Cum să scrii corect e-mailul în care trimiți CV-ul de angajare

18.12.2020
6 min
5.00
Cum să scrii corect e-mailul în care trimiți CV-ul de angajare

Distribuie

Atunci când te pregătești să aplici pentru un post deschis într-o companie, de cele mai multe ori, angajatorul solicită CV-ul sau link către CV-ul online pentru a putea evalua parcursul tău profesional. Fie că trimiți un CV online sau un CV în format PDF, va trebui să îl trimiți printr-un email. 

Ca să te asiguri că scrii corect acest email de angajare, te invităm să citești acest ghid în care am inclus și câteva exemple pe care le poți folosi ca inspirație.

 

Email CV de angajare: sfaturi și recomandări

Emailul reprezintă prima interacțiune dintre candidați și angajatori și trebuie să te asiguri că emailul tău de angajare va fi citit de persoana potrivită. El nu vorbește doar despre cine ești tu cu adevărat și ce dorești, ci reprezintă un instrument de marketing, care demonstrează calificările tale.    

Când aplici pentru un job prin e-mail, este important să fii atent la toate instrucțiunile din anunț. Iată câteva aspecte la care să acorzi atenție: 

  • Trebuie să trimiți CV-ul într-un anumit format? 

  • Poți trimite și un CV video

  • Trebuie să incluzi și o scrisoare de intenție ca anexă sau corpul emailului tău poate fi considerat drept scrisoare de intenție? 

  • Trebuie să folosești un anumit subiect pentru email? 

Dacă nu există instrucțiuni specifice despre cum să trimiți CV-ul prin email în cadrul anunțului de job, poți ține cont de următoarele sfaturi:

Păstrează e-mailul cât mai succint - Prezintă-te, explică de ce scrii emailul și menționează documentele pe care le-ai atașat. Poți include o formă de salut călduroasă, dar profesională.

Verifică de cel puțin două ori mesajul și documentele - Poți încerca să introduci mesajul de e-mail, CV-ul, scrisoarea de intenție și orice alte documente printr-un verificator de ortografie și gramatică pentru a te asigura că nu există greșeli care ți-au scăpat. Angajatorii se așteaptă la același nivel de profesionalism în emailuri ca și în corespondența pe hârtie. Asigură-te că ai corectat subiectul, textul emailului și orice anexă.

Folosește o adresă de e-mail profesională - Pentru prietenii tăi este complet în regulă să le trimiți emailuri de pe adresa personală, dar pentru a aplica la un job, ar trebui să folosești o adresă de e-mail profesională, care conține numele tău, complet sau parțial.

Trimite un mesaj de test către propria adresă - Înainte de a-l trimite angajatorului, trimite un mesaj de test către tine, împreună cu documentele atașate, pentru a te asigura că formatarea este corectă și că toate anexele se deschid așa cum ar trebui.

Este important să nu te complici nici cu formatul CV-ului. Fie că anexezi CV-ul ca text în corpul mesajului sau îl trimiți ca document separat, este important să păstrezi fontul și stilul cât mai simplu. Utilizează un font ușor de citit și evită prea multe formatări. Nu utiliza HTML, emoticoane, fonturi colorate sau imagini, decât dacă simți că acesta este stilul companiei.

 

Ce să incluzi în emailul de angajare în care atașezi CV-ul tău

1. Subiectul emailului scris în mod clar și scurt. 

Angajatorii investesc, în medie, șase secunde pentru a "scana" cu privirea un CV. Subiectul emailului de angajare trebuie să comunice exact cine ești și ceea ce cauți, fără ca angajatorul să fie nevoit să acceseze mesajul integral. 

Subiectul ar trebui să includă neapărat titlul postului și numele tău. De exemplu:

  • CV Director Resurse Umane -  [Nume & Prenume]

  • Aplicație Administrative Assistant - [Nume & Prenume]

  • Job Communications Director - [Nume & Prenume]

 

2. Forma de salut potrivită

Dacă este posibil, adresează emailul unei anumite persoane. Uneori, poți vedea către cine să te adresezi examinând website-ul companiei sau din descrierea anunțului de job

 

3. Ce să incluzi în primul paragraf 

În primul paragraf al emailul tău, este important să explici intenția pentru care îi scrii angajatorului. Menționează unde ai văzut cererea de muncă, data la care a fost postată și cum ai găsit postarea (de exemplu, pe platforme de job-uri de tipul Undelucram.ro, prezentată pe site-ul companiei, postată pe LinkedIn)

 

4. Ce să adaugi în cuprins

Această secțiune a emailului de angajare în care trimiți CV-ul este locul perfect în care poți face un scurt pitch pentru candidatura ta. De ce ai fi potrivit pentru acel job? Ce poți oferi companiei? Evidențiază cele mai relevante poziții și responsabilități pe care le-ai mai avut, precum și câteva dintre realizările tale. Asigură-te, totuși, că nu ajungi să îți copiezi CV-ul direct.

 

5. Cum să închei ultimul paragraf

Utilizează acest spațiu pentru a mulțumi destinatarului că ți-a citit emailul și menționează că CV-ul tău este anexat. Este, de asemenea, spațiul potrivit pentru a mulțumi destinatarilor că au luat în considerare cererea ta.

 

6. Include și o semnătură în email

În partea de jos a mesajului este recomandat să incluzi și o semnătură care conține informațiile tale de contact, astfel încât să îi fie ușor managerului de angajare să ia legătura cu tine. În semnătură trebuie să incluzi numele, adresa de email, numărul de telefon și adresa URL a profilului tău de LinkedIn, dacă ai unul.

 

Mai jos sunt câteva exemple de emailuri pentru a-ți fi la îndemână în timpul căutării unui loc de muncă:

 

Exemple de email de angajare

Exemplul #1

Subiect: Asistent director comunicații - Mihai G. Solicitant

 

Stimate Director de Angajare,

 

Anunțul dumneavoastră postat pe 1 septembrie pe LinkedIn pentru un asistent director de comunicare mi-a stârnit interesul. Descrierea responsabilităților de serviciu care îi revin următorului asistent director se potrivesc îndeaproape cu experiența mea și, așadar, sunt încântat să vă trimit CV-ul pentru a-mi lua în considerare aplicația.

În poziția mea de asistent director de comunicații pentru compania ABC, am scris articole pentru site-ul companiei, am gestionat editarea și postarea articolelor, am gestionat prezența lor pe rețelele sociale și am scris și trimis abonaților un buletin informativ săptămânal prin newsletter. De asemenea, am implementat un serviciu automatizat de email marketing care a crescut baza de abonați a companiei cu 40% în decurs de șase luni.

CV-ul meu este anexat. Dacă vă pot oferi informații suplimentare despre experiența mea și calificările mele, vă rog să mă anunțați.

Aștept cu nerăbdare să ne auzim. Mulțumesc ca ați luat în considerare solicitarea mea.

 

Cu sinceritate,

Mihai G. Solicitant

email@email.com

555-555-5555

 

Exemplul #2

Subiect: Poziția de instructor adjunct - Alexandra Mănescu

 

Stimate domn Macovei,

 

Am fost plăcut surprinsă să citesc postarea dumneavoastră pentru postul de Profesor de Anatomie și Fiziologie de la Universitatea București. Cred că experiența mea se potrivesc minunat cu responsabilitățile necesare pentru acest rol și sunt încântată să vă trimit cererea mea pentru ocuparea postului.

Cea mai recentă poziție didactică a mea a fost la Universitatea de Educație Fizică și Sport, unde am predat atât anatomie, cât și fiziologie ca profesor adjunct. În plus, am lucrat în două comisii ale facultății și am participat la un proiect de cercetare.

Am anexat CV-ul meu acestui email. Prin intermediul acestuia, sper că veți afla mai multe despre experiența și educația mea, precum și despre realizările și premiile primite de-a lungul timpului.

Dacă vă pot oferi informații suplimentare, vă rog nu ezitați să îmi scrieți. Aștept cu nerăbdare să aud vești din partea dumneavoastră despre această oportunitate.

Mulțumesc ca ați luat în considerare solicitarea mea.

 

Alexandra Mănescu

email@email.com

555-555-5555

Citește toate articolele despre

Găsește-ți job Resurse CV

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro