Sunteți pe cale să începeți o nouă carieră?

Doriți schimbarea locului de muncă actual ori o reconversie profesională?

Află mai multe

Procesul de căutare sau schimbare a unui loc de muncă este unul îndelungat, intens și complex. În decursul acestei etape, câteva aspecte sunt esențiale indiferent de locul de muncă sau domeniul de interes și ne dorim să te sprijinim să faci cele mai bune alegeri.

Cum abordezi subiectul locului de muncă?

Indiferent că ești proaspăt absolvent la început de drum în găsirea locului de muncă mult visat, dorești să schimbi job-ul curent, ori ai nevoie de o schimbare și iei în considerare reconversia profesională, ne dorim să știi cum te poți adapta mai ușor și cum să iei decizii informat.

Iată cei mai importanți 4 pași pe care recomandăm să îi urmezi indiferent de statutul profesional:

POTENȚIALII ANGAJATORI

Este deosebit de important să fii informat despre angajator: de pe site-ul companiei, rețelele sociale și presă, cât și pe platforme precum Undelucram.ro. În comunitatea noastră vei găsi informațiile necesare etapei în care ești atât din perspectiva candidaților, cât și a angajatorilor.

Caută compania

REALIZAREA CV-ului

Curriculum Vitae reprezintă cartea ta de vizită, așa că trebuie să depui toate eforturile pentru a scoate în evidență cele mai importante reușite profesionale, abilități, competențe, dar și motivația ta pentru poziția la care aplici!

APLICAREA LA JOB

Atunci când aplici pentru un job este important să fii mereu la curent cu job-urile disponibile și să aplici doar la cele care corespund profilului tău, oferă informațiile de care ai nevoie sau unde ai putea convinge cu motivația ta în timpul interviului sau în orice punct al angajării.

FII PREGĂTIT PENTRU INTERVIU

Șansele de reușită la interviu au la bază eforturile preliminare depuse de candidat în etapa de informare și aplicație. Prestația la interviu presupune pregătirea anterioară asupra tuturor aspectelor care pot face diferența între candidați, dar și modul în care candidatul gestionează presiunea formei de interviu aleasă de intervievator.

ÎN CE ETAPĂ A CARIEREI PROFESIONALE EȘTI?

CARIERĂ NOUĂ

SCHIMBARE JOB

RECONVERSIE

Orice nou început vine cu provocări mai mici sau mai mari.
Ești proaspăt absolvent de studii și vrei să-ți începi o carieră, însă contextul pandemiei nu te avantajează?

Primul pas în găsirea job-ului potrivit la început de carieră este să înțelegi dacă studiile absolvite au o bază teoretică pe care dorești să o aplici practic și la nivel profesional. Dacă nu ai această certitudine sau ai dubii asupra specializării alese încă de la absolvirea liceului, îți recomandăm să depui aceste eforturi acum de a înțelege cât de bine ți s-ar potrivi să continui cu aplicabilitatea cunoștințelor dobândite la nivel academic, iar dacă ai nevoie de ajutor să apelezi cu încredere la specialiștii de orientare în carieră.

Ești sigur că știi care sunt job-urile la care vrei să aplici?

Statusul actual pe piața muncii și sfaturi de adaptare

Criza generată de pandemia de Covid-19 este resimțită la nivel mondial și în funcție de măsurile aplicate la nivelul fiecărei țări, restricțiile au afectat unele industrii în măsuri diferite, generând astfel discrepanțe mari în numărul de locuri de muncă disponibile în fiecare industrie.

Sfaturi de adaptare pe piața muncii:

Înțelegerea nevoii de echilibru între munca la birou și munca remote;

Distanțarea socială la birou în echilibru cu o experiență favorabilă ca angajat;

Deschiderea și adaptarea la digitalizare ca nevoie a companiilor;

Înțelegerea posibilității de reconversie profesională la nevoie;

Optimism și responsabilitate la locul de muncă.

Piaţa locurilor de muncă s-a transformat, oferta de locuri de muncă s-a diminuat semnificativ, iar numărul de opţiuni reale pe care le puteţi lua în considerare în alegerea unei cariere s-a redus. În această situaţie este indicat să găsiţi echilibrul între dorinţele personale şi presiunea de a vă angaja rapid pornind de la un set clar de criterii. Când vine vorba de alegerea locului de muncă potrivit, cel mai important este ca din multitudinea de criterii, să le alegeţi pe cele care contează cel mai mult.

Ca acest demers de găsire a locului de muncă potrivit să fie cât mai facil, îți propunem să urmezi un plan simplu de acțiuni:

INTROSPECȚIA

CERCETAREA PIEȚEI MUNCII

ÎNȚELEGEREA PROCESULUI DE SELECȚIE

SFATURI pentru VIITORUL LOC DE MUNCĂ:

Ai parcurs etapele din procesul de selecție și dorești să te asiguri că ai ales locul de muncă potrivit?

1. Află ce presupune locul de muncă în realitate: Care sunt activităţile reale şi ponderea lor în programul de lucru, discută cu persoane care sunt deja în domeniul respectiv şi îți pot oferi informaţii reale şi complete.

2. Oportunitatea de a-ți folosi punctele forte; Poate că ești analitic, sintetic, creativ, empatic, atent la detalii, clar în comunicare și este important să verifici că vei activa acolo unde poți folosi abilitățile în mod natural, fericit și motivat.

3. Să ți se ofere posibilitatea de învățare continuă: Oportunitatea de creștere în carieră este o nevoie resimțită de fiecare dintre noi, independent de nivelul de experiență, abilități sau pregătire, așa că recomandăm sa alegi acea companie care îți poate îndeplini această nevoie.

4. Negocierea salariului: Este binecunoscut faptul că salariul este strâns legat de nivelul de motivație al angajatului la locul de muncă, de aceea recomandăm să cercetezi temeinic subiectul pentru a nu-ți fi afectate calitatea vieţii, motivaţia şi entuziasmul.

5. Confirmarea ofertei financiare: Într-o astfel de etapă este important să lămurești perspectivele de creștere financiară pe scenarii de performanță și să dovedești angajatorului că ai realizat planul asumat.

6. Mulțumiri transmise companiei: Este important ca relația angajat-angajator să debuteze ”cu dreptul”, așa că o scrisoare de mulțumire pentru noul parteneriat nu va face decât să-ți întărească ideea de alegere potrivită și să încurajeze angajatorul pentru decizia candidatului ales.

7. Dovadă de profesionalism și seriozitate: Relația profesională presupune dovezi, încredere și răbdare de ambele părți, însă atât angajatorul cât și angajatul au responsabilitatea ca cele asumate încă din procesul de selecție să se întâmple de-a lungul timpului.

8. Setarea unor obiective de angajat: Odată obișnuit cu ritmul de lucru de la job, îți poți construi o listă de obiective pe care ți le propui pentru a verifica dacă într-adevăr cele promise sau asumate de tine inițial se întâmplă, ca după o perioadă să poți verifica dacă ești candidatul potrivit la compania dorită. :)

CUM SĂ-ȚI ATINGI OBIECTIVUL DE ANGAJAT FERICIT LA LOCUL DE MUNCĂ?

  • Dovedește că ești profesionistul care a participat la interviu!
  • Cere ajutor atunci când te simți blocat!
  • Explorează toate facilitățile de învățare continuă puse la dispoziția angajaților!
  • Stabilește relații transparente și bazate pe încredere cu toți colegii!
  • Consolidează relația cu managerul/coordonatorul tău!
  • Arată-ți interesul față de munca colegilor chiar dacă job-ul tău nu este unul de echipă!
  • Rămâi realist pe tot parcursul procesului de angajare!

VIITORUL LOC DE MUNCĂ: LA BIROU sau REMOTE?

Înainte de a spune că ai găsit locul de muncă dorit este important să înțelegi dacă locul în care îți desfășori activitatea ar putea face diferența. Ești genul de persoană care s-ar putea plia pe oricare mod de lucru sau este imperios necesar să lucrezi de la birou ori remote?

Atunci când mediul de lucru este diferit de ceea ce am fost obișnuiți anterior, se schimbă și obiceiurile tale și pentru ca productivitatea ta să se transforme într-o sumă pozitivă este important să fii o persoană foarte organizată. Noua realitate din piața muncii o reprezintă modul de lucru remote, astfel că „locul de muncă” devine acasă și angajatul trebuie să gestioneze un echilibru între viața personală și cea profesională.

Crezi că știi cum poți face acest lucru?

ȘTIRI RELEVANTE DESPRE JOB

Recomandă un prieten pentru echipa unui ...

Libra Internet Bank îți oferă șansa de a câștiga un buget extra pentru visurile tale printr-o nouă campanie de referral. În această ...

Marți, 28 Iun 2022

Citește mai mult

Yoga – un instrument de vindecare

Zilele acestea sărbătorim Ziua Internațională Yoga. Fie că îți dorești să începi o practică de Yoga, sau ești deja practicant și cauți ...

Marți, 21 Iun 2022

Citește mai mult

Când nu știi ce decizie să iei

În fiecare job vine un moment în care ai putea să te evaluezi. Ar trebui să te întrebi dacă ești fericit, mulțumit și productiv în munca ...

Marți, 14 Iun 2022

Citește mai mult

3 strategii prin care îți descoperi ...

Acest articol este continuarea unui articol precedent în care ți-am spus despre cele mai importante 3 tipare învățate în familie care te ...

Luni, 06 Iun 2022

Citește mai mult

5 motive pentru care nu îți găsești un ...

Job-ul mult visat și dorit nu vine. Sau cel puțin nu la tine... Sigur te-ai întrebat de ce oare? De ce eu? Ce pot face?  Așa că, m-am gândit ...

Miercuri, 06 Apr 2022

Citește mai mult