Ce așteptări au angajatorii de la candidați în 2017?

12.01.2017
3 min
Ce așteptări au angajatorii de la candidați în 2017?

Distribuie

Sursa foto

 

1. Investiții în prezența online. În 2017 angajatorii așteaptă de la un candidat valoros să-și facă remarcată prezența în online prin:

 

- conturi de social media care să exprime nivelul său profesional, proiectele în care se implică, rezultatele obținute, părerile cu privire la schimbările din domeniul său, etc;

 

- portofoliu online - în măsura în care se pliază pe tipul de activitate desfășurată, disponibilitatea unui portofoliu online a candidatului îi va crește semnificativ șansele de a se face remarcat în fața potențialilor angajatori;

 

- implicarea în proiecte/discuții/dezbateri profesionale prin care să-și definească poziția și nivelul de înțelegere și de experiență.

 

2. Extinderea rețelei de conexiuni. Te definește lista de conexiuni online din punct de vedere profesional? În acest an angajatorii îți vor răspunde categoric: DA! Pentru a fi un candidat eligibil o parte a strategiei tale de înscriere în cursa jobului dorit este să-ți crești lista de conexiuni. Și, pentru ca acest networking să fie credibil, nu uita de importanța interacțiunii reale cu persoanele din lista ta. Departe de a o privi ca pe un efort suplimentar, ia această strategie ca pe o oportunitate de a te face auzit din punct de vedere profesional și a demonstra interes pentru un anumit domeniu sau o anumită industrie.

 

3. Adaptabilitate la condiții variate de recrutare. Lucrurile au evoluat accelerat și în domeniul recrutării de resurse umane - nu te aștepta, așadar, ca un proces de selecție să decurgă după același tipar mereu. Companiile vor oameni flexibili și sinceri pe care să îi poată asocia cât mai corect pozițiilor deschise. Adaptabilitatea la condiții variate de recrutare va fi unul dintre atuurile tale dacă vei înțelege procesele de recrutare dincolo de etapele standard.  

 

 

4. Flexibilizarea așteptărilor. Fie că este vorba despre oferta financiară estimată, fie că este vorba despre beneficii profesionale - o aliniere realistă a asteptărilor la ceea ce oferă piața în 2017 te va ajuta să te orientezi corect către jobul dorit.


Studiul realizat de Hipo în 2016 a indicat faptul că așteptările salariale ale candidaților, s-au definit în funcție de background-ul profesional, domeniul de activitate al companiei, nivelul de experiență deținut de angajat și de orașul în care se desfășoară activitate (joburi în Iasi vs joburi în Timișoara, de exemplu).

 

 

Prin raportarea la oferta reală a angajatorilor, aproximativ 40% dintre candidații chestionați nu s-au bucurat de o ofertă în acord cu așteptările pe care le-au avut.


5. Înțelegerea etapelor de dezvoltare profesională. Orice organizație își stabileste un sistem propriu de trece de pe o poziție pe alta, pe orizontală sau verticală.

 

Conform studiului Hipo, în primele 12 luni peste 23% dintre angajați au primit propuneri
de avansare în echipe de management, în timp ce 8% dintre persoanele chestionate au afirmat că s-au bucurat de astfel de oferte după minim 24 de luni.

    
Din perspectiva angajatorilor, parcurgerea corectă a etapelor profesionale este esențială  
pentru asumarea corectă a unui rol de management.

 

6. Deschidere pentru urmarea programelor de specializare/perfecționare. Vor investi angajatorii în programele de specializare pentru angajați în 2017? Așa cum arată datele celui mai recent studiu realizat de Hipo, aproximativ 18% dintre angajatori anunță o creștere a bugetului de perfecționare cu peste 10%. Deschiderea ta de a urma cursurile pe care o companie ți le poate pune la dispoziție îți va asigura un loc pe lista scurtă în procesul de recrutare.

 

7. Definirea clară a obiectivelor profesionale. Atunci când te întreabă “ce planuri profesionale ai?” nu încerca să dai răspunsul pe care crezi că îl așteaptă de la tine. Formulează-ți din timp un obiectiv profesional realist pe care să-l poți argumenta cu ușurință!

 

8. Dezvoltarea și prezentarea proiectelor independente. Dacă ai fost implicat în proiecte independente - freelancing sau voluntariat - nu te rezuma la trecerea lor în portofoliu. Vorbește pe scurt despre ele și în cadrul unui interviu.

 

9. Utilizarea SMART a feedback-ului. O sesiune de recrutare se finalizează de cele mai multe ori cu prezentarea unui feedback general cu privire la impresia pe care ai creat-o de-a lungul acestui proces. Fie că este vorba de un feedback pozitiv, fie ca este vorba de unul negativ - îl poți folosi în favoarea ta pentru îmbunătățirea interacțiunii pe care o vei avea cu viitorul / actualul angajator.

 

10. Prezentarea succintă a datelor profesionale din CV Angajatorii au puțin timp la dispoziție pentru a parcurge volumul mare de CV-uri. O prezentare succintă a atuurilor tale profesionale cu accent pe relevanța lor pentru poziția pe care vrei să o ocupi te vor ajuta să fii selectat pentru etapele inițiale de recrutare.

Citește toate articolele despre

Găsește-ți job Employer branding

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro