Legislatia muncii si pedeapsa cu inchisoarea. Ce fapte il pot trimite pe angajator dupa gratii

29.03.2012
2 min
Legislatia muncii si pedeapsa cu inchisoarea. Ce fapte il pot trimite pe angajator dupa gratii

Distribuie

Pedeapsa cu inchisoarea este cea mai dura sanctiune pe care o poate primi un angajator care incalca legislatia muncii. In functie de gravitatea faptei comise, privarea de libertate poate fi cuprinsa intre 3 luni si 3 ani.

 

Codul Muncii stabileste ca raspunderea penala a angajatorului poate interveni, in anumite conditii, in cazul mai multor fapte. Astfel, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor, in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata, angajatorul poate primi o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 3 si 6 luni.Trebuie sa stiti ca, potrivit Codului Muncii, in cazul acestei infractiuni actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea persoanei vatamate.
 

Inchisoare de la 6 luni la un an risca angajatorii care nu executa hotararile judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat. La fel ca in cazul anterior, si in aceasta situatie este nevoie de o plangere a persoanei vatamate ca actiunea penala sa se puna in miscare.
 

Codul Muncii precizeaza ca, in ambele cazuri, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
 

Aceeasi sanctiune cu inchisoarea de la 6 luni la un an este prevazuta si pentru angajatorii care stabilesc, in mod repetat, pentru salariatii retributii mai mici decat salariul minim pe economie. In 2012, salariul minim brut pe tara garantat in plata este de 700 de lei.
 

Tot cu inchisoare de la 6 luni la un an poate fi pedepsit si angajatorul care impiedica un control al inspectorilor de munca pentru ca refuza, in mod repetat, sa le permita acestora accesul in spatiile unitatii sau pentru ca nu le pune la dispozitie documentele solicitate.
 

O alta infractiune care este sanctionata cu inchisoarea este primirea la munca a unor salariati fara a le incheia un contract de munca. Concret, pentru munca la negru, un angajator risca intre 1 si 2 ani de inchisoare, daca primeste la munca, fara forme legale, mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora.
 

In acest caz, potrivit Codului Muncii, instanta de judecata poate dispune si aplicarea uneia dintre urmatoarele pedepse complementare:
pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, pentru o perioada de pana la 5 ani;
interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la 5 ani; recuperarea integrala sau partiala a prestatiilor, ajutoarelor sau subventiilor publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, atribuite angajatorului pe o perioada de pana la 12 luni inainte de comiterea infractiunii; inchiderea temporara sau definitiva a punctului ori punctelor de lucru in care s-a comis infractiunea sau retragerea temporara ori definitiva a unei licente de desfasurare a activitatii profesionale in cauza, daca acest lucru este justificat de gravitatea incalcarii.
 

Citeste tot articolul pe avocatnet.ro

Citește toate articolele despre

Legislative

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro