Valoris Center Valoris Center
Valoris Center

Valoris Center

3.03

395 evaluări

Adaugă evaluare
Tel.: 021.529.9929
Site: www.valoris.ro

Cum sa primesti, sa accepti si sa utilizezi feedback-ul

03.03.2021

Feedback-ul este esential pentru desfasurarea activitatilor zilnice in mediul profesional. Acesta poate fi formal, atunci cand angajatii sunt evaluati periodic, astfel incat activitatea lor sa fie aliniata cu indicatorii de performanta specifici domeniului de activitate. Feedback-ul informal este exprimat in mod direct sau indirect in activitatea zilnica.

Feedback-ul constructiv joaca un rol important in cresterea performantelor tale profesionale sau comportamentale si te ajuta sa corectezi sau sa imbunatatesti anumite aspecte pe care, poate, nu le-ai observat.

Sa excelezi intr-un domeniu nu se intampla peste noapte, iar abilitatile tale pot fi imbunatatite zilnic pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.

Poate nu te simti atat de confortabil sa ti se spuna ca actiunile tale ar trebui imbunatatite sau corectate, dar pentru a deveni cea mai buna varianta a ta, este foarte important sa stii sa asculti.

Iata cateva idei care te pot ajuta pentru a invata cum sa primesti, sa accepti si sa utilizezi feedback-ul:

  1. Nu lua lucrurile personal

Sugestiile constructive nu sunt insulte si nu se refera, in general, la tine ca persoana ci, mai degraba, la rezultatele actiunilor tale. Feedback-ul este alcatuit din observatii asupra modului tau de a interactiona cu clientii/colegii/superiorii in activitatea ta zilnica la locul de munca, dar si la modul de efectuare a task-urilor zilnice.

Cei care iti ofera feedback o fac pentru a te ajuta sa corectezi anumite greseli si pentru a fi mai bun.. Fii deschis in a primi criticile si sugestiile persoanei cu care interactionezi, gandeste-te la parcursul tau profesional si daca persoana respectiva chiar are dreptate din acest punct de vedere. Decizia de a valida sau de a nega informatiile primite iti apartine in totalitate. De asemenea si imbunatatirea aspectelor mentionate depinde doar de tine.

  1. Asculta activ

In viata tindem sa ne concentram mai mult pe lucrurile negative decat pe cele pozitive. La fel este si in cazul feedback-ului. De cate ori nu ti s-a intamplat sa te pierzi dupa acel „dar”. „Ai facut mari progrese pana acum, dar...” . Cand auzi acest cuvant, tinzi sa te gandesti la tot ce este mai rau, la ce ai gresit si la faptul ca nu ti-ai facut treaba bine. In realitate, daca asculti cu atentie ce urmeaza, vei gasi sugestii de imbunatatiri pe care poti sa le faci in activitatea ta.

Poti utiliza eficient critica atunci cand aculti atent si retii ce ti se spune. Este foarte important sa asculti in ansamblu feedback-ul cu atentie, pentru ca atunci cand revii la activitatea ta sa tii cont de sugestiile primite si sa-ti imbunatatesti modul de a lucra.

Incearca sa recapitulezi la finalul conversatiei sugestiile pe care le-ai primit si chiar sa ceri reconfirmarea lor pentru a te asigura ca iesiti din aceasta experienta cu o intelegere comuna si clara.

  1. Pune intrebari

A primi și accepta feedback-ul nu inseamna ca trebuie doar sa stai si sa asculti ceea ce are de spus persoana cu care discuti. Daca simti ca nu intelegi foarte bine situatia sau subiectul discutiei, poti cere lamuriri. Daca iti cere cineva sa schimbi ceva la modul tau de lucru, nu ezita sa intrebi care este motivul si de ce solutia respectiva este mai eficienta. Intreaba care sunt motivele si cum sa faci sa imbunatatesti respectivul aspect.

Sa pui intrebari dupa ce ai primit critici arata ca iei in serios observatiile, le intelegi si doresti sa le folosesti in avantajul tau.  

  1. Fii recunoscator

Poate ti se pare ciudat ca ar trebui sa fii recunoscator pentru ca cineva ti-a evidentiat anumite greseli sau carente in activitatea ta. Totusi, este important sa iti dai seama ca persoana care ti-a oferit acest feedback, ti-a oferit in acelasi timp critici contructive pentru a ajuge sa fii si mai bun in ceea ce faci. A facut-o alocand timp pentru observatie, pentru pregatire si pentru discutie, a facut-o implicand efortul emotional de a oferi feedback constructiv si, asa cum spuneam si mai sus, a facut-o cu dorinta ca tu sa devii mai bun.

Fara feedback, persistam in greseli si riscam sa ramanem la acelasi nivel. Critica obiectiva si oferita cu drag, legata de modul tau de a gestiona anumite situatii si nu legate de tine personal, merita un „Multumesc!” la finalul discutiei. Pana la urma, tu vei avea cel mai mult de castigat din aceasta experienta.

  1. Treci la actiune si urmareste-ti progresul

Pentru a arata respect fata de persoana care ti-a oferit feedback-ul, arata-i ca iti pasa si incepe sa lucrezi la imbunatatirea aspectelor mentionate imediat. De asemenea, impartaseste progresul cu acea persoana, cere-i parerea, arata-i ce ai imbunatatit in timp si cere-i sfaturi cand crezi ca ai nevoie.

Poti stabili chiar o intalnire pentru o noua sesiune de feedback, ca sa vezi progresul pe care l-ai avut dupa o perioada de timp si daca mai ai aspecte de imbunatatit. Fii profesionist, pune pret pe sfaturile primite si lucreaza constant la imbunatatirea aspectelor mentionate. O atitudine deschisa si proactiva sunt aliatii tai in acest proces.

Intr-un mediu de lucru sanatos, feedback-ul este mereu prezent. Scopul lui este sa te ajute sa fii mai bun la locul de munca, asadar este deosebit de important sa inveti sa il primesti, sa il accepti si sa il folosesti in avantajul tau.