Istoria CV-ului

Distribuie

Nume: Curriculum Vitae

Anul si locul nasterii : 1482, Italia

Experienta:

1482 - Leonardo da Vinci a scris primul CV profesional, care includea profesiile sale de baza - proiectarea de poduri si aparate militare, iar in timp de pace, pictura si sculptura.

1500 – redactarea de CV-uri este dezvoltata incepand din secolul  al XVI-lea de catre muncitorii care isi cautau de lucru. Era modalitatea principala de a se prezenta sefilor de bresle sau seniorilor locali.

1930 - CV-urile sunt inca considerate un fel de mazgaleala, o foaie scrisa de mana si facuta pe loc, la intalnirile pentru angajare. In 1937, Napoleon Hilt publica Think and Grow Rich, lucrare care include si primele reguli pentru scrierea unui CV.

1950 - CV-ul devine oficial si este documentul formal care va insoti pe scara larga orice modalitate de a aplica pentru un job. In continutul sau intrau informatii personale despre religia aplicantului, statutul sau social si greutatea corporala.

1960 - cei care aplicau pemtru un job incep sa includa mai multe informatii care fac referire nu numai la date strict personale, ci si interesul manifestat pentru anumite aspecte ale vietii. Este momentul cand se trece la conturarea mai clara a personalitatii candidatului.

1970 - forma CV-ului se modifica substantial. Companiile  de computere introduc editoarele de text, oferind posibilitatea de a aranja textul si de a-l tipari.

1984 - este atestata aparitia primului ghid dedicat exclusiv conceperii unui CV. Se numea simplu: Cum sa scrii un CV.

1995 - Se ofera acces pe scara larga la world wide web, oferind posibilitati aproape de neimaginat pana atunci pentru angajatori si cei care aplicau pentru un job.

La sfarsitul anului 1998, Google pune ordine in masa cautatorilor de job-uri prin cautarea online.

2003 - lansarea pe piata a LinkedIn, considerat un nou instrument pentru reteaua de job-uri si oferind recomandari pentru angajatori, face posibila afisarea CV-urilor online.

2007 - YouTube si alte site-uri similare fac posibila postarea de video CV-uri, modalitate devenita comuna si solicitata pentru anumite job-uri, unde rolul de indeplinit are alte criterii decat cele obisnuite.

2018 - astazi exista nenumarate facilitati - de la stocarea CV-urilor pe site-uri speciazlizate pana la programe pentru crearea in stil profesionist a acestei adevarate carti de vizita a celui care aplica pentru un job.

Resurse CV
Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV