Schimbări în piața muncii după Covid

Distribuie

Aproximativ 60% dintre companii vor să își cheme angajații la birou în martie. 40% dintre angajați spun că acasă au lucrat mai mult și au fost mai eficienți. 

 

Sondajul „Schimbări în piața muncii după Covid” a fost realizat de echipa Undelucram.ro, în perioada noiembrie-decembrie 2020, și cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajați și a 583 de manageri de HR din toată țara. Prin acest sondaj, ne-am dorit să aflăm impactul pandemiei asupra angajaților și angajatorilor.

 

Pe scurt:

- Marketingul și HR-ul, departamentele cele mai afectate de pandemie;

- O treime dintre companii au făcut disponibilizari; 

- 1 din 5 angajați și-a pierdut locul de muncă;

- Persoanele necalificate și cu studii medii - cei mai afectați angajați; 

- 70% dintre companii vor să își mențină echipele în 2021. 

 

În ceea ce privește angajatorii (583 de răspunsuri), cele mai multe companii care au răspuns la sondaj sunt din domenii precum IT&C, comerț/retail, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele), externalizare (BPO și alte servicii), sănătate, transport și logistică, producție industrială. 

 

22% dintre companii și-au reluat munca de la birou din ianuarie 

17% dintre aceste companii au renunțat la telemunca de la finalul stării de urgență (mai 2020), iar aproape 22% s-au întors la birou la începutul acestui an. Odată ce numărul de cazuri noi de Covid-19 scade, tot mai multe companii vor să reia munca de la birou. Astfel,  57% dintre companii au în plan să își cheme angajați la lucru din luna martie. Aproape 4% dintre companii și-au planificat ca angajații să lucreze remote definitiv. 

În ceea ce privește angajații, 65% dintre cei 3.752 respondenți spun că au lucrat de acasă în ultimul an. Dintre salariații care și-au desfășurat munca de acasă, 40% au afirmat că au lucrat mai mult timp, dar au fost și mai eficienti. Pe de altă parte, 30% dintre ei au răspuns că acasă au lucrat mai puțin ca timp, dar le-a crescut eficiența. 18% dintre angajați au afirmat că le-a scăzut și timpul de lucru și eficiența, iar 11% au spus ca a crescut timpul de lucru, dar le-a scăzut eficiența. 

 Dintre cei 3.752 de respondenti, cei mai multi provin din domenii precum IT&C, comert/retail, productie industriala, servicii financiare (bănci,asigurări,pensii si altele), servicii de externalizare (BPO si altele).

 

40% dintre angajați - afectați de lipsa interacțiunii 

“Sperăm ca datele acestui sondaj să le fie de folos managerilor de HR, liderilor de echipe, dar și administratorilor de spații de birouri, poate chiar și autorităților. Sperăm ca informațiile din acest studiu vor ajuta angajatorii să găsească "rețeta" potrivită a muncii hibrid, îmbinând cât mai eficient  pentru echipe, muncă de la birou cu munca de acasa. Ne-ar bucura ca angajatorii să aloce mai multe resurse sănătății fizice și psihice a angajaților pentru că, din păcate, acestea au avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei, iar programele de wellbeing au fost și primele tăiate din pachetul de beneficii salariale”, a declarat Costin Tudor, fondator și CEO al Undelucram.ro.

Aproape 40% dintre angajații care au lucrat de acasă au declarat că starea de spirit le-a fost destul de mult (26,2%) și foarte mult (13,8%) afectata de lipsa interacțiunii față în față. Pe de altă parte, 35% dintre angajații care au lucrat remote au spus că au fost afectați puțin de lipsa interacțiunii, iar 22% foarte puțin. În jur de 2,3% spun ca nu le-a fost afectată starea.

De asemenea, stările cele mai frecvente cu care s-au confruntat au fost: temere (48,2%), nervozitate (23,2%), stres (20%), anxietate (14%). 

 

1 din 5 angajați și-a pierdut locul de muncă

Pe de altă parte, 19,2% dintre angajați spun ca și-au pierdut locul de muncă, 16% au intrat în șomaj tehnic, iar 11,2% au avut mai puțin de lucru. 

Cu toate acestea, aproape jumătate (49%) sunt încrezători în siguranța locului de munca, iar 30% foarte încrezători. Restul de aproximativ 22% au încredere mică și foarte mică în viitorul jobului lor.

 

Companiile, optimiste - 80% dintre ele își mențin echipele sau recrutează 

În ceea ce privește companiile, o treime dintre ele (31,2%) au făcut disponibilizari între iunie și decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajații cu studii medii și persoanele necalificate (57,6%). 

De asemenea, 57,3% dintre companii au tăiat programele de training și pe cele wellbeing, iar 9% nu au mai decontat transportul. 23% dintre respondenții din rândul companiilor spun ca nu au tăiat niciun beneficiu din pachetul salarial. 

Dacă anul trecut, o treime dintre companii au renunțat la angajați, anul acesta 20% dintre companii au în plan disponibilizari între 5-50%. Restul companiilor și-au planificat creșteri de personal (13% dintre companii) sau menționarea numărului actual de angajați (67%). 

 

“Acest sondaj ne arată că putem fi optimiști. Am observat în comunitatile de social media ca în ultimele săptămâni apar tot mai multe anunțuri de recrutare pentru experți în resurse umane, dar și alte tipuri de roluri în alte departamente. Faptul ca firmele își caută specialiști în HR, denotă că se pun lucrurile în mișcare în interiorul organizațiilor”, afirmă Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro

 

Pe 9 februarie vom lansa raportul integral al acestui sondaj, cu rezultate la nivel național și regional ce vor oferi o imagine mult mai clară a evoluției pieței muncii în acest an.

Piata muncii Sondaj undelucram

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV