Ce te ajută în gestionarea emoțiilor în tranzițiile de carieră

11.01.2024
4 min
Ce te ajută în gestionarea emoțiilor în tranzițiile de carieră

Distribuie

 

Atunci când începem să ne gândim la o schimbare în carieră, de cele mai multe ori, prioritizăm aspectele concrete ale schimbării. Planificăm și dedicăm în principal timp pentru îmbunătățirea CV-ului, intensificarea activităților de networking sau pregătirea interviului. Și, în mod clar, aceste acțiuni sunt esențiale. Dar, la fel de important este să recunoaștem și să ne ocupăm și de aspectele emoționale care însoțesc decizia de a face schimbarea dorită.

Este deja foarte evident, că schimbările actuale din piața muncii pot avea un impact emoțional profund asupra procesului de căutare a unui nou loc de muncă. Iar dacă schimbarea carierei este parte dintr-un context de viață mai complex, precum o concediere, o problemă de sănătate a ta sau a cuiva din familie, mutarea într-un alt oraș sau o altă țară, este foarte posibil să fii chiar nevoit să te orientezi pe termen scurt către oportunități de carieră care îți satisfac nevoile de supraviețuire.

Acest lucru te poate face să simți nu doar teamă de necunoscut ci și frica de eșec. Uneori poți să simți, frustrare, furie sau chiar vină.

Iar dacă contextele exterioare care au provocat nevoia de schimbare sunt în afara controlului tău, modul în care vei reuși să-ți gestionezi emoțiile va influența, într-o foarte mare măsură, rezultatul tranziție în carieră.

 

Ce te ajută în gestionarea emoțiilor?

 

1. Înțelege ce te motivează

Primul pas pentru a-ți gestiona emoțiile este să înțelegi ce te motivează și ce te inspiră. Astfel, identifică care sunt valorile tale și cum se aliniază ele cu alegerea pe care urmează să o faci. Prin clarificarea valorilor tale, vei avea o viziune care să reflecte adevăratul tău sine și scopul tău.

 

2. Definește-ți obiective realiste

Definește-ți obiective pe termen scurt și lung, precum și modalitatea prin care îți vei măsura progresul și succesul. Alege varianta SMARTER a obiectivelor. Aceasta include: definirea concretă (S=Specific), modalitatea de măsurare (M=Measurable), posibilitatea de a iniția o acțiune (A=Action-oriented), relevanța pentru schimbarea de carieră dorită (R=Relevant/Realistic), intervalul de timp necesar îndeplinirii (Timp=Time), impactul pe care îl are în contextul general al vieții tale (E=Ecological) și motivația (R=Rewarding).

 

3. Formează-ți un grup de suport emoțional și psihologic

Una dintre cele mai utile modalități de a gestiona emoțiile în timpul unei tranziții în carieră este să te înconjori de un sistem de sprijin emoțional. Împărtășește aspirațiile, preocupările și temerile tale privind schimbarea pe care urmează să o faci cu familia și prietenii în care ai încredere sau care au trecut prin experiențe asemănătoare. A ști că nu ești singur în călătoria ta, poate atenua povara emoțională.

Totodată, caută un mentor, coach sau consilier de carieră care îți poate oferi sprijin, ghidare și încurajare. Îndrumarea profesionistă îți oferă nu doar informații și strategii, ci și încredere în tine, astfel încât să poți gestiona toate aspectele complexe ale unei tranziții în carieră.  

 

4. Dezvoltă-ți mecanisme de adaptare

Identifică acele obiceiuri sănătoase pentru a face față stresului și anxietății. Fie că este vorba despre exerciții fizice, meditație sau activități creative, găsirea acelor obiceiuri care te ajută să te relaxezi și să-ți menții echilibrul, îți poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de bine și bunăstarea emoțională în timpul unei schimbări de carieră.

 

5. Învață din eșecuri

Este esențial să recunoaștem că eșecurile sunt o parte naturală a oricărei schimbări semnificative în viață. Analizează-le, vezi ce a fost bine și ce trebuie schimbat.

 

 

Uite câteva întrebări care te pot ajuta la analiza eșecurilor și îmbunătățirea strategiei:

 

- Cum ai făcut față eșecurilor din viața ta până acum?

- Ce anume din ceea ce ai făcut sau nu ai făcut a contribuit la eșecurile trecute?

- Care sunt lecțiile învățate pe care le-ai putea folosi în contexul actual?

- Cum poate servi oportunitatea actuală ca o experiență de învățare?

 

6. Împrietenește-te cu incertitudinea

Schimbarea aduce în mod inerent incertitudine și este firesc să simți îngrijorare. În această etapă ajută să abordezi schimbarea cu curiozitate, ca pe o oportunitate de învățare și dezvoltare de noi abilități. În mediul dinamic și în continua schimbare în care trăim, adaptabilitatea la situații neașteptate este o abilitate care poate influența semnificativ cursul carierei tale.

Într-o lume în care descoperirile tehnologice, schimbările în piața muncii și evenimentele neprevăzute pot remodela industriile într-un timp foarte scurt, gestionarea emoțiilor în tranzițiile în carieră nu este ușoară. Abilitatea de a fi agil și capacitatea de adaptare la incertitudine și neprevăzut sunt strâns legate de reziliența emoțională.

O mentalitate de creștere, deschidere către învățare continuă și dorința de dezvolatare a inteligenței emoționale sunt elementele principale care te ajută în timpul unei tranziții în carieră, nu doar să gestionezi provocările emoționale, ci să vezi și oportunități de dezvoltare personală și profesională.

Citește toate articolele despre

Comportamentul uman

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro