CE DREPTURI ai daca faci cursuri de formare profesionala

01.04.2012
1 min
CE DREPTURI ai daca faci cursuri de formare profesionala

Distribuie

Stiai ca poti beneficia de cazare gratuita si diurna in cazul in care te inscrii la cursurile de formare profesionala organizate de stat si locuiesti la 50 de kilometri distanta de locul unde se tin?

 

Sansele de angajare iti cresc semnificativ dupa urmarea unui program gratuit de pregatire profesionala. In cursul anului 2011, cel putin 16.600 de romani au reusit sa-si gaseasca un loc de munca in urma cursurilor de formare.

 

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), cei inscrisi la cursurile de formare au urmatoarele drepturi:


1. beneficiaza de pregatire teoretica si practica pe toata durata cursului si poti sustine gratuit de cel mult doua ori examenul de absolvire la finalizarea programului;
 

2. beneficiaza de rechizite si materiale de instruire si primesc in folosinta manuale;
 

3. primesc echipament de protectie pe timpul instruirii practice, daca este cazul;
 

4. beneficiaza, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregatire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport in comun sau, dupa caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasari in cursul unei luni, daca nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire;
 

5. beneficiaza de consultatii medicale, analize medicale si teste necesare frecventarii cursului;
 

6. persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire sau locuiesc la o distanta mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cat participa la pregatirea profesionala sa beneficieze de cazare si de o suma de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevazut de reglementarile in vigoare pentru salariatii institutiilor publice;

 

Cine beneficiaza, gratuit, de serviciile de formare profesionala?
 

Somerii, absolventii, refugiatii, strainii care au lucrat in Romania, persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau detentie, precum si persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si realizeaza venituri lunare mai mici de 500 de lei beneficiaza, in mod gratuit, de servicii de formare profesionala.
 

De asemenea, serviciile de formare profesionala se asigura, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, si pentru persoanele aflate in urmatoarele situatii:

 a) au reluat activitatea ca urmare a incetarii concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;

 b) au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar;

 c) au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate.
 

Prevederile de mai sus se aplica in cazul in care cererea este formulata in termen de 12 luni de la data reluarii activitatii persoanelor, o singura data pentru fiecare situatie.

Citește toate articolele despre

Planificare carieră

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro