Continuăm seria noastră de interviuri cu specialiști din companii dedicate construirii unei piețe a muncii transparente și echitabile în România.
Astăzi, Ioana Chiriac, Assistant Manager în departamentul de Audit al Forvis Mazars în România, ne dezvăluie ce presupune acest rol și împărtășește cele mai eficiente practici pentru adaptabilitate, gestionarea situațiilor complexe și dezvoltarea profesională continuă.
Te invităm să te bucuri de o lectură consistentă ce îți va arăta cum organizarea impecabilă și comunicarea clară sunt piloni esențiali pentru succesul în rolul de auditor.
Pentru a oferi cititorilor un pic de context, spune-ne care este rolul pe care îl ocupi în prezent în cadrul Forvis Mazars în România? Cum a arătat parcursul tău profesional până în acest moment?
În prezent, ocup funcția de Assistant Manager în cadrul departamentului de Audit al Forvis Mazars în România, fiind parte din companie de aproximativ 6 ani.
Parcursul meu profesional poate fi asemănat unei electrocardiograme în anumite porțiuni ale acestuia, cu suișuri și coborâșuri. Nu vreau să alcătuiesc un portret nerealist al meseriei de auditor și voi spune că este, într-adevăr, provocatoare din toate punctele de vedere, dar frumoasă și împlinitoare în egală măsură.
Cariera mea a început atunci când am obținut un rol de junior într-o altă companie, rol la care am renunțat după aproximativ un an, crezând că domeniul auditului nu este potrivit pentru mine. În acel moment, am încercat să urmez o traiectorie diferită, cu un job într-un alt domeniu, însă nu m-am regăsit în atmosfera monotonă și plictisitoare, simțind nevoia unui mediu dinamic.
Astfel, experiența anterior menționată a fost cea care m-a făcut să-mi dau seama că îmi lipsește atmosfera din busy season, învățarea și dezvoltarea continuă, interacțiunea cu echipa și cu clienții noștri și sentimentul de împlinire avut în urma unui efort comun. Așa că iată-mă astăzi aici, din nou în audit!
Acum, să oferim cititorilor o perspectivă mai detaliată asupra rolului tău. Care sunt activitățile și sarcinile unei zile obișnuite pentru tine?
În primul rând, sunt responsabilă pentru coordonarea și managementul echipei, asigurându-mă că împreună finalizăm procesele de audit ale fiecărui client în parte. La acest lucru pot adăuga menținerea constantă a comunicării eficiente cu persoanele de contact ale clienților noștri, revizuirea foilor de lucru ale asistenților din echipa mea, precum și pregătirea foilor de lucru personale pentru viitoarele discuții și statusuri avute împreună cu managerul meu.
Dacă vorbim despre o zi din busy season, pot spune că ecuația inițială poate suferi modificări, prin prisma aglomerației de sarcini și a importanței fiecăreia. Din acest motiv, mă asigur că am sarcinile planificate în prealabil și că niciun task sau deadline nu este trecut cu vederea. Astfel, munca mea devine eficientă și cât mai bine organizată.
Lucrezi îndeaproape cu clienții, oferind servicii de cea mai bună calitate, personalizate nevoilor fiecăruia. Cum gestionezi procesul de adaptare la aceste nevoi specifice, de la un client la altul?
Procesul de adaptare la nevoile fiecărui client în parte este destul de ușor de gestionat. Primul pas constă în înțelegerea în profunzime a activității și a particularităților firmei. Descoperim aceste lucruri, de obicei, chiar din primele interacțiuni cu clienții sau din chestionarele pe care aceștia le completează pentru noi. Apoi, lăsăm cifrele să vorbească. Urmează, ulterior, discuții mai amănunțite cu clientul pentru care lucrăm, în ceea ce privește variațiile și evoluția pe care compania sa a avut-o în anul auditat.
Comunicarea eficientă joacă un rol esențial în orice relație de lungă durată. Care sunt cele mai bune practici pe care le urmezi atunci când începi să creezi aceste relații profesionale, în special cu clienții tăi?
Cred în importanța creării unei conexiuni umane în primul rând, de aceea consider esențială cunoașterea face to face a clienților și a oamenilor din spatele e-mailurilor sau a apelurilor telefonice. În momentul cunoașterii, bariera impusă de distanță dispare, fiind pe picior de egalitate. Astfel, deveniți o echipă care stabilește împreună cele mai bune practici pentru atingerea obiectivelor comune.
Cum îți menții concentrarea necesară livrării unui serviciu specific către un client, în timp ce lucrezi simultan pentru mai mulți?
Îmi place să fiu organizată și îmi prioritizez foarte bine sarcinile, astfel încât să pot livra servicii de calitate fiecărui client în parte, chiar și în perioadele în care lucrez pentru trei sau patru clienți într-o singură săptămână. Țin evidența tuturor aspectelor legate de clienți într-un folder destinat lor, care cuprinde organizarea testelor necesare, atribuirea sarcinilor fiecărui asistent, alături de toate informațiile primite.
Experiența acumulată an de an cu clienții recurenți s-a dovedit esențială, oferindu-mi o perspectivă foarte bună asupra proiectelor noastre. Am reușit astfel să ajung la o înțelegere aprofundată a nevoilor fiecăruia și a modului cel mai eficient de comunicare. Acum, interacțiunea mea cu ei nu se rezumă doar la schimbul de informații necesare procesului de audit, formând o relație de prietenie și încredere.
Care sunt abilitățile necesare unei persoane care își dorește o carieră în domeniul tău? Care sunt aspectele care îi pot fi de ajutor unui junior în construirea unei cariere de succes?
Atât la început, cât și în orice punct al carierei te-ai afla, este foarte important să fii curios, să nu îți fie frică să pui întrebări și să îți asumi riscuri. Pentru un rol de junior, cunoștințele solide de contabilitate și audit nu sunt necesare. Dorința de învățare continuă va fi de ajuns, iar aspectele tehnice ale rolului vor putea fi acumulate pe parcurs.
Într-un anumit punct al evoluției mele, mi s-a spus că auditul nu se învață în totalitate, fiindcă o parte din el va fi furată de la persoanele cu mai multă experiență. Am ajuns să cred, la rândul meu, în acest lucru, conștientizând impactul pe care mentorii și colegii mei l-au avut asupra dezvoltării mele de-a lungul timpului.
În încheiere, ce sfat le oferi cititorilor aflați la începutul carierei lor? Ce informație ți-ai dori să păstreze și să integreze în viața și în modul lor de gândire după parcurgerea acestui articol?
Le-aș spune să nu renunțe niciodată, indiferent de cât de greu le va fi în anumite perioade ale carierei lor, pentru că fiecare moment dificil este trecător. Este important să fim recunoscători chiar și în momentele în care cădem, pentru a ne putea ridica mai puternici și mai motivați.
Dragă cititor, ține minte: când crezi că nu mai poți, mai poți puțin! :)
Mulțumim pentru perspectiva ta de insider. Suntem convinși că discuția noastră va oferi repere utile, și celor aflați la început de drum, și celor care își doresc să evolueze în carieră.
Vrei să descoperi atmosfera din Forvis Mazars în România?
Accesează pagina de companie Forvis Mazars în România și descoperă ce beneficii îți poate oferi un angajator care pune preț pe relația cu echipa sa.