Uneori demisia nu este cea mai buna cale

07.02.2018
3 min
Uneori demisia nu este cea mai buna cale

Distribuie

Exista intotdeauna motive intemeiate sa demisionezi. Exista insa si motive pentru care este bine sa-ti pastrezi postul, chiar daca o faci pentru o perioada scurta.

Daca poti sa-ti lasi postul actual si sa pleci in conditiile impuse de tine si numai cand esti cu adevarat pregatit, trecerea la un alt post se va face mult mai usor.

In cele mai multe cazuri demisia costa bani si timp, pana gasesti un alt post. De asemenea, este posibil ca timpul, momentul la care ti-ai depus demisia sa nu fie cel mai potrivit.

Inainte de a spune „Demionez” gandeste-te bine daca nu ar fi motive intemeiate sa nu demisionezi. Sa le parcurgem impreuna:

Esti suparat. Ai avut o zi proasta, n-a mers nimic, iar seful te-a scos din sarite. Demisia pare singura solutie, care poate rezolva toate problemele acumulate. Dar deciziile luate intr-un moment de furie sunt gresite. Cel mai bun lucru pe care-l puteti face este sa mergeti acasa, sa va calmati. Amanati decizia cu 24 de ore, timp in care intrebati-va :

- chiar este necesar sa demisionez?

- cine poate rezolva problema - eu sau compania?

- job-ul actual nu mai este o optiune?

- ce pot sa fac pentru a stabiliza situatia?

Nu va place job-ul . Sunt situatii cand ajungi sa-ti urasti munca si atunci, cel putin la prima vedere, ai un motiv real pentru demisie. Mai intai incearca sa vezi daca exista o cale de a face postul mai „agreabil” sau daca exista posturi la alte departamente care se potrivesc mai bine profilului vostru.

Daca va place compania, managerul si colegii, mutarea pe alt post poate fi o optiune pentru a ramane.

Aveti nevoie de o pauza. In foarte multe cazuri, din dorinta de a va face cat mai vizibil, munciti prea mult sau sunteti implicat in prea multe proiecte. Firesc, apare uzura, plictiseala si cel mai periculos lucru rutina.

Nu exista decat un singur remediu: o scurta pauza. Doua trei zile va ofera posibilitatea sa reflectati asupra etapei viitoare a carierei voastre.

Nu va permiteti sa demisionati. Decizia de a demisiona va poate lasa fara economiile din banca. Gasirea unui nou job nu este deloc usoara si nici rapida, chiar daca specializarea voastra este foarte cautata. Interviul, testele, discutia cu sefii, toate acestea pot dura ceva mai mult decat v-ati asteptat. Urmatorul salariu nu este chiar foarte aproape.

Aveti nevoie de beneficii. Pornind de la ideea ca aveti un pachet normal de beneficii, trebuie sa stiti clar ce se va intampla cu acestea dupa plecare. Informati-va cu atentie. Verificati care sunt optiunile de a acoperi aceste beneficii si daca sunt comparabile cu ce v-ar putea astepta la viitorul job.

Poti fi considerat un colectionar de job-uri. In piata fortei de munca exista angajatori care ofera astazi contracte pe o perioada relativ mica de timp. Acest lucru ii transforma pe unii candidati in colectionari de job-uri si chiar daca tendinta este cunoscuta, poate ridica suspiciuni din partea angajatorilor. Daca sunteti in aceasta situatie, ganditi-va ca va trebui sa raspundeti la cunoscuta intrebare: de ce ai parasit vechiul loc de munca?

Nu aveti un plan de plecare pus la punct. Lipsa unui plan inainte de plecare, poate transforma actul demisiei intr-o ecuatie cu mai multe necunoscute. Nu vei sti

- cat dureaza pana gasesti un nou job;

- cat dureaza formalitatile de angajare (interviuri, teste etc.).

- cat dureaza pana primesti primul salariu.

Nu puteti avansa demisia daca nu ati facut o cercetare a pietei, daca nu ati gasit un job potrivit calificarii voastre si daca nu sunteti informat asupra salariului pe care sperati sa-l primiti.

Un plan de plecare bine construit, asigura o tranzitie mai usoara la celalalt post.

Nu ai un job nou care te asteapta. Cu siguranta ca lucrurile sunt cu mult mai simple cand esti sigur pe noul job, iar decizia privind demisia se poate lua usor. Ce faci insa cind acest viitor job nu exista, iar situatia la locul de munca a devenit de nesuportat. Intr-o asemenea situatie exista doar o posibilitate - incepi cautarile intr-un mod cat mai discret, documentandu-te asupra tuturor aspectelor. De la job, companie, cultura, abilitati cerute, pana la salariu si beneficiu.

Citește toate articolele despre

Echilibru Planificare carieră Despre meserii Motivație și vocație

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro