BDO Romania BDO Romania
BDO Romania

BDO Romania

3.83

77 evaluări

Interviu cu Dan Apostol, fondatorul celei mai mari firme de consultanta din Cluj, la 10 ani de prezenta pe piata.

25.01.2022

 

Care au fost transformarile esentiale in acesti primi 10 ani de BDO Cluj?

Pe fondul unui ritm de crestere acelerat, BDO a reusit sa-si mentina pozitia de leader in piata locala a serviciilor de consultanta. Nucleul echipei a ramas in linii mari neschimbat si, in plus, am reusit mereu sa atragem langa noi oameni valorosi, dispusi sa accepte provocari, sa se dezvolte in permanenta. 

 

Rezultatele au fost pe masura; am reusit sa crestem de 10 ori cifra de afaceri in acesti primi 10 ani.

Profesia de consultant este foarte provocatoare si diversa in acelasi timp. Exista cel putin 5 segmente de activitate distincte (audit, contabilitate, payroll, taxe si consultanta financiara) care pot fi privite ca meserii distincte. Pentru fiecare dintre aceste linii de business standardele, legislatia si instrumentele de lucru s-au schimbat substantial in acesti 10 ani. 

 

Una dintre cele mai mari provocari in tot acest rastimp si care cred ca ramane actuala si pentru viitor este cea de a inchide gap-ul generational, intre cei de 20-35 de ani si modul lor de gandire si cei de 40+, care au crescut intr-o cu totul alta realitate. Este una dintre temele mele preferate si un motor de evolutie, chiar regandire pe alocuri a demersului BDO Cluj.

 

Cum a evoluat profilul antreprenorului local in acesti 10 ani?

Antreprenorul local este mult mai cosmopolit, la fel ca si orasul Cluj-Napoca in general. Cred ca exista o relatie de simbioza intre dezvoltarea orasului Cluj si evolutia antreprenoriatului in regiune.

Exista o incredere si poate o sansa in plus resimtita in Cluj fata de alte orase sau regiuni. Cat este halo, cat este realitate, greu de definit, cert este ca functioneaza.

 

Ca o trasaturi esentiale ar puncta increderea si curajul. Din ce in ce mai multi sunt afiliati la o organizatie internationala sau se gandesc serios sa-si extinda in afara granitelor tarii, daca nu au facut-o deja.

 

Competentele echipelor locale se dezvolta in permanenta; mult mai multe activitati creative cu valoare adaugata din ce in ce mai mare sunt orientate catre subsidiarele din Romania. In perioada pre-Covid din ce mai multi expati decideau sa se relocheze in Romania si multi angajati romani conduceau echipe internationale si calatoreau in interes de serviciu in afara tarii.

 

Vorbim mult mai des de start-up-uri, runde de investitii, Fonduri de investitii locale. Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa creasca in permanenta, sa  listeze noi companii si sa fie inclusa in indicii Pietelor Emergente si furnizorului global de indici FTSE Russell.

 

Sunt cativa exponenti ai generatiei 20-35 care se regasesc si contureaza in cea mai buna lumina profilul a cee ace as numi antreprenor local, azi.

Este o mare realizare, sper ca sunteti de acord cu mine.

 

 

Care au fost cele mai importante schimbari pe care credeti ca anul 2020 le aduce in ecosistemul de afaceri pentru viitor?

Pentru ca vorbeam despre paradigme, cred ca cea mai mare provocarea a fost munca de acasa pentru cei care au fost suficienti de norocosi de a avea aceasta optiune. Aceasta schimbare aduce modificari majore in relatiile de munca.

 

Pana acum existau doua tipuri de coeziuni care sudau echipa, este vorba despre cea sociala, respectiv cea functionala. Veneam la birou cu scopul de castiga un salariu si a ne dezvolta dar aveam nevoie si de un mediu placut, care sa corespunda valorilor noastre. Deseori, coeziunea functionala era compensate de cea sociala sau, mai bine zis, se ascundea in spatele ei. Cred ca acum devenim mult mai pragmatici, ne gandim de doua ori inainte de a face o calatorie de afaceri, avem o agenda mult clara daca fixam o intalnire virtuala.

 

Am castigat timp si a trebuit sa invatam ce sa facem cu el. Pentru multi, mai ales pentru extroverti, aceasta schimbare a fost foarte dificila. 

 

Activitatile de coordonare si vanzari au fost cele mai afectate si cred ca sunt pe cale sa se reinventeze. Ele pot functiona la fel de bine in noua paradigma, sunt doar altele parghiile si instrumentele pe care trebuie sa le folosim.

Asta este partea buna a contextului actual; am invatat toti sa facem lucrurile altfel, am fost fortati sa iesim din zona de confort, am identificat noi oportunitati. Sunt convins ca avem sansa sa iesim mai puternici din aceasta criza, sa devenim mai eficienti daca percem situatia actuala ca pe o sansa si nu ca pe un necaz peste care trebuie sa trecem cumva.

 

Incotro BDO Cluj in urmatorii 10 ani?

Nu este departe momentul in care toate sistemele vor fi integrate, efortul pentru prelucrarea datelor va putea fi redus semnificativ iar atentia noastra va putea fi orientata aproape exclusiv spre interpretarea lor.

 

In prezent, incercam sa redefinim profilul viitorului consultant, sa identificam instrumentele si competentele care-l fac apt pentru viitor. Investim in tehnologie, automatizarea unor procese, invatam lucruri noi. Suntem pregatiti sa oferim solutii noi, integratoare, care sa ofere o valoarea adaugata clientilor nostri. 

 

BDO Cluj, este biroul local al BDO Romania, firma de consultanta de top in Romania, parte dintr-o retea internationala prezenta in 167 de tari, insumand peste 90,000 de angajati si o cifra de afaceri de peste 10 miliarde de euro.