Ce ne determină să ne schimbăm planurile privind cariera sau chiar să le abandonăm?

13.03.2019
4 min
Ce ne determină să ne schimbăm planurile privind cariera sau chiar să le abandonăm?

Distribuie

Când vine vorba despre carieră sunt oameni care se „reped” la prima oportunitate ce apare la orizont. Alții își fac însă un plan, pe cinci sau 10 ani, cu privire la drumul pe care îl au de parcurs.  Planurile nu funcționează întotdeauna cum ne dorim noi. Tot timpul apar obstacole în drumul nostru spre destinația propusă.

În majoritatea cazurilor, toți ne dorim să urmăm planul inițial privind parcursul carierei, dar există cel puțin cinci situații când, fie trebuie să abandonăm acel plan, fie trebuie să facem altul.

  1. Atunci când job-ul tău influențează negativ alte „zone” ale vieții tale

Când stresul de la serviciu începe să afecteze viața personală, relațiile cu prietenii sau chiar starea de sănătate este clar că ceva nu funcționează cum trebuie. Specialiștii atrag atenția că nu se poate rezolva nimic dacă aducem problemele de la birou acasă.

Dacă situația este critică, iar tu nu poți s-o rezolvi, fiindcă ai epuizat toate opțiunile, chiar după ce ai discutat cu angajatorul, cea mai bună soluție este să-ți faci bagajale și să începi căutarea pentru un alt job (dacă vrei în același domeniu în care ai lucrat) sau să bați la porțile unei cariere noi.

Evaluări recente

 

  1. Atunci când job-ul tău sau compania pentru care lucrezi nu mai sunt compatibile cu valorile tale

Vă gândiți uneori că sunteți pasionați de ceea ce faceți și chiar mândru de ocupația voastră? În alte cazuri însă: Dacă le spui oamenilor unde lucrezi te simți stânjenit? Acest lucru este un semn că nu ai prea mult respect față de compania care te-a angajat. Analizând cauza acestei atitudini vă veți da seama că este foarte posibil ca acea companie să facă ceva opus valorilor voastre și acest lucru să vă creeze o stare accentuată de disconfort.

  1. Atunci când job-ul pe care-l ai la o companie nu-ți oferă reputația pe care ți-o doreai

Activitățile tale reprezintă 75% din construcția reputației tale. Restul, uneori mai mult de 25%, depinde de factorii externi pe care nu-i poți controla. Cel mai important dintre aceștia îl reprezintă brand-ul companiei la care lucrezi. Gândiți-vă că în foarte multe cazuri nu sunteți judecat după ce faceți cu adevărat, ci după brand-ul firmei unde vă desfășurați activitatea.

În timp, veți vedea  că apare necesitatea unei schimbări-trecerea de la o companie la alta- care să vă ofere posibilitatea construcției unei alte reputații.

Salarii adăugate recent

  1. Atunci când schimbările afectează domeniul în care lucrați, iar locul tău de muncă poate să dispară în viitorii cinci ani

Forța de muncă suferă o serie de transformări față de perioadele anterioare și acest lucru se petrece într-un ritm foarte accelerat. Era digitală pe care o parcurgem ne pune în fața realității crude: dispar meserii peste noapte și tot rapid apar alte meserii și cariere,  ocupații care nu au existat acum cinci ani. Dacă rămâneți cantonați în visurile și ambițiile voastre referitoare la o anumită carieră care nu mai sunt în acord cu transformările apărute, riscați să nu evoluați. Concret-nu vă deschideți spre noile oportunități care s-ar putea potrivi intereselor și abilităților voastre, rămâneți pe loc.

După cum spuneam mai sus, nu este exclus ca job-ul visat de voi să nu mai existe în următorii cinci ani, iar voi, chiar dacă vă concentrați pe altceva, să constatați că posibilitățile sunt limitate sub impactul schimbărilor apărute pe piața muncii.

  1. Atunci când așteptările voastre nu au un corespondent în realitate

Tot ce se întâmplă în jurul nostru ne aduce permanent aminte că nici job-ul, nici cariera nu merg întotdeauna pe drumul pe care-l dorim. Se poate întâmpla ca sacrificiile pe care le-ați făcut pentru un job și pentru o anumită carieră să vă afecteze destul de mult sau chiar cultura companiei să nu mai fie compatibilă cu a voastră.

Suzan Bond, contributor la Fast Company ne atrage atenția într-un articol că:  „Puțini își dau seama încă de la început că job-ul mult visat nu este decât un miraj în deșertul carierei.” Tot ea relevă una dintre trăsăturile constante ale omului: „Deși descoperim că nu este ceea ce ne-am dorit și am gândit (când ne referim la carieră n.n.), că există o mare diferență, distanță față de ceea ce am sperat, totuși nu ne oprim din căutări. Acest ciclu se repetă la nesfârșit.”

Uneori, din nefericire nu în majoritatea cazurilor, ne dăm seama că lucrurile cu privire la job și carieră nu sunt așa cum le-am gândit sau visat. Dacă acest lucru se produce în primii ani, atunci e bine. Alteori continuăm să aplicăm planuri (chiar insistent) peste realitățile economice aflate în transformare, fără ca ceea ce am gândit să mai fie în acord cu acestea. Inclusiv prioritățile noastre, se poate întâmpla la un moment dat, să devină perimate.

 

Să fim concreți: au fost și probabil vor mai fi oameni care s-au reîntors la un program full-time într-o companie, alteori la stat, deși fuseseră antreprenori. Un fost freelancer povestește că motivele care l-au determinat să se reîntoarcă la fostul job sunt: treburile administrative ale casei care-l copleșeau, timpul consumat pentru acestea, limitarea de a sta cu soția și copilul și lipsa atmosferei de la birou.

Atunci când ne gândim la job și carieră este bine să ne facem un plan (pe termen mediu și lung), să-l avem pe hârtie, în calculator, unde vreți voi, dar acest plan trebuie să țină întotdeauna cont de schimbările care pot interveni. Nu rareori apar obstacole, probleme pe care nu le poți anticipa și chiar nu ai soluții pentru ele. Alte situații ne scot în față probleme „deghizate în oportunități”, care ne îndepărtează de la cariera profesională aleasă.

Încercați să alocați ceva timp pentru a reflecta la problemele enunțate în acest articol pentru a înțelege care sunt semnele ce impun o schimbare a planurilor cu privire la job și carieră.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro