TenarisSilcotub TenarisSilcotub
TenarisSilcotub

TenarisSilcotub

3.91

183 evaluări

TENARISILCOTUB: CELE MAI BUNE SOLUȚII ȘI BUNE PRACTICI PENTRU REDUCEREA EMISIILOR ÎN INDUSTRIA OŢELULUI

08.03.2024

În 2004, Silcotub - companie din industria oțelului - a intrat în grupul Tenaris, iar strategia privitoare la mediu s-a schimbat de la acea dată. După aderarea României la Uniunea Europeană, compania a trebuit să se adapteze și să-și concentreze atenția asupra protecției mediului.

În 2007, TenarisSilcotub a fost prima companie care a obținut Autorizația Integrată de Mediu. Începând din acel moment, compania s-a concentrat pe minimizarea impactului asupra mediului. Astfel, a reușit să atingă ținta de decarbonizare de 10 ani în doar 4 ani și jumătate, reducând emisiile de CO2 cu 30% față de 2018.

Cele mai importante inițiative, cele mai bune practici și soluțiile care au ajutat compania au fost realizate fără investiții majore sau retehnologizare, ci cu o angajare fermă din partea echipei.

TenarisSilcotub a investit și continuă să investească în eficiența energetică, pentru a consuma mai puține resurse și într-un mod mai eficient. Începând din 2019, eficiența energetică a devenit o prioritate principală în cadrul planului de decarbonizare al companiei. Accentul este pus pe utilizarea resurselor într-un mod mai eficient și pe utilizarea energiei din surse mai puțin poluante, cum ar fi cele solare, eoliene sau alte surse fără amprentă de CO2.

Economie circulară: modelul de afaceri implică înlocuirea resurselor primare cu materiale alternative, acele deșeuri care altfel ar fi aruncate fără a fi folosite.

Aceste materiale alternative ajută la generarea și menținerea energiei necesare topirii metalului reciclat, reducând consumul de electricitate și amprenta de CO2.

Implicarea angajaților

Compania investește constant în formarea și pregătirea angajaților. Exemple în acest sens sunt campaniile de conștientizare #ZeroPlastic, prin care au eliminat recipienții de plastic din companie, și #FaraHartie, prin care promovează digitalizarea proceselor interne.

Aceste acțiuni au poziționat TenarisSilcotub în top 20 cele mai eficiente uzine de oțel din lume, în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, conform Asociației Mondiale a Oțelului.

Comunicarea obiectivelor de mediu

TenarisSilcotub a revizuit toate procedurile și instrucțiunile de lucru pentru a se asigura că practicile de protecție a mediului sunt integrate în toate departamentele și procesele.

Compania a definit obiective clare, măsurabile și specifice, ceea ce contribuie la transmiterea mesajului și a strategiei către echipe, astfel încât contribuția angajaților să poată fi măsurată și exemplificată.

Compania a accelerat acțiunile de implicare a angajaților prin campanii de conștientizare bazate pe responsabilitate și prevenție. Un rol important îl joacă echipa de conducere de nivel înalt, deoarece sunt activ implicați și sprijină toate acțiunile interne pentru protecția mediului.

Parteneriate externe

TenarisSilcotub a lansat un program de educație ecologică numit "Academia Micilor Ecologiști" în comunitățile Zalău și Călărași, ajungând la peste 600 de elevi. Acest program își propune să învețe elevii de clasa a șasea importanța protecției mediului prin experiențe practice. Astfel, elevii văd cauza și efectul și experimentează cu diferite materiale și procese, oferindu-le o perspectivă reală asupra a ceea ce înseamnă să protejezi mediul înconjurător.

A doua inițiativă a fost organizarea evenimentului Ziua Conștientizării Ambientale, la care au participat peste 40 de furnizori din 15 țări. Obiectivul a fost de a sensibiliza colaboratorii strategici cu privire la decarbonizare, de a crea un spațiu de dialog pentru partajarea experiențelor și a planurilor de acțiune, dar și de a identifica soluții care susțin dezvoltarea durabilă.