Motivele pentru care angajatii parasesc o companie

26.11.2015
2 min
Motivele pentru care angajatii parasesc o companie

Distribuie

Un articol interesant scris de Alice Gheorghe pe Wall-street.ro ne arata ca cele mai frecvente motive invocate de angajati pentru a pleca dintr-o companie sunt nivelul salarial si relatia cu seful direct (potrivit Smartree).


De asemenea, cele mai mari fluctuatii de personal au loc in domeniul retail si in sectorul financiar-asigurari.

 

In Romania, salariul inca se afla pe primul loc in topul motivelor pentru care angajatii aleg sa plece dintr-o companie, astfel ca, indiferent de domeniu, cei mai multi specialisti care isi dau demisia considera ca remuneratia lor nu reflecta volumul de munca, experienta sau pozitia ocupata in cadrul companiei respective.

 

Nici relatia cu seful direct nu este ideala pentru angajatii romani


Locul doi pe lista motivelor pentru care angajatii renunta la joburile lor este ocupat de seful direct. Practic, relatia cu superiorul ajunge deseori la un nivel de nemultumire care ii impiedica pe foarte multi angajati sa lucreze in continuare. Supraaglomerarea cu sarcini zilnice, pretentii nerealiste, lipsa feedback-ului in timp util – toate tin de relatia angajatilor cu seful direct, care, potrivit statisticilor Smartree, nu este una ideala in Romania.

 

Lista motivelor continua cu distanta fata de locul de munca, care ii poate determina pe angajati sa isi doreasca sa isi schimbe jobul.

 

„Distanta pana la birou a inceput sa conteze foarte mult in Romania, pe masura ce noile generatii pun accent tot mai mult pe echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. Astfel, atunci cand companiile isi muta sediile sau atunci cand angajatii se muta cu locuinta intr-o zona mai indepartata de 45 de minute de birou, foarte multi considera ca timpul pierdut pe drum nu merita”, declara Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

 

Topul motivelor invocate pentru a pleca din companiile care activeaza pe piata din Romania este completat de mediul si politica organizationala (lipsa procedurilor sau dimpotriva, prea multe proceduri care intarzie finalizarea proiectelor) si lipsa perspectivelor de dezvoltare. Astfel, cei care vor sa faca performanta se simt adesea ingraditi de politicile organizationale ale firmei si de un orizont limitat de dezvoltare.

 

Domeniul financiar-asigurari, surpriza din topul industriilor in functie de fluctuatia personalului
 

In ceea ce priveste topul industriilor cu cea mai mare fluctuatie a personalului, o statistica Smartree realizata in perioada iulie-septembrie 2015 in cadrul a 150 de companii multinationale prezente in Romania releva o surpriza: indomeniul financiar-asigurari, fluctuatia personalului a ajuns sa fie mai mare decat in toate celelalte domenii analizate, in afara de retail, despre care se stie ca este fruntas la acest capitol.

 

Astfel, in perioada analizata, topul industriilor in functie de fluctuatia personalului este urmatorul: Retail (6,43%), Financiar&Asigurari (4,47%), Logistica&Transport (4,45%), Servicii (4,27%), Pharma (2,40%), Productie (2,16%), IT&C (1,91%), FMCG (1,42%), Agro (0,54%), Energie (0,50%).

 

Cum pot retine companiile angajatii
 

Potrivit Smartree, primele trei elemente care asigura o rata mare de retentie a angajatilor sunt pachetul de beneficii, mediul de lucru si incurajarea dezvoltarii profesionale, prin intermediul cursurilor de specialitate, training-urilor etc.


Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Citește toate articolele despre

Misiune

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro