Scrisoarea de recomandare este un document pe care angajatorii îl pot solicita candidaților care se află în procesul de recrutare pentru un job sau pentru un internship. Ea poate fi solicitată și în alte contexte, cum ar fi un interviu pentru admiterea la facultate sau înscrierea într-un program de voluntariat.

Orice angajat are dreptul de a cere o scrisoare de recomandare de la fostul angajator și ar trebui să o facă, chiar dacă nu îi este solicitată de către recrutor. Scrisoarea de recomandare poate crește considerabil șansele de a obține postul dorit.

 

Ce este scrisoarea de recomandare

Scrisoarea de recomandare are scopul de a oferi o confirmare a competențelor unui candidat prin prisma unei experiențe anterioare, astfel încât angajatorul să determine dacă acesta este potrivit sau nu pentru un anumit job.

Spre deosebire de referințele informale care se cer și se oferă prin intermediul unui apel telefonic sau al unui mail, o scrisoare de recomandare are un caracter formal și cuprinde mai multe detalii despre candidat.

 

Fie că este vorba de o scrisoare de recomandare pentru un internship, job sau voluntariat, aceasta include de obicei următoarele informații:

  - Numele candidatului;

  - Numele firmei din partea căreia vine recomandarea, postul ocupat de candidat și perioada în care a fost angajat al firmei respective;

  - Numele și funcția persoanei care îl/o recomandă;

  - Responsabilitățile pe care candidatul le-a îndeplinit pe acel post;

  - Abilitățile pentru care candidatul s-a făcut remarcat;

  - Câteva dintre realizările candidatului în cadrul acelei companii (opțional);

  - Informații despre interacțiunile pe care candidatul le-a avut cu colegii de echipă de la fostul job (opțional);

  - Datele de contact ale persoanei care îl recomandă pe candidat (opțional).

 

Cine oferă scrisoarea de recomandare

Scrisoarea de recomandare trebuie să provină dintr-o sursă credibilă, ceea ce înseamnă că cele mai indicate persoane să o scrie sunt cele care au ocupat o funcție de manager, supervizor sau mentor în raport cu candidatul respectiv. Aceste persoane au urmărit îndeaproape activitatea lui în cadrul companiei și sunt în măsură să spună care sunt punctele forte și competențele care îl recomandă.

Scrisoarea de recomandare poate fi scrisă și de un fost coleg de muncă al candidatului, însă nu va cântări la fel de mult ca una scrisă de cineva care a fost deasupra candidatului pe scara ierarhică a companiei unde acesta a lucrat.

Recrutorii și angajații deopotrivă trebuie să cunoască formatul unei scrisori de recomandare, așa că în continuare am pregătit câteva modele de scrisori de recomandare în limba română și în limba engleză:

 

Model completat de scrisoare de recomandare în limba română

 

Model 1

Către Marius Popescu,

 

George Rusu a ocupat postul de Digital Project Manager în cadrul departamentului de marketing al companiei Massive Dynamic în perioada 25 martie 2017 - 20 decembrie 2020.

În calitate de Head of Marketing în cadrul aceleiași companii, am avut plăcerea de a lucra îndeaproape cu George Rusu și am putut să îmi formez o părere obiectivă despre calitățile sale profesionale, precum și despre etica sa de muncă.

Înainte de toate, vreau să precizez că George Rusu a dat dovadă de abilități interpersonale excelente și de un spirit de echipă extraordinar, care sunt sigură că îi vor fi de folos pe tot parcursul carierei.

Responsabilitățile sale ca Digital Project Manager includeau crearea unui plan de campanie, delegarea sarcinilor și stabilirea termenelor limită, precum și supervizarea implementării campaniilor. Pe lângă îndeplinirea cu succes a tuturor responsabilităților ce țineau de postul său, George Rusu a fost mereu dornic de a învăța și de a fi la curent cu tot ce este nou în domeniul de specialitate, dar și în domenii adiacente. 

Printre realizările sale în cadrul companiei se numără campania de Black Friday din acest an și campania organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înființarea companiei, ambele fiind proiecte coordonate în totalitate de George Rusu.

Prin urmare, îl recomand cu multă încredere pentru postul de Digital Project Manager din departamentul de marketing al companiei dumneavoastră și sunt convinsă că va fi un angajat valoros.

 

Cu respect,

 

Andreea Ivașcu

Head of Marketing la Massive Dynamic

 

Model 2

Stimată Doamnă,

 

Mă numesc Nicoleta Poenaru, sunt Senior Data Analyst în cadrul companiei Initech și îmi face plăcere să o recomand pe Irina Stoica pentru postul de Data Analyst în cadrul companiei Hooli.

Pentru doi ani domnișoara Stoica a ocupat funcția de Data Analyst în cadrul Initech, timp în care am ajuns să o cunosc foarte bine din punct de vedere profesional și pot spune cu cea mai mare încredere că va fi un angajat excelent.

Evoluția pe care a avut-o în perioada în care a fost angajată la Initech a fost extraordinară. Domnișoara Stoica are o capacitate de asimilare rapidă a informaţiilor și o deprindere înnăscută către tehnologii și tool-uri. Pe lângă skill-urile tehnice pe care le avea când s-a angajat la noi, a dobândit unele noi în scurt timp și și-a dezvoltat gândirea analitică și abilitățile de soluționare a problemelor.

În ceea ce privește personalitatea, este o fire veselă, fiind acel membru al echipei care aduce buna dispoziție chiar și în cele mai stresante momente.

Acestea fiind spuse, o recomand cu căldură pe Irina Stoica pentru postul de Data Analyst în cadrul companiei Hooli și sunt convinsă că în scurt timp se va număra printre cei mai buni angajați ai companiei dumneavoastră.

Dacă doriți și mai multe detalii despre colaborarea cu Irina Stoica, mă puteți contacta la numărul de telefon (număr telefon) sau pe adresa de email nicoleta.poenaru@initech.ro.

 

Toate cele bune, 

Nicoleta Poenaru

Senior Data Analyst la Initech

 

Model completat de scrisoare de recomandare în limba engleză

 

Model 1

Dear Mrs. Thompson,

 

I’m writing to recommend Susan Scott for the position of Senior Accountant at Ajax. I’ve had the pleasure of working with Susan for the past few years at Bluth Corp, and have been thoroughly impressed by her self-motivation, organisational skills and ability to manage deadlines.

Susan was an accountant at Bluth Corp and for this role, her tasks included preparing accounts and tax returns and auditing financial information. The reports and budgets she compiled while working at Bluth Corp were always flawless and her ability to meet tight deadlines never ceased to amaze.

I believe that with her experience and skills, Susan would be a great addition to your team, as she is a team player, constantly learning and looking for ways to improve the process with the help of technology.

As you know, in this field of work it is very important to have the ability to reflect on one's own work as well as the wider consequences of financial decisions. Susan has an innate ability to do this, which makes her perfect for this job.

I strongly recommend Susan for the position of senior accountant at your company. She’s organized, effective and committed to getting the job done. She’d most likely become one of your most valuable employees.

 

Please feel free to contact me at (phone number) or via email at john.collins@ajax.com if you have further questions.

 

Sincerely,

John Collins

Senior Accountant at Ajax

 

Model 2

Dear Human Resources Director,

 

I am pleased to write a recommendation letter for John Simmons. I highly recommend John to your paper for the position of editor-in-chief for The Daily Clamour. John has worked with me for 5 years as an editor for The informant and it has been a pleasure to have him be part of my team.

While I was his editor-in-chief, John exhibited a number of strengths I’d like to share with you. He has excellent written communication skills and he is also thorough and pays close attention to detail. For example, he was the best in my team at determining if submitted or solicited articles were appropriate for publication because he was able to find even the most difficult to notice inaccuracies. John is also a very fast learner, he is flexible and open to change when the situation demands it.

In conclusion, I would highly recommend John. His performance as editor for The Informant indicates that he will do great in the available position of editor-in-chief for The Daily Clamour.

If you need any additional information on John’s abilities, feel free to contact me at (phone number) anytime.

 

Sincerely,

Martha Johnson

Editor-in-chief for the Informant

 

Concluzie

Scrisoarea de recomandare joacă un rol foarte important în procesul de recrutare și poate fi criteriul de departajare între candidați, prin urmare angajatorii și angajații trebuie să știe să o redacteze și, respectiv, să o solicite.

 

Fă-ți un CV pe care recrutorii îl observă: https://www.undelucram.ro/modele-cv 

Află cum redactezi o scrisoare de intenție: https://www.undelucram.ro/stire/cum-se-formuleaza-o-scrisoare-de-intentie-1413 

Caută joburi: https://www.undelucram.ro/locuri-de-munca