Românii nu ştiu a citi binar

08.04.2017
1 min
Românii nu ştiu a citi binar

Distribuie

Sursa foto: Radiocluj.ro

 

Recunoscuţi la nivel mondial ca foarte buni IT-şti şi beneficiind de conexiuni la Internet foarte stabile şi rapide (anul trecut ţara noastră ocupa locul 14 în lume la calitatea Internetului), românii nu se pot lăuda însă cu un foarte mare grad de alfabetizare digitală. Aceasta este atât părerea specialiştilor europeni în domeniu cât şi a mai multor oficiali români.

 

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a declarat pentru Mediafax că majoritatea românilor sunt „analfabeţi” din acest punct de vedere, o stare de fapt care le îngreunează accesul la locuri de muncă mai bine plătite.

 

Părerea ministrului este susţinută de mai multe studii, inclusiv cel al Digital Economy & Society Index (DESI). Conform acestui studiu, România este codaşa Europei, cu nu mai puţin de 43% din populaţie incapabilă să folosească mijloacele IT în mod util. Spre comparaţie, media europeană se situează la 15-20%.

 

Ca o consecinţă, diversele structuri responsabile, inclusiv ministerul Comunicaţiilor şi cel al Educaţiei, pregătesc o serie de programe menite a schimba această situaţie. Unul dintre cele mai importante astfel de programe este introducerea, obligatorie, a informaticii ca materie de studiu începând cu clasele de gimanziu. Şi nu numai pentru elevi.

 

"Dacă ratăm această a patra revoluție industrială, ne va fi foarte greu să evoluăm ca țară și să atingem obiectivele pe care ni le dorim”, a declarat ministrul Comunicaţíilor pentru Mediafax. "'Alfabetizarea digitală trebuie făcută în primul rând la nivelul profesorilor și la nivelul părinților. Acolo, gradul de înțelegere a transformărilor digitale, magnitudinii acestor transformări este cel mai scăzut.”


Nota Undelucram.ro: la începutul săptămânii viitoare, Undelucram.ro va publica un material mai amplu pe acest subiect. Până atunci, credeţi că informatica obligatorie în şcoli va imbunătăţi procentul de alfabetizare digitală? Sau este inutilă, având în vedere că majoritatea elevilor, datorită tehnologiilor disponibile, ştiu deja mai multe despre Internet, tehnologii smart şi computere decît ar putea să îi înveţe o programă încropită în grabă.

Citește toate articolele despre

Fara categorie

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro