri mult mai des decat o faci tu. Are mai mult exercitiu.

 

Asadar planifica cu 2-3 luni inainte. Cauta informatii despre negocieri similare cu acelasi manager, afla cat mai multe despre plaja de salarii din companie dar si din afara companiei. Seteaza-ti niste asteptari la limita de sus.

 

2. In acest interval fi mai voluntar decat ai fost, mai doritor sa faci taskuri extra decat ceilalti. Cand nimeni nu se ofera sa ramana peste program sau sa faca un task peste weekend, fa-o tu.


In aceste 3 luni nu iti actualiza cv-ul pe diferite site-uri de recrutare si nici profilul pe Linkedin.

 

3. Nu intarzia la program, nu cere invoiri. Poti construi o poveste bazata pe fapte reale si o poti livra “cu manta”: ai plecat de jos, iti intretii parintii, cei 4 copii, imprumut la banca etc. In intalnirea care va urma NU aduce aminte de aceasta poveste.

 

4. Cere o intalnire. Motivul: vrei un feedback legat de performanta ta din ultimul timp.

 

5. Obtine de la sef/manager/boss aprecierea performantelor pe care le ai sau le-ai avut in ultimul timp.

 

6. Intreaba/cere o marire, nu o face cu subinteles, dar nu pronunta o suma. Fa astfel incat seful sa pronunte un procent/o suma. Acesta va fi minimul pe care ar trebui sa il obtii.


Exemplu: “Doresc o marire salariala

 

Daca replica ajunge la un moment dat sa fie in discutie:

 

“La cat te-ai gandit?” poti raspunde cu ceva de genul “Dvs stiti mai bine, aveti propriile calcule, analizati in context, stiti performantele mele.”

 

7. Nu folosi in discutie:

 

    Cuvinte de genul: ”Simt”, “Cred” sau “Merit”. Primele doua inspira nesiguranta, ultimul aroganta. Seful o sa gandeasca “Meriti? Lasa-ma pe mine sa apreciez asta.”

 

    Fii sigur pe tine dar politicos, nu arogant si arata asta prin cuvintele pe care le folosesti.

 

    Argumente de genul: “am nevoie de bani pentru ca am imprumut in franci elvetieni si a sarit cursul” etc. Managerul va gandi “Si ce treaba am eu cu asta?”

 

    Argumente de genul “colegul are mai mult decat mine, pe acelasi nivel de senioritate si vechime”. Managerul va gasi tot timpul contra-argumente, ii va displace o situatie defensiva in care ar fi pus fata de angajat si eventual o va lua ca atac personal, ca nu ar fi etic etc. Nu va accepta niciodata ca a contribuit sau ca a alimentat diferente de acest gen. Vei transforma negocierea intr-un conflict personal si nu vei castiga decat antipatie pe termen lung. Managerul stie foarte bine diferentele si le va lua in calcul singur probabil cand iti va face o oferta.

 

8. Foloseste ca argumente:

 

    Propriile performante deja recunoscute de catre manager in aceeasi discutie. Nu o sa se nege singur.

 

    Scoate in evidenta Return of Investment-ul atat al companiei cat si al managerului (Timp si Bani salvati). La acest lucru trebuie sa lucrezi inaintea intalnirii ca sa construiesti argumentatia “business case-ul”.

 

    Accepta/Ofera-te sa preiei responsabilitati suplimentare.

 

Toate aceste lucruri nu iti garanteaza o marire de salariu insa iti imbunatatesc sansele sa o obtii. Asadar fii pregatit totusi si pentru un refuz. In cazul in care case-ul a fost construit cu grija, ferm dar politicos iti va crea alte avantaje, in conditiile in care dupa negocierea esuata vei continua sa muncesti la fel de dedicat. Dupa negociere, indiferent de rezultat, este de dorit sa raspunzi cu aceeasi deschidere si fii la fel de voluntar ca in ultimele 2-3 luni.

Citește toate articolele despre

Negociere

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

1 comentariu

Anto

14.05.2014

din pacate practica e un pic diferita, ca intodeauna. e foarte greu sa te impui tu in fata sefului care la randul lui poate depinde de altu samd, si sa ceri mariri peste mariri. toate lumea reduce costurile acum.

Status: Aprobat

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro