Perfectionismul - o caracteristica toxica

24.05.2018
4 min
Perfectionismul - o caracteristica toxica

Distribuie

Cand va simtiti respinsi sau judecati pe nedrept, nu va auto-invinovatiti pe nedrept. In cele mai multe cazuri, aceste lucruri nu au legatura cu voi, ele se datoreaza faptului ca lucrati impreuna cu oameni toxici.

Chiar daca ati observat sau nu, in activitatea voastra exista o serie de caracteristici toxice ale unui loc de munca. Studiile arata ca cea care iese in evidenta si este in mod constant un factor atat perturbator al activitatii, dar si un fel de piatra atarnata de gat care va trage in jos, se prezinta sub forma perfectionismului.

Specialistii in psihologia muncii au ajuns la concluzia ca perfectionismul poate fii comparat cu o „otrava”, care actioneaza asupra unei echipe si, treptat, distruge colaborarea dintre membrii acesteia.

Se dezvolta in timp, ajungand sa produca auto-distrugerea modelelor de gandire si sa schimbe cursul pozitiv al productivitatii unei echipe, erodandu-i, in acelasi timp, moralul.

Indiferent de locul de munca unde va aflati, atunci cand observati urmatoarele 5 caracteristici la unele persoane (sefi, colegi, chiar prieteni) este mai mult ca sigur ca ele sunt toxice si denota vadite tendinte de perfectionism

1.    Isi propun atingerea unor tinte nerealiste

Primul lucru pe care il puteti observa la un perfectionist este ca isi propune si va propune (voua, membrilor echipei) realizarea la standarde inalte (exagerate chiar) a unor obiective nerealizabile. Ce este mai rau si chiar foarte toxic este ca in  majoritatea cazurilor obiectivele nu sut realiste.

Daca nu reusesc sa rezolve probleme, conform standardelor pe care si le-au auto-impus, atunci veti sesiza ca sunt capabili sa renunte la tinte extrem de importante, afectand munca echipei. Cand unul dintre membrii echipei realizeaza ceva mai bine decat el, devine constient de esec, dar ii este foarte dificil sa dea inapoi.

De obicei ascund propriile esecuri, greseli si le translateaza la altii, mascand cu abilitate faptul ca sunt afectati (simt o adevarata rusine) de esec.

2.    Au o mare aversiune fata de riscuri

Chiar daca aveti mai putina experienta, veti putea observa - fie la sef, fie la unii colegi - aversiunea fata de risc. La cei cu tendinte perfectioniste exista o adevarata aversiune fata de risc, motivata de teama ca nu vor atinge un obiectiv sau nu vor rezolva o problema asa cum si-au propus, adica perfect.

Un perfectionist va aborda intotdeauna obiectivele fara riscuri si numai pe care stie ca poate sa le atinga, in detrimentul echipei, dar in folosul sau. In toate cazurile, el se asigura ca sunt garantii privind rezolvarea problemei, evitand orice risc.

De notat ca o serie de studii au scos in evidenta ca la perfectionistii cu aversiune fata de risc sunt inhibate creatia si inovatia. Propuneti ceva nou unei persoane cu astfel de tendinte si veti vedea raspunsul: „Este prea riscant si nu corespunde standardelor mele.”

3.    Prezinta forme clasice de blocare

Dorinta si motivatia la un perfectionist vin din teama de a nu face ceva care prezinta imperfectiuni. Daca exista suspiciuni asupra modului in care au facut, rezolvat ceva (indiferent ce) pot ajunge in starea de a se „bloca”, „ingheta”, „paraliza”. O asemenea stare poate fi explicata si prin teama perfectionistilor de elementul social.

Numai gandul la dezaprobarea sau chiar la reprosul colectivului, cand el tocmai de acest element era motivat in actiunea sa, duce la un tip de perfectionist care va evita anumite obiective. Totul pe fondul analizei si gandirii sale privind modul cum va fi judecat de membrii echipei.

4.    Obsesia rezultatului final

La locul vostru de munca veti intalni, mai mult ca sigur, oameni care nu stiu sa se bucure de modul in care decurge lucrul la un proiect sau de faptul ca invata ceva nou, experimentand. Ei, zilnic, ora de ora, nu se pot concentra si nici nu vor s-o faca, decat pe finalul proiectului, pe rezultatul obtinut la sfarsit.

Rezultatul si numai rezultatul este ceea ce conteaza pentru el si tot ce poate sta in calea atingerii acestuia, impiedicandu-l pe acest tip de perfectionist sa ajunga unde este obsedat sa ajunga, il aduc intr-o stare de depresie si enervare.

5.    Sunt foarte critici cu ceilalti

V-ati intrebat, in anumite momente, ce ati facut, fiindca sunteti respins, izolat. Nu este vorba despre voi. Fie traiti, fie lucrati alaturi de un perfectionist. In majoritatea cazurilor un perfectionist respinge la ceilalti ceea ce accepta de fapt pentru el. Asa se explica de ce ii critica pe ceilalti, dar nu accepta sa fie criticat sau sa i se raspunda. Cauza acestui comportament vine de la faptul ca nu accepta opiniile celorlati, pe care le considera nesanatoase.

Isi ascund defectele si slabiciunile fiind obsedati de ideea ca, in eventualitatea expunerii acestora in fata colectivitatii ar fii respinsi de aceasta, desi ei procedeaza in mod frecvent in aceasta maniera.

O reteta (aplicabila) impotriva perfectionismului

Exista in fiecare din noi o doza mai mica sau mai mare de perfectionism. Atunci insa, cand semnele sunt vizibile (sub forma manifestarilor expuse mai sus) se impune cu necesitatea respectarea unor reguli pentru a evita posibile afectiuni mentale:

- Propuneti-va obiective rezonabile si realizabile -pe termen scurt si mediu - pe care sa le puteti sparge in tinte mai mici, pe saptamana, pe zile si chiar pe ore;

- Folositi in fiecare zi intrebarea: „Nu am ridicat stacheta prea sus?”. Este o forma de a reveni cu picioarele pe pamant si de a evita sa va autosabotati;

- Nu faceti o tragedie din greseli si nu va temeti de acestea. Considerati-le ca o parte a procesului vostru de invatare si de evolutie profesionala;

- Evitati impartirea lumii numai in alb si negru. Nu absolutizati gandind si exprimand lucrurile dupa o asemenea pozitie, riscati sa aveti asteptari mari, nerealizabile. Nu uitati intrebarea: „Chiar gandesc doar in termeni extremi?”

Sa revenim cu picioarele pe pamant

Perfectionismul este o stare care afecteaza, uneori total, eficienta si creativitatea, care nu lasa posibilitatea inovatiei. In forme exacerbate poate duce la tulburari mentale. Restrictionarea unora dintre manifestarile acestui mod de a fi, in mod special a starilor care se instaleaza dupa diverse esecuri, ii pot aduce pe cei in acuza cu picioarele pe pamant, reamintindu-le ca sunt si ei oameni la fel ca  toti ceilalti.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Comportamentul uman Human behavior Employee experience

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro