Ne temem sa ne schimbam cariera

17.12.2018
5 min
Ne temem sa ne schimbam cariera

Distribuie

Vine un moment cand iti dai aeama ca directia in care merge cariera ta este gresita. Incepi sa regreti ca ai investit atat de mult timp si chiar bani. Iti dai seama de esec si, in disperare de cauza, ai vrea sa schimbi ceva.

Exista in fiecare ceva care ne retine in a schimba ceva si care ne face sa continuam sa investim timp, bani, energie intr-o decizie gresita. Psihologii numesc acest comportament ”irrational escalation”. Practic, desi vedem ca lucrurile merg din ce in ce mai rau, ca actiunile noastre sunt neproductive, iar situatia se deterioreaza pe zi ce trece, noi continuam sa ne complacem in acea situatie.

Va pot semnala si alte situatii similare: o organizatie continua sa lucreze la un proiect desi majoritatea sunt convinsi ca proiectul va esua. Nimic nou, veti spune. La fel se intampla si atunci cand in loc sa ne schimbam cariera continuam, de teama, sa ramanem intr-un job pe care il uram.

Aceasta este alegerea noastra. Cum o schimbam?

1.    Ne este teama (suntem speriati) s-o luam de la inceput

In viata oamenii, cu predilectie cei care se incadreaza in comportamentul ”irrational escalation”, tind sa cheltuiasca sume de bani care nu vor mai putea fi recuperate (expresia folosita de economisti pentru acest lucru este ”sunk costs”). De regula se investesc bani in ceva si se continua acel lucru, desi exista premisele ca afacerea sa nu mearga, iar decizia luata de a porni afacerea sa fie total gresita.

Existenta cotidiana este martora zilnic la asemenea lucruri. Desi nu ne place ceea ce facem, ce profesie am imbratisat, continuam sa cheltuim o multime de bani si timp, inutil. Totul pentru a supravietui. Toate acestea se petrec in conditiile (atentie) constientizarii ca suntem nefericiti.

In asemenea situatii se afla cei care au mers mult prea departe cu o cariera care nu ofera nimic. Sunteti ingineri de 10 ani si va dati seama ca a trecut timpul, iar voi, in virtutea inertiei, ati ramas in aceasta meserie. Se poate intampla sa fi lucrat mult timp ca agent de vanzari, desi va doreati de mic sa lucrati in domeniul modei.

Daca in lumea economistilor ”sunk costs” inseamna indubitabil: irecuperabil, nu se mai intorc (ne referim la cheltuieli). In lumea noastra, tot ce am investit, nu reprezinta o pierdere. Ceva care s-a pierdut definitiv.

Tot ce ati facut 5 sau 10 ani v-a „imbogatit”, nu numai sub aspectul experientei. Ati devenit o persoana mai informata, cu mult mai multe cunostinte si abilitati. Sa nu uitati ca in aceasta perioada ati intrat in contact cu o multime de oameni, v-ati creat relatii noi, inclusiv o noua retea social media.

Ati cunoscut structuri, ati lucrat la proiecte, ati luat decizii. Chiar daca toate acestea (cunostinte, informatii, abilitati etc.) n-au contribuit direct la cariera pe care o visati (doar aparent) totusi, in timp, v-au ramas abilitatile si calificarile dobandite. Ganditi-va ca, din acest punct de vedere, n-ati irosit nici timp, nici bani.

Toate aceste acumulari (sa nu uitam ca ati dezvoltat nu numai aptitudini noi, dar ati imbunatatit si anumite calitati personale) cu precadere abilitatile, pot fi transferabile. De aici si faptul ca atunci cand va hotarati sa faceti o schimbare de cariera, aveti un suport informational si de abilitati care pot fi transferabile oricand la noul job. Vitoarele meserii, dupa cum probabil ati citit deja pe undelucram.ro, se bazeaza in proportie foarte mare pe adaptabilitate si flexibilitate. Acestea, la randul lor, nu pot intra in actiune fara transferul de abilitati.

2.    Nu vrem sa ne recunoastem esecul

De foarte putine ori vom intalni oameni dispusi sa-si recunoasca esecul in alegerea carierei. Cu atat mai mult cei care au continuat drumul ales, chiar in conditiile in care constientizau ca au gresit. Ce intervine (aproape de fiecare data) este autojustificarea, care nu este altceva decat indemnul de a ne proteja propriul EGO fata de esecul inregistrat.

Ce ne face sa ne autojustificam actiunile? Specialistii considera ca exista cel putin doua motive in acest sens:

A)    Nu ne place (nu ne convine) sa admitem esecul nostru sau chiar al altcuiva. Aduceti-va aminte orice discutie purtata cu un prieten sau un grup, in timpul careia, la un moment dat, ati realizat ca el (ea) sau ei au dreptate. Care a fost reactia voastra? Ati recunoscut ca ati gresit sau ca argumentele voastre nu sunt bune? NU. Ati continuat sa va sustineti cauza.

Alegand aceasta varianta ati intrat in ”irrational escalation”, iar EGO-ul vostru s-a pus in miscare, conducand „jocul”. Cu alte cuvinte, veti continua sa va sustineti decizia, desi stiti foarte bine ca este incorecta si toate acestea in pofida faptului ca ati constientizat, chiar de la inceput, ca drumul ales este gresit.

B)    Al doilea motiv pentru care ne autojustificam actiunile este faptul ca dorim sa ne intarim increderea in noi, dar si in actiunile celorlati, chiar daca stim ca totul este gresit.

Suntem incurajati in acest demers de societate, care are obiceiul de a „premia” pe cei care sunt mai incisivi, nu renunta usor si sunt insistenti. Chiar ne gandim: „Cum sa imi schimb acum pozitia cand am ajuns pana aici?” „Ce vor zice ceilalti?” „Uite ce usor cedeaza - ma vor considera un lenes, un om care cedeaza usor, ma vor marginaliza!”

Paradoxul acestei stari consta in faptul ca EGO-ul nostru nu se simte „bine” daca noi n-am avea asemenea caderi, esecuri. Mai bine spus fara aceste experiente, dureroase de cele mai multe ori, noi n-am fi crescut, evoluat. N-am fi invatat din propriile noastre greseli.

Daca va aflati intr-o asemenea situatie faceti urmatoarele trei lucruri:
                        
a)    Recunoasteti cat de mult v-ati schimbat de la data cand ati optat pentru aceasta cale: separati persoana de atunci, de cea de astazi, creand astfel o distanta psihologica care sa va permita schimbarea gandirii. V-ati schimbat. Atunci si cariera se poate schimba.

b)    Aduceti-va aminte ca nu sunteti doar slujba pe care o aveti: Creati o lista cu ceea ce aveti, chiar daca va schimbati cariera, familia, prietenii, pasiunile etc. Regasindu-va propria identitate dincolo de job-ul vostru, veti realiza ca schimbarea drumului va presupune alte schimbari, dar nu ale intregii voastre existente.

c)    Amintiti-va ca succesul nu a fost si nu va fi asezat pe o linie continua: Nimeni nu poate sa nege ca ideea unui succes, urmat de altul, totul foarte liniar suna confortabil. La fel si in cariera ta au existat succese, dar pretul platit a fost o cale nefericita. Daca vezi ca numai poti plati acest pret si pentru a te bucura de succes cu adevarat, porneste de la inceput.

De cele mai multe ori a trece la o schimbare radicala ne ingrozeste, ne pune in fata o multime de incertitudini. Nu lasati sa va copleseasca acea stare considerata ca o escaladare a irationalitatii. Daca vreti sa faceti ceva si va doriti acest lucru, nu ezitati, fiindca s-ar putea sa fie ultima data cand mai puteti sa luati o decizie mai buna pentru cariera voastra.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Planificare carieră Găsește-ți job Comportamentul uman Human behavior Motivație și vocație

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro