50 de lei pentru mobilitate! Cine dă mai mult?

26.07.2022
2 min
4.00
50 de lei pentru mobilitate! Cine dă mai mult?

Distribuie

Îți amintim astăzi despre clauza de mobilitate...

...o clauză despre care se vorbește din ce în ce mai des. Tot mai multe roluri de pe piața forței de muncă presupun deplasarea salariatului între diferite puncte de lucru și nu numai.

Clauza de mobilitate – clauză facultativă în contractul individual de muncă.

 

Când apelam la aceasta clauză?

În cazul în care un angajator nu are posibilitatea stabilirii unui loc fix de muncă pentru  executarea obligaţiilor de serviciu, pentru un salariat, are obligativitatea de a-i aduce la cunoștință acestuia faptul că există posibilitatea ca el să-și desfășoare activitatea în diverse locuri. Dar să ne lămurim, desfăşurarea temporară a activităţii într-unul dintre aceste locuri nu constituie o delegare.  

 

De ce are nevoie un angajator de o astfel de clauză?

Prin intermediul clauzei de mobilitate angajatorul evită riscul ca un salariat să invoce abuzul de drept, în cazul în care îi solicită acestuia deplasări repetate. După cum bine știm în cazul detașării sau delegării – măsuri dispuse de regulă unilateral, acestea au caracter temporar.

Odată acceptată de salariat clauza de mobilitate, acesta este obligat să își îndeplinească activitățile de serviciu la locurile de muncă prevăzute în contractul individual de muncă. Aceste deplasări în interes de serviciu pot avea fie caracter continuu fie intermitent, pe tot parcursul contractului individual de muncă. De menţionat că această clauză se poate include în contractul individual de muncă de la început sau poate fi inclusă pe durata contractului ca o modificare a locului muncii, printr-un act adiţional.      

 

Este negociabilă aceasta clauză?

Da! Chiar dacă ne referim la o clauză facultativă inserată în contractul individual de muncă aceasta se negociază de ambele părţi.

 

Este plătită mobilitatea?

Da! Tocmai pentru că salariatul nu se află în delegare sau detașare, adică nu primește indemnizația aferentă uneia dintre cele doua situații, prin intermediul clauzei de mobilitate salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură. Cuantumul acestora este specificat în contractul individual de muncă la punctul J sau Art.10.

 

Ce înseamnă mobilitate pentru un salariat?

Clauza de mobilitate poate presupune atât deplasări numite „vizite pe teren” ale salariatului, cât şi între punctele de lucru, sucursalele sau filialele angajatorului. În clauza de mobilitate se menționează aria geografică acoperită (de exemplu județ) sau locații clar stabilite: punctele de lucru.

 

Cât costă clauza de mobilitate?

Pe toată durata clauzei de mobilitate, angajatorul oferă un bonus de mobilitate negociat împreună cu salariatul, la care se adaugă decontarea tuturor cheltuielilor datorate mobilității, cum este de exemplu transportul sau taxele necesare pentru desfășurarea activităților.

 

Cine nu beneficiază de clauza de mobilitate?

Daca contractul individual de muncă este cu clauză de telemuncă sau muncă la domiciliu nu putem avea clauză de mobilitate.

 

Concluzii:

Codul muncii nu stabilește o valoare minimă a prestațiilor pentru mobilitate, asta înseamnă că doar angajatorul împreună cu salariatul decid împreună prin negociere valoarea acestora. Odată acceptată această clauză ea devine obligatorie și neexecutarea ei de către salariat poate atrage răspunderea disciplinară. Iar pentru angajatorul care nu-și respectă obligațiile conform clauzei, atrage răspunderea sa patrimonială.

Fiecare clauză înscrisă într-un contract individual de muncă (act adițional) presupune cunoștinte temeinice de legislația muncii. Un expert în legislația muncii te poate ajuta fiind cel mai în măsură să îți ofere suportul necesar în negocierea acestora. Nu ezita în a cere sfaturi / consultații atunci când ai nelămuriri.

  

Citește toate articolele despre

Piața muncii Despre meserii Negociere Legislative

Contributor Undelucram.ro

Cristina Elena Florescu

Cristina Elena Florescu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro