Rezoluții... și cum ne ținem de ele!

27.12.2022
5 min
Rezoluții... și cum ne ținem de ele!

Distribuie

Decizii sau obiective la final de an? Avertisment: mai mult de jumătate dintre rezoluții eșuează, dar anul acesta cele care eșuează nu trebuie să fie ale tale.

Acest articol are menirea de a ajuta la identificarea soluției potrivite pentru a-ți îmbunătăți viața, pentru crearea unui plan ca să faci parte din grupul de oameni care își ating cu succes obiectivul.

Multe dintre aceste rezoluții eșuează pentru că nu sunt rezoluțiile potrivite. Și o rezoluție poate fi greșită din unul dintre aceste motive:

 

- Este o rezoluție creată pe baza a ceea ce altcineva (sau societatea) îți spune să schimbi.

- Este prea vagă.

- Nu ai un plan realist pentru a-ți atinge rezoluția.

 

Rezoluțiile de Anul Nou sunt oportunitatea perfectă pentru toți cei care nu au reușit să înceapă să facă schimbările pe care au spus că le vor face săptămâna viitoare, luna viitoare sau poate când începe iarna sau anul.

Ei bine, acum este șansa ta să te așezi și să pregătești o listă cu schimbările importante ale stilului de viață pe care vrei să le faci și am decis să-ți ofer puțin ajutor – pentru că, din moment ce majoritatea oamenilor nu reușesc să respecte hotărârea lor, vei avea nevoie de tot ajutorul pe care îl poți obține.

Dar înainte de a face asta, gândește-te la ce reprezintă schimbarea pentru tine și la cât de motivat/ă ești să faci o schimbare, dar și la ce efort ești dispus/ă să investești pentru a reuși în ceea ce-ți propui.

Cred că cea mai întâlnită decizie de schimbare este cea legată de pierderea unor kilograme sau de a intra într-un program de antrenament. Din păcate, oricât de motivați am părea la început de a ne ține de treabă, ne piere entuziasmul pe parcurs, mai ales dacă dăm de greu. Apar scuze ca lipsa de timp, lipsa entuziasmului, alte priorități, când, de fapt, singura prioritate ești tu. Pentru că dacă tu nu ești bine, nici în raport cu ceilalți nu poți fi sau, cel puțin, nu la capacitate maximă.

Ceea ce oamenii nu înțeleg foarte bine sau știu la nivel teoretic, dar la nivel practic se împotmolesc, este că nu este nevoie să așteptam să ne îmbolnăvim sau să se întâmple vreun eveniment tragic pentru a lua decizii și pentru a le implementa. Din păcate, cei mai mulți oameni fac schimbări majore în viețile lor doar atunci când intervine un moment trist sau grav. Când suntem bine nu conștientizăm sau nu ne pasă de ceea ce ar putea să nu meargă. Este adevărat, nici să stam cu drobul de sare deasupra capului nu este o soluție, dar anticiparea și pregătirea, cel puțin la nivel emoțional, ar fi indicate.

Din proprie experiență vă spun că lucrurile încep să funcționeze atunci când mintea noastră este setată să reușească și zilnic eforturile sunt concentrate asupra lucrurilor pe care le putem face pentru a ne fi mai bine. Asta nu înseamnă că dacă nu fac niciun efort, dar îmi repet zilnic că va fi bine, chiar va fi. Mintea nu funcționează de una singură, ci în colaborare cu acțiunea. De aceea, atunci când ne stabilim obiective, haideți să respectăm câteva mici reguli:

 

Să fie maximum două sau trei obiective mari pentru întreg anul, sparte în obiective lunare mai mici;

- Să fie realiste, să știu că depind de mine și că am motivația necesară de a le îndeplini;

- Să existe cel puțin o persoană care să mă ajute sau susține dacă-mi pierd motivația și entuziasmul;

- Să fie scrise și să pot tine evidența lor;

- Să-mi las loc de greșeală și spațiu de învățare fără a mă judeca prea aspru pentru asta.

 

Un dicton spune atât de bine că „nu putem gestiona dacă nu putem măsura”, de aceea este extrem de important ca atunci când ne stabilim obiectivele, să le putem mereu urmări astfel încât să știm cum ne raportăm la acestea, ce avem de modificat, de îmbunătățit.

Foarte mulți oameni pot funcționa foarte bine fără a-și stabili obiective clare, spunând că trăiesc clipa și că nu au nevoie să-și programeze viața. Nimic mai adevărat, a trăi clipa este minunat. A-ți fixa obiective însă face parte din evoluție, din dorința de a deveni oameni și profesioniști mai buni, din nevoia de a ne cunoaște mai bine și de a folosi la maximum potențialul uriaș pe care-l avem, și care se irosește atunci când nu este utilizat.

De aceea, iată câteva idei de obiective pe care le poți stabili pentru perioada următoare:

 

1. Să mă trezesc mai de dimineață și să-mi încep ziua cu câteva minute de mișcare în aer liber (fă asta zilnic minimum 30 de zile și există șansă să devină un obicei).

2. Să citesc mai mult (o listă cu cărți și împărțirea acestora pe luni ar fi de ajutor).

3. Să mănânc mai sănătos (un meniu creat de un nutriționist ar fi indicat).

4. Să beau mai puțin alcool (sau deloc).

5. Să reduc numărul țigărilor sau să nu mai fumez deloc.

6. Să renunț la zahăr.

7. Să nu mai amân să fac lucruri.

8. Să-mi schimb atitudinea într-un mod pozitiv.

9. Să fiu mai selectiv/ă în alegerea relațiilor.

10. Să merg mai des la evenimente (sociale, culturale, sportive etc.).

11. Să cunosc oameni noi.

12. Să-mi dezvolt competențe noi.

13. Să încep să fac economii și să nu mai fac datorii (o discuție cu un consilier financiar nu ar strica).

14. Să-mi fac un plan de carieră (apelează la un consilier în carieră sau coach).

15. Să petrec mai mult timp cu familia (efectiv să petrec timp cu ei, nu fiecare pe telefonul personal).

16. Să dorm mai multe ore pe noapte (somnul este extrem de important pentru relaxarea creierului și reducerea stresului, deci minimum 7-8 ore pe noapte sunt necesare).

17. Să mă concentrez asupra calității relațiilor pe care le am, inclusiv cele intime.

18. Să lucrez la propria imagine, ținută, abilități de vorbire în public.

19. Să mă implic în proiecte de voluntariat.

20. Să călătoresc mai mult.

 

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le puteți face. În mod evident, alegerile sunt ale voastre în totalitate, indiferent dacă alegeți să vă stabiliți niste obiective sau nu și dacă alegeți să le duceți la îndeplinire sau nu. La finalul zilei ideea este să fiți fericiți cu cine sunteți și cu alegerile pe care le faceți și cu deciziile pe care le luați.

 

Conștientizări valoroase vă doresc și o călătorie cu sens în noul an! 

 

Citește toate articolele despre

Misiune Planificare carieră Comportamentul uman Organizational excellence Motivație și vocație

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro