Sursa foto

E binecunoscut faptul ca atunci cand ai de-a face cu reprezentantul unui departament HR sunt sanse mari ca acesta sa fie femeie. In lume, in randul companiilor din top 1.000, 55% dintre angajatii departamentului resurse umane sunt femei. Procentul creste daca luam in calcul fiecare tara in parte, ajungand, in cazul Statelor Unite, de exemplu, la 75%.

De ce se intampla asta? Traditional, departamentele de resurse umane se trag din mai vechile departamente de personal, care aveau in general sarcini administrative: state de plata, secretariat si asa mai departe. Nu intamplator, aceste functii au fost in general indeplinite de femei.

In Romania, departamentele HR au ca stramos faimosul departament TESA (Tehnic, Economic si Socio-Administrativ). In aceste departamente, in vremurile demult apuse, erau angajate mai mult femei, barbatii fiind preferati pentru activitati mai solicitante.

Cumva, in mentalul colectiv a ramas intiparita mentalitatea ca tot ce inseamna lucrul cu hartia de orice tip e o treaba pentru femei. De aceea majoritatea barbatilor inca evita sa isi asume astfel de roluri.

Lucrurile incep sa se schimbe incet incet, datorita disparitiei granitelor dintre asa numitele „meserii pentru femei si meserii pentru barbati”. Chiar si asa, sunt inca sanse mari ca atunci cand esti sunat pentru un interviu, vocea pe care o auzi sa fie de femeie. La fel de mari sunt si sansele ca primul interviu sa iti puna in fata tot o femeie.