Echilibrul dintre personal și profesional

04.07.2022
7 min
5.00
Echilibrul dintre personal și profesional

Distribuie

De foarte mult timp mă preocupă grija pentru a avea o viață sănătoasă și-mi doresc să-i inspir și pe cei din jur.

Citind acest articol, mi-a devenit foarte clar că vreau să-l împărtășesc cu voi, astfel încât să vă incit la a vă descoperi, la a vă găsi sensul vieții și calea prin care să trăiți în armonie și echilibru.
 

Iată deci aici câteva idei principale:

...iar pentru detalii vă încurajez să citiți articolul original.

Când am analizat în profunzime cum ar arăta un stil de viață echilibrat, am descoperit că majoritatea oamenilor ajung să descrie lucruri precum:

- A avea un impact mai mare la locul de muncă și în lume (dar fără a-ți sacrifica sănătatea sau fericirea personală pentru asta);

- A avea un impact pozitiv asupra vieții copiilor tăi;

- A fi prezent/ă în propria viață (cu spațiu real pentru a gândi);

- A prioritiza ceea ce este important pentru tine (inclusiv îngrijirea de sine) fără vinovăție, rușine sau scuze;

- A avea granițe puternice pe care te simți bine să le respecți;

- A renunța la încercarea de a face/a avea totul.

 

Când ne gândim la ce înseamnă echilibrul dintre viața profesională și viața personală, cei mai mulți dintre noi își imaginează egalizarea unui balansoar (cu munca pe o parte și restul vieții pe cealaltă parte). Și credem că ar trebui să aducem la același nivel cele două talere, concentrându-ne succesiv pe timpul petrecut pe fiecare parte a balansoarului.

De aceea, atât de multe soluții gravitează în jurul gestionării timpului, adoptând soluții pentru productivitate și creând un program de lucru mai flexibil. Cei care reușesc să își gestioneze eficient această resursă câștigă timp liber și pentru acasă.

Asta înseamnă că echilibrul este într-adevăr despre a te simți mulțumit/ă cu cine ești și în deciziile pe care le iei. Începe cu mentalitatea ta. Iar acest echilibu nu îl primești de la cineva, ci trebuie să îl obții singur prin alegeri conștiente și deseori dificile.

 

Ce trebuie să știi pentru a crea un stil de viață mai echilibrat:

Dacă vrei să creezi o viață mai echilibrată, atunci trebuie să înțelegi mai întâi de ce este important echilibrul între personal și profesional. Pentru că este dificil să creezi ceva ce nu înțelegi. Și atenție: crearea unui stil de viață mai echilibrat nu este ușoară.

Presupune să:

- Prioritizezi ceea ce este cu adevărat important (și să abandonezi restul);

- Preiei controlul asupra carierei tale;

- Simplifici viața.

Și a face aceste lucruri înseamnă a face alegeri care necesită curaj, putere mintală și rezistență. Am descoperit că, pentru ca mintea ta să fie dispusă să facă aceste alegeri, trebuie să înțeleagă DE CE este necesar. Astfel încât să poată adera la acest demers pe deplin (atât conștient, cât și subconștient). Este ceea ce te va inspira să acționezi cu curaj.

 

10 motive pentru care echilibrul este important

Acum că am stabilit ce este (și nu este) echilibrul dintre viața profesională și viața personală, iată 10 motive pentru care acesta este important:

 

Motivul #1: Echilibrul înseamnă mai puțin stres

Stresul la locul de muncă este estimat a fi a cincea cea mai frecventă cauză de deces în Statele Unite. În plus, pentru un sfert dintre americani locul de muncă este sursa principală de stres.

Cea mai mare problemă este că majoritatea oamenilor cred că nu au de ales, ceea ce nu este neapărat adevărat.

Amintește-ți că echilibrul dintre viața profesională și viața personală este creat în cele din urmă prin alegerile tale. Acestea sunt, de fapt, cele ce provoacă o mare parte din stresul tău. De exemplu, acceptând să-ți asumi mai multă muncă atunci când nu ai capacitatea sau când nu delegi munca care ar putea fi făcută de altcineva, îți creezi mai mult stres.

 

Motivul #2: Echilibrul vieții profesionale îți va îmbunătăți sănătatea mintală

Unul dintre cele mai mari motive pentru care echilibrul este important se referă la sănătatea ta mintală. Când te simți echilibrat, ești mai capabil să faci față emoțiilor și gândurilor negative.

Creierul uman nu este menit să se simtă stresat și sub presiune tot timpul. Crearea unui echilibru mai mare în viața ta îți oferă timp de respiro, ceea ce permite gândurilor tale subconștiente să iasă la suprafață. Și asta este bine pentru sănătatea ta mintală, deoarece îți permite să devii mai conștient de sine. Toate acestea se traduc în decizii mai fundamentate și mai informate.

 

Motivul #3: A avea echilibru înseamnă o sănătate fizică mai bună

O parte din crearea unui echilibru pentru tine include să ai grijă de sănătatea ta fizică. Iată câteva recomandări:

- Mănâncă mese sănătoase;

- Redu aportul de zahăr și alcool;

- Adoptă obiceiuri sănătoase de somn;

- Fă sport regulat.

 

Motivul #4: Echilibrul vieții profesionale îți îmbunătățește capacitatea de a fi prezent

Una dintre cele mai mari plângeri pe care le aud de la clienți este incapacitatea lor de a fi prezenți (atât acasă, cât și la serviciu).

Mai exact:

- Mintea ta simte că este mereu „pornită”, în cursă și aglomerată cu gânduri care pot fi uneori dificil de descifrat.

- Te gândești mereu la muncă atunci când ești alături de familie și prieteni, de aceea, îți și verifici întruna e-mailul.

- Îți faci griji pentru ceea ce se întâmplă în viața ta personală atunci când încerci să lucrezi (cum ar fi discuția pe care ai avut-o cu soțul tău în acea dimineață sau cât de vinovat/ă te simți că nu ai fost la recitalul de pian al copilului tău aseară).

 

Motivul #5: A fi echilibrat îți îmbunătățește relațiile

A avea un stil de viață echilibrat înseamnă a dezvolta legături profunde cu alte persoane (și nu doar cu familia, ci și cu colegii și cu prietenii). Vei obține mai mult sens și scop din aceste conexiuni. Și, de asemenea, te vei simți mai conectat/ă la munca ta.

 

Motivul #6: Un stil de viață echilibrat crește implicarea la locul de muncă

Atunci când angajații sunt fericiți și se simt motivați de locul lor de muncă, este mai probabil să fie loiali și implicați. A fi angajat înseamnă a te simți angajat în ceva, astfel încât să faci tot ce poți. Angajații implicați sunt entuziasmați și dedicați muncii lor.

Un angajat mai puțin stresat, sănătos din punct de vedere mintal și fizic, care se simte conectat cu colegii este mai probabil să fie motivat să muncească mai mult. Și această motivație sporită înseamnă că va performa la un nivel mai înalt.

 

Motivul #7: Echilibrul vieții profesionale crește gândirea creativă

Când ești stresat/ă, copleșit/ă și/sau anxios/oasă, nu ai capacitatea de a gândi creativ. Dar cu echilibrul vine o gândire clară, creativă. Și asta înseamnă și muncă mai productivă!

 

Motivul #8: Echilibrul te face mai productiv

Lucrul care te va face mai productiv/ă este un echilibru mai bun între muncă și viață. Gândește-te: te vei simți mai bine (atât fizic, cât și mental), vei fi mai concentrat/ă și mai prezent /ă și vei putea gândi mai calm, mai clar și mai creativ. În plus, vei fi mai motivat/ă să muncești.

Ceea ce înseamnă că ai mai multe șanse să performezi la un nivel superior. Dacă aceasta nu este o formulă pentru productivitate, atunci nu știu ce este.

 

Motivul #9: Echilibrul real aduce fericire și împlinire

Unul dintre marile motive pentru care echilibrul vieții profesionale este important, chiar vital, este propria ta fericire. Echilibrul înseamnă să te simți bine cu tine și să simți că deții controlul asupra vieții tale.

Gândește-te la motivele enumerate mai sus pentru care echilibrul este important. Majoritatea, dacă nu toate, te vor face să te simți mai optimist/ă, fericit/ă și împlinit/ă.

 

Motivul #10: Echilibrul vieții profesionale aduce niveluri mai înalte de succes

Există o concepție greșită că echilibrul nu este și pentru cei care doresc să aibă succes. Dar acest lucru nu este adevărat și se bazează pe credința nefondată cum că echilibrul înseamnă să te mulțumești cu mai puțin. Echilibrul dintre viața profesională și viața personală înseamnă crearea unei vieți de succes în TERMENII tăi prin:

- prioritizarea și concentrarea pe ceea ce este cel mai important pentru tine,

- asigurându-ți propria bunăstare și

- fiind în controlul vieții tale.

 

Acestea fiind zise, alegerea îți aparține în totalitate. Așa cum spunea Audrey Hepburn: The most important thing is to enjoy your life - to be happy - it's all that matters.

Citește toate articolele despre

Echilibru Comportamentul uman Human behavior

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro