Ce se intampla daca mentionezi orientarea religioasa la un interviu de angajare

04.08.2014
1 min
Ce se intampla daca mentionezi orientarea religioasa la un interviu de angajare

Distribuie

Discriminarea religioasa joaca un rol foarte important in procesul angajarii. Astfel, specialistii recomanda sa avem grija atunci cand ne gandim sa trecem intr-un CV orientarea religioasa ori sa discutam un astfel de aspect la un interviu de angajare.

 

Studii recente au scos la iveala faptul ca CV-urile in care se mentioneaza apartenenta la un grup religios nu sunt privite foarte bine de catre angajatori.    „Sunt dispusi sa recunoastem dreptul la libertate religioasa, insa preferam ca oamenii sa nu isi expuna credinta in locuri publice, precum scoala sau la locul de munca, unde, probabil, vor da peste oameni cu altfel de credinte”, spune Michael Wallace, profesor de sociologie de la Universitatea din Connecticut si co-autor al studiilor desfasurate.

 

Angajatorii pot avea prejudecati vizavi de anumite orientari religioase. De asemenea, daca alegi sa-ti treci orientarea religioasa sau faptul ca esti ateu in CV, vei „planta” in mintea lor ideea ca exista o posibilitate sa apara discutii in contradictoriu intre tine ceilalti angajati pe astfel de teme.

 

„Trecerea preferintelor religioase in CV ii poate determina pe angajatori sa creada ca persoanele care simt nevoia sa-si expuna preferintele religioase nu vor respecta orientarile altora sau pe cei care nu au credinte”, a mai spus Wallace. Alte studii, desfasurate in Franta si Grecia, au aratat ca exista prejudecati fata de anumite afilieri religioase. De asemenea, s-a aflat ca, pe langa musulmani, oamenii privesc cu reticenta si ateii, romano-catolicii si paganii. „Am descoperit ca persoanele crestine privesc musulmanii intr-un fel negativ, din cauza normelor lor culturale si religioase, care le par amenitatoare”, precizeaza David Laitin, profesor de stiinte politice la Universitatea Stanford.

 

Pe langa precizarea religiei in CV, alt mediu in care continutul religios poate fi problematic este social media, deoarece majoritatea angajatorilor de astazi verifica profilele aplicantilor de pe site-urile sociale.

 

„Ideea este ca oamenii ar trebui sa lase religia la usa biroului. Adevarul este ca, de fapt, aceste lucruri nu se intampla. Religia este o modalitate importanta prin care oamenii se autodefinesc, iar angajatorii trebuie sa invete sa se descurce, cumva, cu faptul ca exista orientari religioase diverse”, este de parere Joyce Dubensky, director adjunct al Centrului de Intelegere Interreligioasa Tanenbaum din New York. 

 

In cadrul Centrului de Intelegere Interreligioasa Tanenbaum au fost intervievati mai multi angajati si, in urma sondajului, a iesit la iveala faptul ca membrii minoritatilor religioase, precum ateii, se simt marginalizati de alti angajati, dar si ca majoritatea crestina considera acest tip de discriminare o problema.

Citește toate articolele despre

Interviul de la A la Z

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro