Peste 50% dintre persoanele care au deja un job își caută un nou loc de muncă. Principalul motiv pentru care își doresc o schimbare nu este salariul, ci mediul de lucru, comportamentul managerului și lipsa beneficiilor extra salariale.

Dacă îți dorești să îți schimbi jobul, ți-am pregătit o listă cu 4 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a aplica la toate posturile disponibile din domeniul tău. Este important să treci prin toții pașii pentru a-ți găsi un loc de muncă potrivit pentru tine.

1. Domeniul și industria de activitate a noului loc de muncă

Nu trebuie să rămâi în același domeniu de activitate toată cariera ta. În rândul generației Millennials, schimbarea domeniului în care activează este ceva comun. Peste 30% dintre Millennials intenționează să își aleagă joburi din alte domenii față de cele în care lucrează acum.

Dacă schimbarea domeniului ți se pare prea radicală, poți încerca să optezi pentru un job în domeniul tău de activitate, dar într-o industrie diferită. În topul celor mai bine plătite industrii se află IT-ul, telecomunicațiile și industria de banking.

Așadar, fă o listă cu industriile în care ți-ar plăcea să lucrezi pentru a putea să găsești joburile potrivite.

Salarii adaugate recent

   2. Aptitudini și pasiuni

Înainte de a aplica pentru un job nou, trebuie să ții cont de aptitudinile și pasiunile tale. Ele trebuie să fie potrivite pentru jobul la care aplici. Sunt mulți candidați care aplică la joburi fără a citi anunțul de angajare. De aceea, ajung să meargă la interviu nepregătiți.

Citește descrierea jobului și vezi dacă este în concordanță cu pasiunile și skill-urile tale. Chiar dacă anunțul de angajare îți atrage atenția, trebuie să te gândești dacă poziția va fi potrivită pentru tine pe termen lung.

  3. Companie și mediul de lucru

Trebuie să afli cât mai multe despre compania noului tău loc de muncă. Chiar dacă anunțul de angajare ți se potrivește și îți dorești să lucrezi în industria respectivă, mediul de lucru poate să fie nepotrivit pentru tine.

Înainte de a aplica, citește evaluările lăsate de angajați, candidați și foști angajați pe platforma Undelucram.ro. Aici găsești multe detalii despre mediul de lucru, beneficiile oferite, dar și experiențele candidaților la interviu. Astfel, poți face o alegere informată. Nu ezita să verifici și website-ul companiei sau paginile de pe rețelele de socializare.

Este bine să te documentezi pentru că îți va fi de ajutor când te pregătești pentru interviul de angajare. Orice angajator își dorește să primească la interviu candidați care știu detalii despre companie. Astfel, vei face impresie bună chiar de la primul interviu.

 

  4. Perioada și tipul de program

Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, trebuie să decizi ce tip de program este potrivit pentru tine. De asemenea, menționează în CV faptul că poți lucra doar part-time sau că ești disponibil full-time pentru ca angajatorul să știe înainte de a te invita la interviu.

De asemenea, există joburi care permit lucrul de acasă. Un studiu realizat în Statele Unite susține că angajații care lucrează de acasă sunt mai eficienți. Principalul motiv este că se pot concentra mai ușor și rezolvă sarcinile în mai puțin timp.

În ultimii ani, tot mai mulți angajatori au înțeles nevoia angajaților de a avea un echilibru între viața profesională și cea personală. Astfel, au început să ofere un program flexibil celor care au nevoie. Fie că trebuie să își termine studiile sau își doresc să lucreze la alte ore decât cele stipulate în contract, angajații pot să își facă programul cum își doresc. Programul flexibil este reglementat și în Codul Muncii, pentru a evita ca angajații să lucreze prea multe ore pe săptămână.

Așadar, înainte de a aplica la un nou loc de muncă, trebuie să îți faci un plan și să decizi ce tip de job ți se potrivește. Cel mai important pas este să te documentezi în legătură cu diferite companii care au posturi vacante. Aflând mai multe despre mediul de lucru, salariu și beneficii, vei putea să faci o alegere potrivită pentru tine.