25.000 de romani concediati isi cauta dreptatea in justitie. Oltenii, in top 3 salariati procesomani

30.06.2014
2 min
25.000 de romani concediati isi cauta dreptatea in justitie. Oltenii, in top 3 salariati procesomani

Distribuie

In ultimii ani, pe fondul problemelor economice cu care se confrunta firmele romanesti, a crescut ingrijorator numarul salariatilor nemultumiti de concedierile dispuse de angajatori, care invoca efectele crizei economice pentru desfiintarea locurilor de munca.

 

Potrivit Ministerului Justitiei, in urma analizei datelor furnizate prin intermediul portalului instantelor de judecata, pe rolul Tribunalelor din tara se afla un total de 25.496 de dosare care au ca obiect contestarea de catre salariati a deciziilor de concediere dispuse de angajatori.

 

"Cele mai aglomerate tribunale cu solutionarea unor astfel de cauze sunt Tribunalul Bucuresti (6.671 dosare), Tribunalul Dolj, (1.467 dosare), Tribunalul Constanta, (1.111 dosare), iar cel mai putin aglomerate sunt Tribunalul Salaj, (124 dosare), Tribunalul Alba (121 dosare), Tribunalul Covasna (72 dosare)", arata avocat Marius-Catalin Predut, membru al Baroului Bucuresti, titular al Cabinetului de avocatura cu acelasi nume, specializat in litigii de munca.

 

Nemultumirile salariatilor concediati pornesc, in principal, de la pierderea locului de munca, ca unica sursa de venit. In practica, sunt numeroase situatiile in care firmele se folosesc de acest context economic pentru a-si concedia in mod abuziv salariatii.

 

In majoritatea cazurilor, salariatii concediati de catre firmele care invoca astfel de probleme solicita anularea deciziilor prin care s-a dispus masura concedierii, reintegrarea pe locul de munca avut la data concedierii precum si plata salariilor care li s-ar fi cuvenit pe durata desfasurarii procesului (adica de la data la care s-a dispus concedierea si pana la data la care societatea este obligata sa il reintegreze pe salariat).

 

De asemenea, nu sunt putine situatiile in care salariatii solicita daune morale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de pierderea locului de munca.

 

Codul muncii stabileste o procedura stricta atat in ceea ce priveste emiterea de catre angajator a deciziei de concediere, cat si procedura pe care trebuie sa o urmeze salariatul in cazul in care este nemultumit de concedierea dispusa de catre angajator.

 

Salariatul care se considera nedreptatit prin concedierea dispusa de firma la care lucreaza se poate adresa Tribunalului din raza caruia isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca.

 

Termenul pentru depunerea contestatiei impotriva deciziei de concediere este de 45 de zile calendaristice de la data la care aceasta fost adusa la cunostinta salariatului.

 

Trebuie mentionat faptul ca astfel de cereri sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru.

 

Cu toate ca dispozitiile Codului muncii stabilesc faptul ca aceste cause se judeca in regim de urgenta, termenele de judecata neputand fi mai mari de 15 zile, durata de solutionare a litigiilor avand ca obiect contestatia impotriva deciziilor de concediere depinde de numarul de dosare care se afla pe rolul instantei investite cu solutionarea unor astfel de dosare.

 

Prin adoptarea Noului Cod de procedura civila s-a avut in vedere si reducerea timpului in care se solutioneaza un dosar. Fiind intr-o perioada de tranzitie de la Vechiul Cod de procedura civila la Noul Cod de procedura civila, rezultatele avute in vedere la adoptarea noilor reglementari inca nu pot fi clar evidentiate.

 

Insa, in ultimul an se poate observa faptul ca dosarele care se judeca dupa noua procedura au un termen de judecare mai mic. Daca la Tribunalul Bucuresti termenul pentru solutionarea in fond al unui dosar este in jur de 8-14 luni, la instantele la care numarul de litigii de munca este mai mic, termenul de solutionare este de 3-6 luni.

Citește toate articolele despre

Legislative

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro